Składniki:
- 50 dag cebuli
- 2 łyżki masła
- łyżka mąki
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 1,5 l bulionu
- listek laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- majeranek
- gałka muszkatołowa
- grzanki
- 15 dag żółtego sera
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na zupę cebulową z grzankami!
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle.
- Oprósz mąką, wymieszaj.
- Podlej winem, chwilę duś.
- Dodaj ją do gotującego się bulionu.
- Wrzuć też listek laurowy, ziele angielskie, dodaj sól i pieprz.
- Gotuj na małym ogniu ok. 15 minut.
- Dopraw majerankiem i gałką, chwilę podgotuj.
- Rozlej do żaroodpornych miseczek, posyp grzankami i startym serem.
- Zapiekaj w temp. 200 st. C, aż roztopi się ser.