Kiszenie ogórków jest mało skomplikowane, ale diabeł tkwi w szczegółach. Sercem ogórków kiszonych na zimę są przyprawy. Tradycyjnie dodaje się korzeń chrzanu, czosnek z łupiną, koper, liść laurowy, ziarna pieprzu, gorczycy. Oprócz tego niektórzy dorzucają liście chrzanu, wiśni, porzeczek, winogron lub dębu.
Jak kisić ogórki?
Ogórki kiszone - przepis
Składniki:
- 1,5 kg ogórków,
- korzeń chrzanu,
- 2-3 liście chrzanu lub młode liście winogronu,
- 2 liście z wiśni,
- 8 ząbków czosnku,
- 1-2 łodygi kopru kwitnącego (mogą być razem z kwiatami i nasionami),
- ziele angielskie,
- 2-3 liście laurowe,
- pieprz ziarnisty,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Ogórki, chrzan, czosnek, liście i koper umyj i oczyść.
- W kamiennym garnku (najlepiej) lub dużych słoikach (3-5 litrowych) ułóż ciasno ogórki.
- Dodaj do ogórków w słoikach po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, liście laurowe i z wiśni, czosnek, korzeń chrzanu i koper.
- Na wierzchu naczynia ułóż liście chrzanu, winogron i wiśni.
- Przygotuj zalewę, dodając na każdy litr wody 1 łyżkę stołową soli.
- Zalewę do kiszenia ogórków zagotuj, a następnie wystudź.
- Zimną zalewą zalej ogórki i dociśnij je z wierzchu naczyniem (można talerzykiem i kamieniem - oczywiście wszystko musi być wyszorowane i wyparzone).
- Odstaw w ciepłe miejsce na 7-14 dni, następnie przenieś w chłodniejsze. W trakcie kiszenia ogórków, co kilka dni sprawdzaj ilość ilość zalewy i w razie potrzeby uzupełniaj.
Ogórki kiszone na zimę - zasady kiszenia
- Pamiętaj, żeby kontrolować proces kiszenia – szczególnie, jeżeli chcesz przygotować ogórki małosolne.
- Regularnie zbieraj osad z wierzchu naczynia z ogórkami kiszonymi.
- Pamiętaj, by dobrze obciążyć ogórki kiszone, żeby nie wystawały nad poziom wody.
- Jeśli zależy ci na przyspieszonym procesie kiszenia ogórków, odetnij końcówki warzyw.
- Kiszenie ogórków musi odbywać się tylko w sterylnie czystych słoikach lub w kamionkowym garnku. Uwagę należy zwrócić na nakrętki – najlepiej wykorzystywać nowe, bez śladów rdzy. Dzięki temu przetwory lepiej się zachowają i będą tak samo smaczne w długie zimowe wieczory.
- Przy kiszeniu ogórków, pamiętaj o zabezpieczeniu warzyw przed dostępem powietrza. Najlepiej na wierzch położyć talerz i obciążyć go np. wyparzonym polnym kamieniem lub czystą butelką z wodą. Dodatkowo możesz nakryć ułożone ogórki liśćmi chrzanu.
Kiszone ogórki - do czego je wykorzystać?
Kiedy już ogórkowe domowe specjały będą gotowe, z pewnością sprawią ogromna przyjemność. Ogórki kiszone znajdują zastosowanie nie tylko jako dodatek do kanapek i mięs lub główny składnik zupy ogórkowej. Z tego warzywa można zrobić wiele przepysznych sałatek, przystawek, szaszłyków. Sok z ogórków kiszonych (zalewy) ma nieocenione walory smakowe, świetnie sprawdzi się też w roli napoju (doskonale gasi pragnienie).
Artykuł pierwotnie opublikowany 14.06.2010.
Zobacz także: Jak przechowywać przetwory?Czy kiszonki są zdrowe? Na co pomogą warzywa w słoikachPrzepis na paprykę marynowaną