Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2,5 kg ogórków
- 3,5 łyżki soli
- 1,5 główki czosnku
- 3 łyżeczki chili
- 1,5 szklanki octu
- 7 łyżek oleju
- 400 g cukru
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na ogórki z chili!
- Jeśli chcesz, możesz pokroić umyte ogórki w słupki. Jeśli nie, pozostaw je w całości. Zaleca się jednak pokrojenie.
- Zasyp ogórki solą i pozostaw na 5 godzin.
- Czosnek drobno posiekaj.
- Po upływie wyznaczonego czasu, posyp ogórki chili i czosnkiem.
- Wymieszaj ocet z cukrem i zagotuj.
- Dodaj do octu i cukru olej, wystudź.
- Przygotowaną zalewę dobrze wymieszaj i zalej nią ogórki. Odstaw na całą noc, a najlepiej na 12-14 godzin.
- Włóż ogórki do słoików, wlej zalewę.
- Pasteryzuj 15 minut.