Kiszone kapusta, ogórki, buraki i wiele innych warzyw i owoców to bogate źródło wielu witamin. Kiszonki świetnie smakują i pachną, są idealnym sposobem na zatrzymanie sezonowych uroków lata, zamknięcie ich w słojach i jedzenie nie tylko zimą, ale o każdej porze roku.
Czym są kiszonki?
Kiszonki to owoce i warzywa przetworzone w sposób naturalny. Zawarte w nich cenne składniki są łatwo przyswajalne przez nasz organizm.
Jedzenie kiszonek wpływa pozytywnie na nasze zdrowie, a nawet urodę. Od dawnych czasów nasze babki konserwują w ten sposób ulubione owoce i warzywa.
Kiszonki cieszą się popularnością na całym świecie i są przysmakiem zarówno dzieci, jak i dorosłych.
Jakie owoce i warzywa możemy kisić?
- ogórki,
- białą, czerwoną i włoską kapustę,
- buraki ćwikłowe,
- czosnek,
- cebulę,
- cukinię,
- pomidory,
- kalafiory,
- paprykę,
- marchew,
- rzodkiewkę,
- kukurydzę,
- oliwki,
- śliwki,
- gruszki,
- jabłka,
- grzyby: rydze, opieńki.
Dlaczego warto kisić owoce i warzywa?
Owoce i warzywa podczas kiszenia zyskują dodatkowe witaminy i minerały.
Kiszonki są źródłem przede wszystkim witaminy C i witamin z grupy B. Zawierają także prowitaminę A oraz witaminy K, E, PP, wapń, potas i magnez.
Dzięki witaminom zawartym w kiszonkach możemy zwiększyć odporność na infekcje, usprawnić pracę układu nerwowego, zwiększyć przyswajalność żelaza w organizmie, a co za tym idzie wyeliminować anemię. Ponadto kiszonki korzystnie wpływają na urodę – wzmacniają paznokcie, nadają blask włosom i promienny wygląd skórze.
Kiszonek nie może zabraknąć w diecie odchudzającej!
Kiszonki mają rewelacyjne właściwości odchudzające. Dlaczego? Zawarte w nich kwas mlekowy i błonnik przyspieszają przemianę materii, regulują pracę jelit i ułatwiają wypróżnienia.
Co więcej, kiszonki są niskokaloryczne, ponieważ podczas procesu kiszenia spada w nich zawartość cukru.
Kiszonki oczyszczają organizm z toksyn, dzięki czemu wszelkie witaminy i minerały są lepiej przyswajalne.
Z pewnością poczujesz się lepiej, jeśli kiszonki staną się podstawowym składnikiem twojej diety odchudzającej.
Zobacz też: Jakie składniki odżywcze zawierają grzyby?
Jak robić przetwory kiszone?
Produkty, które chcemy kisić, należy starannie umyć, a słoje, do których planujemy je włożyć, trzeba uprzednio wyparzyć.
Owoce lub warzywa upychamy bardzo ciasno w przygotowanych naczyniach. Dodajemy koper, ziele angielskie, ząbki czosnku, korzeń chrzanu, pieprz, czasem liście dębu, porzeczki lub wiśni, aby wzbogacić kiszonki o dodatkowe walory smakowe i zapachowe. Całość zalewamy wodą z solą, która, jak wszystkie dodatki, ma również właściwości konserwujące.
Zobacz też: Czy szpinak jest zdrowy?