Kiszona kapusta - do czego ją wykorzystać?
Kapusta kiszona powstaje z poszatkowanej, posolonej kapusty za sprawą fermentacji z udziałem bakterii kwasu mlekowego. W smaku jest słona. Upodobały ją sobie głównie narody północnej Europy, w tym i Polacy. W końcu nasze sztandarowe danie – bigos – przyrządzamy właśnie z kiszonej kapusty.

- Redakcja

Kiszona kapusta jest bardzo zdrowa – warto ją jeść szczególnie zimą, kiedy brakuje innych warzyw. Oprócz błonnika, kiszona kapusta zawiera dużo witaminy C – aż 20 mg w każdych 100 g. Dzięki temu w dawnych czasach zabierana była na okręty i spożywana przez ich załogi jako środek przeciw szkorbutowi.
Zobacz także: Jak zrobić kapustę kiszoną z grzybami?
Sałatka z kiszonej kapusty
Składniki:
- 500 g kiszonej kapusty
- 200 g marchwi
- 50 g roszponki
- 150 g szczypiorku
- 2 jabłka
- 25 g orzechów laskowych
- 100 g sera gouda
- 5 łyżek octu balsamicznego
- sól, pieprz
- szczypta cukru
- 2-3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Orzechy laskowe posiekać na duże kawałki i uprażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Umytą i obraną marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Roszponkę umyć i odsączyć z niej wodę. Szczypiorek umyć i posiekać. Obrane jabłka zetrzeć na tarce. Kiszoną kapustę poszarpać i wymieszać z marchwią, szczypiorkiem i jabłkami. Ser pokroić w słupki i dodać do sałatki. Przyrządzić sos winegret mieszając ocet, sól, pieprz, cukier i orzechy. Dodać olej i dokładnie wymieszać szybkimi ruchami. Polać sosem sałatkę. Całość wymieszać. Udekorować listkami roszponki. Pozostawić na około 20 minut, aby składniki się przegryzły. Podawać w głębokich talerzach.