Kiszona kapusta jest bardzo zdrowa – warto ją jeść szczególnie zimą, kiedy brakuje innych warzyw. Oprócz błonnika, kiszona kapusta zawiera dużo witaminy C – aż 20 mg w każdych 100 g. Dzięki temu w dawnych czasach zabierana była na okręty i spożywana przez ich załogi jako środek przeciw szkorbutowi.
Kiszona kapusta idealnie nadaje się dla osób, które się odchudzają. Zawiera jedynie 16 kcal na 100 g. Ponadto pobudza trawienie. W jaki sposób? Stoją za tym bakterie kwasu mlekowego, które w procesie naturalnej fermentacji zamieniają poszatkowaną kapustę świeżą w kiszoną. Te zdrowe bakterie znajdują się także w gotowej ukwaszonej kapuście. Dlaczego są zdrowe? Wzmacniają naszą naturalną mikroflorę jelitową.
Zobacz także: Jak zrobić kapustę kiszoną z grzybami?
Sałatka z kiszonej kapusty
Składniki:
- 500 g kiszonej kapusty
- 200 g marchwi
- 50 g roszponki
- 150 g szczypiorku
- 2 jabłka
- 25 g orzechów laskowych
- 100 g sera gouda
- 5 łyżek octu balsamicznego
- sól, pieprz
- szczypta cukru
- 2-3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Orzechy laskowe posiekać na duże kawałki i uprażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Umytą i obraną marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Roszponkę umyć i odsączyć z niej wodę. Szczypiorek umyć i posiekać. Obrane jabłka zetrzeć na tarce. Kiszoną kapustę poszarpać i wymieszać z marchwią, szczypiorkiem i jabłkami. Ser pokroić w słupki i dodać do sałatki. Przyrządzić sos winegret mieszając ocet, sól, pieprz, cukier i orzechy. Dodać olej i dokładnie wymieszać szybkimi ruchami. Polać sosem sałatkę. Całość wymieszać. Udekorować listkami roszponki. Pozostawić na około 20 minut, aby składniki się przegryzły. Podawać w głębokich talerzach.
Sprawdź: Czy kiszonki są zdrowe?