Ogórki po żydowsku to pomysł na nietypowe przetwory z ogórków. Idealnie jest przyrządzić je w szczycie sezonu - według kalendarza przetworów domowych, przypada on na lipiec i sierpień.
Pamiętaj o tym, by wybrać ładne i dorodne warzywa. Ilość włożonych do słoików dodatków i przypraw zadecyduje o intensywności smaku ogórków po żydowsku. Pomysł w sam raz na zimę!
Przepis na ogórki po żydowsku
Składniki:
- około 3 kg ogórków,
- kilka liści laurowych,
- ziele angielskie,
- gorczyca,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- natka selera,
- 1 szklanka cukru,
- 4 szklanki wody,
- 1 szklanka octu,
- 1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
- Umyte i osuszone ogórki przekrój na ćwiartki i włóż ścisło do słoików.
- Cebulę pokrój w kółka, a marchew zetrzyj na tarce do jarzyn.
- Do każdego słoika włóż po trochu przypraw: ziela angielskiego, liścia laurowego, gorczycę, a także trochę cebuli, marchewki i natki selera.
- Wodę z octem, solą i cukrem zagotuj.
- Następnie zalej ogórki po żydowsku gorącą marynatą i pasteryzuj kilkanaście minut.
- Odłóż w chłodne i zacienione miejsce.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 01.08.2011 przez nieznanego autora na zlecenie EdipresseZobacz więcej przepisów na przetwory: