ogórki po żydowsku fot. Adobe Stock, bit24

Ogórki po żydowsku - prosty przepis

Ogórki po żydowsku są chrupiące, a ich przygotowanie bardzo proste - wystarczy że poświęcisz na nie 60 minut. Ogórki po żydowsku zawierają dodatek marchewki oraz cebuli.
Weronika Kwaśniak / 02.07.2021 06:57
ogórki po żydowsku fot. Adobe Stock, bit24

Ogórki po żydowsku to pomysł na nietypowe przetwory z ogórków. Idealnie jest przyrządzić je w szczycie sezonu - według kalendarza przetworów domowych, przypada on na lipiec i sierpień.

Pamiętaj o tym, by wybrać ładne i dorodne warzywa. Ilość włożonych do słoików dodatków i przypraw zadecyduje o intensywności smaku ogórków po żydowsku. Pomysł w sam raz na zimę!

Przepis na ogórki po żydowsku

Składniki:

  • około 3 kg ogórków,
  • kilka liści laurowych,
  • ziele angielskie,
  • gorczyca,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • natka selera,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Umyte i osuszone ogórki przekrój na ćwiartki i włóż ścisło do słoików.
  2. Cebulę pokrój w kółka, a marchew zetrzyj na tarce do jarzyn.
  3. Do każdego słoika włóż po trochu przypraw: ziela angielskiego, liścia laurowego, gorczycę, a także trochę cebuli, marchewki i natki selera.
  4. Wodę z octem, solą i cukrem zagotuj.
  5. Następnie zalej ogórki po żydowsku gorącą marynatą i pasteryzuj kilkanaście minut.
  6. Odłóż w chłodne i zacienione miejsce.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 01.08.2011 przez nieznanego autora na zlecenie EdipresseZobacz więcej przepisów na przetwory: