Przygotowanie i smażenie krewetek zajmie ci maksymalnie 3-4 minuty. Możesz to zrobić na 2 sposoby - usmażyć krewetki na odrobinie oleju z masłem albo w panierce w głębokim tłuszczu.
Krewetki to doskonały dodatek do ryżu, makaronu (pszennego, sojowego i ryżowego), azjatyckich zup i sałatek. Aby podkreślić ich smak, do smażenia możesz dodać czosnek, sos sojowy, chili albo świeże zioła. Krewetki, tak jak wszystkie owoce morza, kochają sok z cytryny - skrop je obficie przed podaniem (może to być również sok z limonki).
Smażenie krewetek krok po kroku
Sporo zależy od tego, czy korzystasz z krewetek świeżych, czy mrożonych oraz od ich wielkości - im są mniejsze, tym krótszego smażenia wymagają.
Smażenie krewetek świeżych
Krewetki obierz z pancerzy, pozostawiając ogonki. Natnij je delikatnie nożem wzdłuż tułowia i usuń czarne jelito. Tak przygotowane krewetki opłucz i osusz na ręczniku papierowym.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła i dodaj krewetki. Smaż je przez około 1,5 minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni i od razu podawaj.
Smażenie krewetek mrożonych
Zacznij od rozmrożenia krewetek - najlepiej przełożyć je do zimnej wody i odczekać. Następnie osusz je na ręczniku papierowym i przełóż do miseczki. Dodaj dwie łyżki oliwy z oliwek, czosnek przeciśnięty przez praskę i czarny pieprz.
Wstaw do lodówki na 30 minut. Na patelni rozgrzej oliwę z dodatkiem masła i dodaj krewetki. Smaż je po 1 minucie z każdej strony.
fot. Adobe Stock
Smażenie krewetek w panierce
Najprostszą panierkę przygotujesz z mąki, jajka, bułki tartej oraz dodatku soli i pieprzu. Po opłukaniu krewetek osusz je z wody, posyp pieprzem i solą i obtocz w mące (może to być zwykła mąka pszenna albo kukurydziana).
Następnie obtocz krewetki w bułce tartej i smaż na rozgrzanym w garnku oleju rzepakowym. Zajmie to około od 1,5 do 2 minut - panierka powinna się ładnie zrumienić.
Pamiętaj, że krewetki bardzo łatwo „przeciągnąć", co sprawia, że stają się twarde. Świetnym pomysłem jest również usmażenie krewetek w tempurze.
fot. Adobe Stock
Przepisy na dania z krewetkami: