Gotowanie bobu w wodzie
Bób należy gotować od 15 do 20 minut w lekko osolonej wodzie (jeżeli wolisz bardziej jędrny, gotuj 15 minut). Nie warto przekraczać tego czasu. Rozgotowany bób straci większość swoich cennych wartości odżywczych, pogorszy się też jego smak. Do garnka warto dosypać ulubione zioła lub przyprawy, aby wzbogacić smak warzywa.
Gotowanie bobu na parze
Jeżeli chcesz zachować więcej wartości odżywczych bobu, wystarczy zakupić nakładkę metalową lub silikonową do gotowania na parze. Przyrządzisz go w 25 minut. Po wyłożeniu na talerz możesz okrasić solą i masłem.
Ta wersja jest mniej ciężkostrawna niż ta klasyczna bobu gotowanego w wodzie. Istnieje możliwość, by wodę wylać po pierwszym zagotowaniu i wlać kolejną porcję, aby pozbyć się nieprzyjemnego uczucia wzdęcia po zjedzeniu.
Bób z szybkowaru
To ekspresowa forma przygotowania tego warzywa. Jeżeli nie lubisz go w wersji saute, wystarczy w tym przypadku dodać wędzony boczek, czosnek, sól, pieprz oraz masło.
Przepis na bób z boczkiem
- Wstępnie dokładnie opłucz bób i przecedź z nadmiaru wody. Zagotuj w garnku wodę i przelej ją do rozgrzanego szybkowaru.
- Wsyp bób oraz dodatki wzbogacające jego smak. Zamknij szczelnie garnek i ustaw na wysokie ciśnienie.
- Gotuj przez 45 sekund i powoli spuść ciśnienie i parę wodną. Zdejmij pokrywkę i przełóż warzywa na talerz.
- Okraś dodatkową porcją przypraw lub ostrym sosem na bazie srirracha.
Jak przygotować bób, żeby nie wzdymał?
Dania z bobu zawierają spore ilości błonnika, pozwalającego utrzymać uczucie sytości na dłużej. Niepożądane efekty w postaci uwalniających się gazów, możesz zwalczyć na kilka sposobów:
- zmiksowanie nasion na pastę – przygotuj hummus na bazie bobu z dodatkiem oliwy i cieciorki. Dzięki temu nastąpi szybszy rozkład błonnika. Wystarczy dodatek przypraw i soku z cytryny. Nie przesadzaj z czosnkiem – w znacznej ilości również powoduje gazy.
- imbir, wodorost kombu – podczas gotowania bobu we wrzącej i osolonej wodzie, dołóż kawałki imbiru lub wodorost kombu. Pozwala to rozłożyć istniejące cukry, lepiej strawić oraz wchłonąć więcej substancji odżywczych z warzywa. Przed gotowaniem namocz bób w wodzie, co przyspiesza proces gotowania.
- liść laurowy, kumin, fenkuł, kminek – przyprawy w takim zestawieniu znane są ze swoich właściwości łagodzących bóle brzucha, wzdęcia oraz inne dolegliwości trawienne. Wsyp niewielką ilość podczas gotowania do wrzącej wody.
- unikaj konserw –wysoko przetworzone, gotowe i puszkowane warzywa powodują produkcję większej ilości gazów niż te świeże. Do przygotowania zup lub past wystarczy użyć mrożonego lub świeżego warzywa, odpowiednio długo maczanego w wodzie.
Nowe buty, torebka a może sukienka? Wszystko to możesz kupić taniej, wejdź na stronę Guess kupony rabatowe
fot. Adobe Stock
Czym się charakteryzuje bób?
Bób należy do roślin jednorocznych i dzięki sporej odporności na niekorzystne warunki atmosferyczne może być uprawiany praktycznie w każdej strefie klimatycznej. Kiedyś - był pokarmem klasy niskiej, dziś - jest żywieniowym rarytasem. Zachwycają się nim niemal wszyscy, a ceni się go nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, ale i wartości odżywcze.
Te spore, zielone lub bladożółte nasiona, zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego, białka, węglowodanów oraz zdrowych tłuszczów. To jednak nie koniec korzyści ze spożywania bobu - jest źródłem sodu, witamin z grupy B, witamy C i A.
Przepisy na dania z bobu:

Jak gotować ziemniaki - sprawdzone porady

Jak ugotować brukselkę?

BÓB: sałatka z bobu, pasta z bobu, bób gotowany

Hummus z bobu - przepis składniki i przygotowanie

Sałatka z bobem - przepis składniki i przygotowanie

Polędwiczki z bobem - przepis składniki i przygotowanie

Sałatka ze szpinakiem - przepis składniki i przygotowanie

Sałatka z bobem i kurczakiem
