bób gotowany fot. Adobe Stock

Jak długo gotować bób? Ile czasu trzeba, aby zmiękł? Sprawdź!

Bób latem króluje na straganach i w naszych ogródkach. Czy powinniśmy dodawać soli podczas gotowania? Jakie ma wartości odżywcze? Sprawdź!
Weronika Kwaśniak / 02.07.2019 11:23
bób gotowany fot. Adobe Stock

Gotowanie w wodzie

Najlepiej robić to przez 15-20 minut, oczywiście w lekko osolonej wodzie. Nie warto przekraczać tego czasu. Rozgotowany bób straci większość swoich cennych wartości odżywczych, pogorszy się też jego smak. Do garnka warto dosypać ulubione zioła lub przyprawy, aby wzbogacić smak warzywa.

Na parze

Jeżeli chcesz zachować więcej wartości odżywczych bobu, wystarczy zakupić nakładkę metalową lub silikonową do gotowania na parze. Przyrządzisz go w 25 minut. Po wyłożeniu na talerz możesz okrasić solą i masłem.

Ta wersja jest mniej ciężkostrawna niż ta klasyczna bobu gotowanego w wodzie. Istnieje możliwość, by wodę wylać po pierwszym zagotowaniu i wlać kolejną porcję, aby pozbyć się nieprzyjemnego uczucia wzdęcia po zjedzeniu.

Wersja z szybkowaru

To ekspresowa forma przygotowania tego warzywa. Jeżeli nie lubisz w wersji saute, wystarczy w tym przypadku dodać wędzony boczek, czosnek, sól, pieprz oraz masło. Postępuj krok po kroku:

  1. Wstępnie dokładnie opłucz bób i przecedź z nadmiaru wody. Zagotuj w garnku wodę i przelej ją do rozgrzanego szybkowaru.
  2. Wsyp bób oraz dodatki wzbogacające jego smak. Zamknij szczelnie garnek i ustaw na wysokie ciśnienie.
  3. Gotuj przez 45 sekund i powoli spuść ciśnienie i parę wodną. Zdejmij pokrywkę i przełóż warzywa na talerz.
  4. Okraś dodatkową porcją przypraw lub ostrym sosem na bazie srirracha.

16 przepisów na dania z bobem

Jak przygotować bób, żeby nie wzdymał?

Bób należy do roślin strączkowych, które zawierają spore ilości błonnika, pozwalającego utrzymać uczucie sytości na dłużej. Niepożądane efekty podczas gotowania bobu w postaci uwalniających się gazów możesz zwalczyć na kilka sposobów:

  • zmiksowanie nasion na pastę – przygotuj hummus na bazie bobu z dodatkiem oliwy i cieciorki. Dzięki temu nastąpi szybszy rozkład błonnika. Wystarczy dodatek przypraw i soku z cytryny. Nie przesadzaj z czosnkiem – w znacznej ilości również powoduje gazy.
  • imbir, wodorost kombu – podczas gotowania bobu we wrzącej i osolonej wodzie, dołóż kawałki imbiru lub wodorost kombu. Pozwala to rozłożyć istniejące cukry, lepiej strawić oraz wchłonąć więcej substancji odżywczych z warzywa. Przed gotowaniem namocz bób w wodzie, co przyspiesza proces gotowania.
  • liść laurowy, kumin, fenkuł, kminek – przyprawy w takim zestawieniu znane są ze swoich właściwości łagodzących bóle brzucha, wzdęcia oraz inne dolegliwości trawienne. Wsyp niewielką ilość podczas gotowania do wrzącej wody.
  • unikaj konserw –wysoko przetworzone, gotowe i puszkowane warzywa powodują produkcję większej ilości gazów niż te świeże. Do przygotowania zup lub past wystarczy użyć mrożonego lub świeżego warzywa, odpowiednio długo maczanego w wodzie.

Nowe buty, torebka a może sukienka? Wszystko to możesz kupić taniej, wejdź na stronę Guess kupony rabatowe

Jak długo gotować bób?
fot. Adobe Stock

Czym się charakteryzuje?

Bób należy do roślin jednorocznych i dzięki sporej odporności na niekorzystne warunki atmosferyczne może być uprawiany praktycznie w każdej strefie klimatycznej. Kiedyś - był pokarmem klasy niskiej, dziś - jest żywieniowym rarytasem. Zachwycają się nim niemal wszyscy, a ceni się go nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, ale i wartości odżywcze.

Te spore, zielone lub bladożółte nasiona, zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego, białka, węglowodanów oraz zdrowych tłuszczów. To jednak nie koniec korzyści ze spożywania bobu - jest źródłem sodu, witamin z grupy B, witamy C i A.

Zobacz też:
Co zrobić z bobu?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (29)
/28.08.2017 16:09
odpowiedzcie sobie na to pytanie: jak długo gotować bób? moim zdaniem po prostu, aż będzie miękki
/05.07.2016 15:22
moja też
/05.07.2016 15:22
moja mam gotowała bób do miękkosci i pamiętam ,że dosc długo go gotowała co wy na to?
POKAŻ KOMENTARZE (26)