Czym zastąpić sos sojowy?

Czym zastąpić sos sojowy fot. Adobe Stock
Czym zastąpić sos sojowy? Doskonałym zamiennikiem może być sos tamari albo amin kokosowy, dostępny w sklepach z azjatycką żywnością.
Małgorzata Machnicka / 19.03.2021 10:55
Czym zastąpić sos sojowy fot. Adobe Stock

Czym zastąpić sos sojowy? Ten najpopularniejszy na świecie sos azjatycki w najbardziej klasycznej wersji składa się wyłącznie z soi, pszenicy, wody oraz soli, poddanych kilkumiesięcznej fermentacji. Nie zawiera żadnych sztucznych dodatków, barwników ani konserwantów.

Sos sojowy jest idealnie klarowny, głęboko brązowy i pełny smaku umami. Wykorzystywany jest m.in. jako baza azjatyckich zup, dań głównych z mięsem, rybami czy tofu oraz jako dodatek do sushi. Jakie składniki dodać do dań, aby nadać im więcej tego charakterystycznego smaku? W kuchni warto mieć wodorosty (przede wszystkim kombu), suszone grzyby (głównie shitake), lubczyk, sól selerową, płatki suszonego tuńczyka bonito, anchois (suszone lub z puszki).

Spis treści:

  1. Sos rybny
  2. Sos tamari
  3. Amin kokosowy
  4. Przepis na zamiennik sosu sojowego

Sos rybny zamiast sosu sojowego

Sos rybny robiony jest ze sfermentowanego w soli krylu lub ryb. W niektórych potrawach może świetnie zastąpić sos sojowy, ale należy stosować go z umiarem.

Sos tamari - zamiennik sosu sojowego

Sos tamari, podobnie jak sos sojowy, produkowany jest ze sfermentowanej soi, ale nie zawiera dodatku pszenicy. Ma również nieco ciemniejszy kolor i bardziej intensywny smak. To świetna alternatywa dla osób z nietolerancją glutenu. 

jak zastąpić sos sojowyfot. Adobe Stock

Amin kokosowy zamiast sosu sojowego

Amin kokosowy wytwarzany jest ze sfermentowanego soku z orzecha kokosowego i soli morskiej. Ma słony, delikatnie słodki smak, bardzo podobny do sosu sojowego, zawiera za to mniej sodu i jest bezglutenowy.

Kupisz go w sklepach z azjatycką i zdrową żywnością w cenie około 20 złotych za 250 ml. 

Przepis na zamiennik sosu sojowego

Składniki:

  • 200 ml bulionu wołowego,
  • 2 łyżki octu balsamicznego, 
  • 1 łyżki octu winnego,
  • 1 łyżeczka sosu rybnego,
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • szczypta sproszkowanego czosnku,
  • szczypta sproszkowanego imbiru,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Bulion przelej do rondelka. Dodaj wszystkie składniki (poza sosem rybnym) i zagotuj.
  2. Sos gotuj przez 10 minut, co jakiś czas mieszając.
  3. Zdejmij garnek z ognia i dodaj sos rybny. Gdy ostygnie, przelej do słoiczka i wstaw do lodówki.
  4. Samodzielnie przygotowany sos sojowy możesz przechowywać przez kilka tygodni.

Więcej porad kulinarnych:

Czym zastąpić papier do pieczenia?
Czym zastąpić papier do pieczenia?
Co zamiast papieru do pieczenia, jeśli ten akurat się skończył? Możesz wykorzystać folię aluminiową, ale ważne jest która strona powinna przylegać do ciasta. Zobacz, czym jeszcze możesz zastąpić papier do pieczenia.
Czym zastąpić drożdże - w chlebie, w cieście, w pizzy
Czym zastąpić drożdże - w chlebie, w cieście, w pizzy
W chlebie drożdże możesz zastąpić zakwasem, w cieście sodą oczyszczoną lub proszkiem do pieczenia. Jeśli nie masz drożdży, a chciałabyś przyrządzić pizzę, spód możesz przygotować np. z kalafiora.
Alergia na jajka – objawy u dzieci i dorosłych. Czym zastąpić jaja?
Alergia na jajka – objawy u dzieci i dorosłych. Czym zastąpić jaja?
Jeśli ją masz, bez obaw – jajka można w kuchni zastąpić tofu, siemieniem lnianym, nasionami chia czy rozgniecionym bananem. Trzeba je jednak całkowicie wyeliminować z diety – w innym przypadku objawy alergii mogą się nasilać.

Redakcja poleca

REKLAMA