Czym zastąpić sos sojowy? Ten najpopularniejszy na świecie sos azjatycki w najbardziej klasycznej wersji składa się wyłącznie z soi, pszenicy, wody oraz soli, poddanych kilkumiesięcznej fermentacji. Nie zawiera żadnych sztucznych dodatków, barwników ani konserwantów.
Sos sojowy jest idealnie klarowny, głęboko brązowy i pełny smaku umami. Wykorzystywany jest m.in. jako baza azjatyckich zup, dań głównych z mięsem, rybami czy tofu oraz jako dodatek do sushi. Jakie składniki dodać do dań, aby nadać im więcej tego charakterystycznego smaku? W kuchni warto mieć wodorosty (przede wszystkim kombu), suszone grzyby (głównie shitake), lubczyk, sól selerową, płatki suszonego tuńczyka bonito, anchois (suszone lub z puszki).
Spis treści:
Sos rybny zamiast sosu sojowego
Sos rybny robiony jest ze sfermentowanego w soli krylu lub ryb. W niektórych potrawach może świetnie zastąpić sos sojowy, ale należy stosować go z umiarem.
Sos tamari - zamiennik sosu sojowego
Sos tamari, podobnie jak sos sojowy, produkowany jest ze sfermentowanej soi, ale nie zawiera dodatku pszenicy. Ma również nieco ciemniejszy kolor i bardziej intensywny smak. To świetna alternatywa dla osób z nietolerancją glutenu.
fot. Adobe Stock
Amin kokosowy zamiast sosu sojowego
Amin kokosowy wytwarzany jest ze sfermentowanego soku z orzecha kokosowego i soli morskiej. Ma słony, delikatnie słodki smak, bardzo podobny do sosu sojowego, zawiera za to mniej sodu i jest bezglutenowy.
Kupisz go w sklepach z azjatycką i zdrową żywnością w cenie około 20 złotych za 250 ml.
Przepis na zamiennik sosu sojowego
Składniki:
- 200 ml bulionu wołowego,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 1 łyżki octu winnego,
- 1 łyżeczka sosu rybnego,
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego,
- szczypta sproszkowanego czosnku,
- szczypta sproszkowanego imbiru,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Bulion przelej do rondelka. Dodaj wszystkie składniki (poza sosem rybnym) i zagotuj.
- Sos gotuj przez 10 minut, co jakiś czas mieszając.
- Zdejmij garnek z ognia i dodaj sos rybny. Gdy ostygnie, przelej do słoiczka i wstaw do lodówki.
- Samodzielnie przygotowany sos sojowy możesz przechowywać przez kilka tygodni.
Więcej porad kulinarnych: