Czym zastąpić mleko w proszku fot. Adobe Stock

Czym zastąpić mleko w proszku? W chlebie, w kremie, w bloku czekoladowym

Czym zastąpić mleko w proszku? Najprościej jest wykorzystać zwykłe mleko z kartonu. Jeśli przygotowujesz krem do ciasta, dodaj do niego opakowanie budyniu.
Małgorzata Machnicka / 26.03.2021 12:30
Czym zastąpić mleko w proszku fot. Adobe Stock

Czym zastąpić mleko w proszku? Na rynku nie istnieje zbyt wiele jego zamienników. Jeśli w przepisie na chleb, krem od ciasta albo blok czekoladowy jest mleko w proszku i woda, zastąp je w odpowiednich proporcjach po prostu zwykłym mlekiem z kartonu.

Mleko w proszku najczęściej wykorzystywane jest jako dodatek do wypieków - tych słodkich i wytrawnych. Na jego bazie można również przygotować pyszne kremy do ciast.

Czym zastąpić mleko w proszku w kremie?

W kremach do ciast mleko w proszku często łączone jest ze zwykłym mlekiem. W przykładowym przepisie pojawia się: 100 ml mleka, 100 g cukru, 150 g masła i 300 ml rozrobionego mleka w proszku. 

Możesz zupełnie zrezygnować z mleka w proszku i zastąpić je zwykłym mlekiem i np. opakowaniem budyniu (który ma właściwości zagęszczające) - waniliowego albo śmietankowego, najlepiej bez cukru w składzie.

Czym zastąpić mleko w proszku w chlebie?

W klasycznym przepisie na chleb z mlekiem w proszku wykorzystanych jest: 500 g mąki pszennej, 400 ml ciepłej wody, 30 g mleka w proszku, 20 g świeżych drożdży i sól.

W przypadku, gdy nie masz w kuchni mleka w proszku, możesz zamienić je zwykłym mlekiem w następujących proporcjach: 10 g mleka w proszku to 100 g zwykłego mleka. W tym wypadku zrezygnuj już z dodawania wody, chyba że wymagać będzie tego konsystencja ciasta.

Czym zastąpić mleko w proszku w bloku czekoladowym?

Również blok czekoladowy możesz przygotować bez mleka w proszku. W klasycznym przepisie wykorzystanych jest: 25 g mleka w proszku i 120 ml wody. Jeśli nie masz mleka w proszku zamień je na mleko z kartonu - wystarczy 150 ml mleka. Reszta składników pozostaje bez zmian.

Więcej porad kulinarnych:

Czym zastąpić mascarpone?
Czym zastąpić mascarpone?
Czym zastąpić mascarpone? Ten włoski ser zastąpisz ricottą, jogurtem greckim lub śmietanką kremówką wymieszaną z odrobiną żelatyny.
Czym zastąpić ricottę? Poznaj 4 zamienniki
Czym zastąpić ricottę? Poznaj 4 zamienniki
Czym zastąpić ricottę? Ten włoski ser w daniach wytrawnych możesz zastąpić twarogiem, a w daniach słodkich i deserach - mascarpone.
Czym zastąpić mąkę ziemniaczaną?
Czym zastąpić mąkę ziemniaczaną?
Czym zastąpić mąkę ziemniaczaną? Jeśli przygotowujesz sos lub mięsną potrawkę, możesz dodać mąkę pszenną, a jeśli krem do ciasta, opakowanie budyniu.
Sos Worcestershire - czym zastąpić słynny angielski sos?
Sos Worcestershire - czym zastąpić słynny angielski sos?
Sos Worcestershire ma charakterystyczny, korzenny smak, a jego receptura znana jest od blisko 100 lat. Dodaje się go najczęściej do dań z wołowiny, ale świetnie smakuje również w sałatkach.
Czym zastąpić sos sojowy?
Czym zastąpić sos sojowy?
Czym zastąpić sos sojowy? Doskonałym zamiennikiem może być sos tamari albo amin kokosowy, dostępny w sklepach z azjatycką żywnością.
Czym zastąpić papier do pieczenia?
Czym zastąpić papier do pieczenia?
Co zamiast papieru do pieczenia, jeśli ten akurat się skończył? Możesz wykorzystać folię aluminiową, ale ważne jest która strona powinna przylegać do ciasta. Zobacz, czym jeszcze możesz zastąpić papier do pieczenia.
Czym zastąpić drożdże - w chlebie, w cieście, w pizzy
Czym zastąpić drożdże - w chlebie, w cieście, w pizzy
W chlebie drożdże możesz zastąpić zakwasem, w cieście sodą oczyszczoną lub proszkiem do pieczenia. Jeśli nie masz drożdży, a chciałabyś przyrządzić pizzę, spód możesz przygotować np. z kalafiora.
Czym zastąpić jajko – triki kuchenne!
Czym zastąpić jajko – triki kuchenne!
Większość osób nie wyobraża sobie gotowania bez jaj. Jak zrobić kotleta, panierkę czy ciasto bez jajek? Czy jest to możliwe? Oczywiście – oto alternatywy!