Czym zastąpić mleko w proszku? Na rynku nie istnieje zbyt wiele jego zamienników. Jeśli w przepisie na chleb, krem od ciasta albo blok czekoladowy jest mleko w proszku i woda, zastąp je w odpowiednich proporcjach po prostu zwykłym mlekiem z kartonu.
Mleko w proszku najczęściej wykorzystywane jest jako dodatek do wypieków - tych słodkich i wytrawnych. Na jego bazie można również przygotować pyszne kremy do ciast.
Czym zastąpić mleko w proszku w kremie?
W kremach do ciast mleko w proszku często łączone jest ze zwykłym mlekiem. W przykładowym przepisie pojawia się: 100 ml mleka, 100 g cukru, 150 g masła i 300 ml rozrobionego mleka w proszku.
Możesz zupełnie zrezygnować z mleka w proszku i zastąpić je zwykłym mlekiem i np. opakowaniem budyniu (który ma właściwości zagęszczające) - waniliowego albo śmietankowego, najlepiej bez cukru w składzie.
Czym zastąpić mleko w proszku w chlebie?
W klasycznym przepisie na chleb z mlekiem w proszku wykorzystanych jest: 500 g mąki pszennej, 400 ml ciepłej wody, 30 g mleka w proszku, 20 g świeżych drożdży i sól.
W przypadku, gdy nie masz w kuchni mleka w proszku, możesz zamienić je zwykłym mlekiem w następujących proporcjach: 10 g mleka w proszku to 100 g zwykłego mleka. W tym wypadku zrezygnuj już z dodawania wody, chyba że wymagać będzie tego konsystencja ciasta.
Czym zastąpić mleko w proszku w bloku czekoladowym?
Również blok czekoladowy możesz przygotować bez mleka w proszku. W klasycznym przepisie wykorzystanych jest: 25 g mleka w proszku i 120 ml wody. Jeśli nie masz mleka w proszku zamień je na mleko z kartonu - wystarczy 150 ml mleka. Reszta składników pozostaje bez zmian.
Więcej porad kulinarnych: