Sos Worcestershire czym zastąpić fot. Adobe Stock

Sos Worcestershire - czym zastąpić słynny angielski sos?

Sos Worcestershire ma charakterystyczny, korzenny smak, a jego receptura znana jest od blisko 100 lat. Dodaje się go najczęściej do dań z wołowiny, ale świetnie smakuje również w sałatkach.
Małgorzata Machnicka / 22.03.2021 07:20
Sos Worcestershire czym zastąpić fot. Adobe Stock

Sos Worcestershire to płynny sos o wyjątkowym, korzennym, słodko-kwaśnym smaku, produkowany przez firmę Lea&Perrins w angielskim mieście Worcester. Oryginalna receptura została stworzona w latach 30. XIX w.

Przygotowywany jest z ponad 25 składników. Podstawą jest ocet słodowy wytwarzany z jęczmienia, melasa, cukier i sól. Poza tym, w składzie soku powinny znaleźć się: sardele (anchois), cebula, szalotka, czosnek, imbir, seler, asafetida, ekstrakt z tamaryndowca, sok z cytryny i całe mnóstwo przypraw, m.in. gałka muszkatołowa i liście laurowe.

Sos Worcestershire najczęściej dodaje się do dań na ciepło, przede wszystkim tych z wołowiny. To również jedna ze składowych słynnego drinka Krwawa Mary czy sosu do sałatki Cezar. 

sos worcester
fot. Adobe Stock

Czym zastąpić sos Worcestershire?

Sos Worcestershire zastąpić jest niezwykle trudno. Na rynku nie ma jednego gotowego produktu, który byłby w stanie podrobić jego smak.

Zamiennik sosu Worcestershire możesz przygotować w domu, ale musisz pamiętać, że tradycyjny sos dojrzewa (poddany jest procesowi fermentacji) w specjalnych dębowych beczkach kilka miesięcy, więc sos zrobiony w domowych warunkach, nigdy nie będzie smakował identycznie.

Przepis na domowy sos a la Worcestershire

Składniki:

  • 2 szklanki octu słodowego,
  • 100 ml sosu sojowego,
  • 5 łyżek pasty z tamaryndowca,
  • 1 szklanka ciemnego piwa,
  • 80 ml melasy,
  • 1 cebula,
  • 1 szalotka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 papryczka chili,
  • 2 cm imbiru,
  • 3 łyżki musztardy francuskiej,
  • 5 goździków,
  • 1 anchois,
  • 1/2 łyżeczki kardamonu,
  • 1/2 łyżeczki curry,
  • 1 laska cynamonu,
  • sok z 1 cytryny,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 2 łyżki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. W rondelku rozgrzej odrobinę oleju. Podsmaż cebulę razem z czosnkiem i po 2 minutach dodaj wszystkie składniki.
  3. Zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 2 godziny.
  4. Gdy sos wystygnie, przelej go do słoika i przechowuj w lodówce.

Więcej porad kulinarnych:

Czym zastąpić sos sojowy?
Czym zastąpić sos sojowy?
Czym zastąpić sos sojowy? Doskonałym zamiennikiem może być sos tamari albo amin kokosowy, dostępny w sklepach z azjatycką żywnością.
Czym zastąpić papier do pieczenia?
Czym zastąpić papier do pieczenia?
Co zamiast papieru do pieczenia, jeśli ten akurat się skończył? Możesz wykorzystać folię aluminiową, ale ważne jest która strona powinna przylegać do ciasta. Zobacz, czym jeszcze możesz zastąpić papier do pieczenia.
Czym zastąpić drożdże - w chlebie, w cieście, w pizzy
Czym zastąpić drożdże - w chlebie, w cieście, w pizzy
W chlebie drożdże możesz zastąpić zakwasem, w cieście sodą oczyszczoną lub proszkiem do pieczenia. Jeśli nie masz drożdży, a chciałabyś przyrządzić pizzę, spód możesz przygotować np. z kalafiora.