Sos Worcestershire ma smak niepowtarzalny, ale w większości potraw można go zastąpić bez większej szkody dla potrawy. Ciężko odtworzyć jego smak w 100% za pomocą zamienników, ale to częściowo możliwe. Poznaj bardziej popularne kuchenne zamienniki sosu Worcestershire i przepis na domowy sos worcester, który wykorzystuje składniki, które pewnie masz już w domu.
Spis treści:
- Co to jest sos Worcestershire?
- Czym zastąpić sos Worcestershire? Zamienniki
- Przepis na domowy sos a la Worcestershire
Co to jest sos Worcestershire?
Sos Worcestershire to płynny sos o wyjątkowym, korzennym, słodko-kwaśnym smaku, produkowany przez firmę Lea&Perrins w angielskim mieście Worcester. Oryginalna receptura została stworzona w latach 30. XIX w w Anglii.
Sos Worcestershire przygotowywany jest z ponad 25 składników. Podstawą jest ocet słodowy wytwarzany z jęczmienia, melasa, cukier i sól. Poza tym, w składzie sosu powinny znaleźć się: sardele (anchois), cebula, szalotka, czosnek, imbir, seler, asafetida, ekstrakt z tamaryndowca, sok z cytryny i całe mnóstwo przypraw, m.in. gałka muszkatołowa i liście laurowe.
Sos worcester najczęściej dodaje się do dań na ciepło, przede wszystkim tych z wołowiny. Można zrobić z niego marynatę do mięs z grilla, lub roślinnych zamienników mięsa. To również jedna ze składowych słynnego drinka Krwawa Mary czy oryginalnego sosu do sałatki Cezar.
fot. Sos Worcestershire/ Adobe Stock, Алексей Филатов
Czym zastąpić sos Worcestershire? Zamienniki
Sos Worcestershire zastąpić jest niezwykle trudno. Na rynku nie ma jednego gotowego produktu, który byłby w stanie wiernie podrobić jego smak. Najlepiej wypadają domowe mieszanki z różnych składników. Jeśli mimo wszystko nie chcesz kupować sosu Worcestershire, ani tworzyć go z pełnego przepisu, zastosuj któryś z zamienników. W daniach z sosem worcester zamienniki powinny nadawać smaku słono-kwaśno-słodkiego.
Sos Worcestershire można zastąpić np. poprzez:
- ocet balsamiczny - też jest słodki i kwaśny, ale dodaj go do potrawy mniej, niż sosu Worcestershire;
- ciemny sos sojowy lub sosem sojowym z dodatkiem miodu lub cukru - ma intensywny smak umami, tak, jak sos worcester, najbardziej zbliżony smak ma sos sojowy ciemny, gęstszy i bardziej intensywny niż popularny jasny sos sojowy;
- sos ostrygowy lub sos rybny - ma głęboki i słony smak, który w niektórych potrawach sprawdzi się jako zamiennik sosu Worcestershire, w którym oryginalnie występuje też suszony dorsz;
- sos BBQ (barbacue) - wiele sosów BBQ ma składniki podobne do sosu Worcestershire. Też znajduje się w nich szalotka, coś słodkiego i korzenne przyprawy. Sos barbecue może być wiernym zamiennikiem sosu Worcestershire np. w marynatach do mięs;
- przyprawę maggi - bazuje na smaku umami i w pewien sposób przypomina sos Worcestershire, ale nie jest tak głęboka i zróżnicowana.
Najlepszy efekt w podmianie sosu worcester na inne składniki uzyskasz, gdy połączysz kilka wymienionych substytutów. Każdy z nich ma inną cechę wspólną ze słynnym angielskim sosem.
Do potrawy, w której sos Wercestershire zastępujesz zamiennikami, warto dodać dodatkowe przyprawy (nawet, jeśli nie mówi o nich przepis): cebulę szalotkę, imbir, gałkę muszkatołową, suszony czosnek, anchovies (sardele), tamaryndowiec lub sos na bazie tamaryndowca, gorczycę, pieprz, mielone goździki, cynamon, liść laurowy, kolendrę w kulkach.
Przepis na domowy sos à la Worcestershire
Zamiennik sosu Worcestershire możesz przygotować w domu, ale musisz pamiętać, że tradycyjny sos dojrzewa (poddany jest procesowi fermentacji) w specjalnych dębowych beczkach kilka miesięcy, więc sos zrobiony w domowych warunkach, nigdy nie będzie smakował identycznie. Mimo wszystko podjęłyśmy próbę przygotowania mieszanki przyprawowej mocno przypominającej sos Worcestershire. Poniżej przepis:
Składniki:
- 2 szklanki octu słodowego,
- 100 ml sosu sojowego,
- 5 łyżek pasty z tamaryndowca (lub 3 łyżki soku z cytryny + 2 łyżki tartego jabłka),
- 1 szklanka ciemnego piwa,
- 80 ml melasy lub miodu,
- 1 cebula,
- 1 szalotka,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 papryczka chili,
- 2 cm imbiru,
- 3 łyżki musztardy francuskiej,
- 5 goździków,
- 1 anchois,
- 1/2 łyżeczki kardamonu,
- 1/2 łyżeczki curry,
- 1 laska cynamonu,
- sok z 1 cytryny,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 2 łyżki soli.
Sposób przygotowania:
- Cebulę i szalotkę drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.
- W rondelku rozgrzej odrobinę oleju. Podsmaż cebulę razem z czosnkiem i po 2 minutach dodaj wszystkie składniki.
- Zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 2 godziny.
- Gdy domowy sos Wercestershire wystygnie, przelej go do słoika i przechowuj w lodówce nawet przez kilka tygodni.
fot. Domowy zamiennik sosu Worcestershire/ Adobe Stock, Brent Hofacker
Na podstawie artykułu opublikowanego pierwotnie 22.03.2021 przez Małgorzatę Machnicką.
Czytaj także:
Czym zastąpić mięso w diecie? Zamienniki bogate w białko i nie tylko
Co zamiast spirytusu do pączków i faworków? To trik babci przekazywany z pokolenia na pokolenie
Co zamiast bułki tartej? Dietetyczna panierka do schabowego
Co zamiast proszku do pieczenia? Propozycje zamienników