Sos holenderski to kremowy sos na bazie surowego żółtka i kremowego masła. Należy uważać na jakość jajek, aby zniwelować ryzyko zarażenia salmonellą. Sos możemy urozmaicić o dodatek białego wina lub pieprzu cayenne, który doda charakteru każdemu daniu. Sprawdź jak przygotować doskonały sos holenderski!
Sos holenderski do szparagów
Oto składniki na sos holenderski do szparagów:
- żółtko jaja
- łyżeczka soku z cytryny
- szczypta pieprzu
- 3 łyżeczki masła
- szczypta soli
Jak zrobić sos holenderski do szparagów?
Żółtko jaja mieszamy za pomocą trzepaczki z sokiem z cytryny przez około 2-3 minuty. Następnie dodajemy stopniowo masło w temperaturze pokojowej tak, aby nie utworzyły się grudki. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Mieszamy jeszcze przez 2 minuty. Tak przygotowany ciekawie komponuje się z warzywami na parze.
Sos holenderski do ryby
Oto składniki na sos holenderski do ryby:
- 2 żółtka jaja
- łyżka wody
- łyżeczka musztardy
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- 5 łyżeczek masła
Jak zrobić sos holenderski do ryby?
Do lekko nagrzanego rondelka wlewamy wodę, a następnie dodajemy żółtko, które energicznie ubijamy z wyciśniętym sokiem z cytryny. Kolejno dorzucamy musztardę, szczyptę pieprzu oraz soli. Przez około 2 minuty mieszamy za pomocą trzepaczki. Dodajemy miękkie masło w temperaturze pokojowej i mieszamy z resztą przez 5 minut do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Tak przygotowany sos pasuje doskonale do łososia na parze lub z patelni.
Sos holenderski z winem
Oto składniki na sos holenderski z winem:
- 3 żółtka jaja
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- łyżka białego wina
- 4 łyżeczki masła
Jak zrobić sos holenderski z winem?
Do blendera wkładamy żółtka jaj i dolewamy sok z cytryny. Miksujemy przez około 2 minuty. Kolejno dodajemy białe wino i blendujemy kolejne 2-3 minuty. Następnie całą masę przekładamy do miski i za pomocą trzepaczki łączymy z miękkim masłem w temperaturze pokojowej. Tak przyrządzony podkreśli smak jajek po benedyktyńsku lub grzanek.