Czym zastąpić ricottę? Poznaj 4 zamienniki

Czym zastąpić ricottę? fot. Adobe Stock
Czym zastąpić ricottę? Ten włoski ser w daniach wytrawnych możesz zastąpić twarogiem, a w daniach słodkich i deserach - mascarpone.
Małgorzata Machnicka / 25.03.2021 13:15
Czym zastąpić ricottę? fot. Adobe Stock

Czym zastąpić ricottę? Najlepszym zamiennikiem będzie chudy lub półtłusty twaróg albo ser mascarpone. Sprawdzi się również kremowy serek i bardzo gęsty jogurt grecki. 

Ricotta to miękki, niedojrzewający włoski ser, przygotowywany z serwatki po innych serach podpuszczkowych. Jego konsystencja przypomina delikatny, drobnoziarnisty twaróg, jest jednak bardziej kremowy i nie zawiera w swoim składzie soli. 

Może być spożywany na świeżo np. z pieczywem, ale stosuje się go również do sosów do makaronów czy deserów. 

Jogurt grecki jako zamiennik ricotty

Jeśli przygotowujesz placki z owocami np. jabłkami albo bananami i zabrakło ci ricotty, z powodzeniem możesz zastąpić ją jogurtem greckim - dodaj go jednak nieco mniej (a jeśli w przepisie występuje również mleko, dodając jogurt w ogóle z niego zrezygnuj).

Mascarpone zamiast ricotty

Ricottę możesz zastąpić innym włoskim serem - mascarpone. Ma nieco delikatniejszą konsystencję, która przypomina bardziej jogurt grecki, niż twaróg.

Wyrabia się go nie z mleka, a ze śmietanki, więc jest nieco słodszy niż ricotta - przy dodawaniu go do dań wytrawnych, np. sosów do makaronu bądź ostrożna, za to jako zamiennik w deserach sprawdzi się doskonale!

Twaróg zastąpi ricottę

Ricotta swoją konsystencją przypomina drobnoziarnisty twaróg, więc ten automatycznie będzie jednym z jej najlepszych zamienników.

Do twarogu możesz dodać szczyptę soli i zioła, aby otrzymać pyszny ser na kanapki. Sprawdzi się również jako dodatek do sałatek czy przygotowywania serników i tart.

Kremowy serek zamiast ricotty

Serek śmietankowy sprawdzi się przy sosach do makaronów albo nadzieniu do ravioli. Szukaj tych, które nie mają soli w składzie - lepiej doprawić go samodzielnie w kuchni.

Więcej porad kulinarnych:

Sos Worcestershire - czym go zastąpić? 5 najlepszych zamienników + domowy przepis na sos Worcestershire
Sos Worcestershire - czym go zastąpić? 5 najlepszych zamienników + domowy przepis na sos Worcestershire
Czym zastąpić sos Worcestershire? Ten angielski klasyk ma charakterystyczny, korzenny smak, a jego receptura znana jest od blisko 100 lat. Nie jest jednak niezastąpiony. Najlepsze zamienniki sosu Worcestershire to: ocet balsamiczny, ciemny sos sojowy, sos BBQ lub sos rybny. Sos Worcestershire można przygotować też w domu z prostszych składników.
Czym zastąpić mąkę ziemniaczaną?
Czym zastąpić mąkę ziemniaczaną?
Czym zastąpić mąkę ziemniaczaną? Jeśli przygotowujesz sos lub mięsną potrawkę, możesz dodać mąkę pszenną, a jeśli krem do ciasta, opakowanie budyniu.
Czym zastąpić sos sojowy?
Czym zastąpić sos sojowy?
Czym zastąpić sos sojowy? Doskonałym zamiennikiem może być sos tamari albo amin kokosowy, dostępny w sklepach z azjatycką żywnością.
Czym zastąpić papier do pieczenia?
Czym zastąpić papier do pieczenia?
Co zamiast papieru do pieczenia, jeśli ten akurat się skończył? Możesz wykorzystać folię aluminiową, ale ważne jest która strona powinna przylegać do ciasta. Zobacz, czym jeszcze możesz zastąpić papier do pieczenia.
Czym zastąpić drożdże - w chlebie, w cieście, w pizzy
Czym zastąpić drożdże - w chlebie, w cieście, w pizzy
W chlebie drożdże możesz zastąpić zakwasem, w cieście sodą oczyszczoną lub proszkiem do pieczenia. Jeśli nie masz drożdży, a chciałabyś przyrządzić pizzę, spód możesz przygotować np. z kalafiora.

Redakcja poleca

REKLAMA