Czym zastąpić ricottę? Najlepszym zamiennikiem będzie chudy lub półtłusty twaróg albo ser mascarpone. Sprawdzi się również kremowy serek i bardzo gęsty jogurt grecki.
Ricotta to miękki, niedojrzewający włoski ser, przygotowywany z serwatki po innych serach podpuszczkowych. Jego konsystencja przypomina delikatny, drobnoziarnisty twaróg, jest jednak bardziej kremowy i nie zawiera w swoim składzie soli.
Może być spożywany na świeżo np. z pieczywem, ale stosuje się go również do sosów do makaronów czy deserów.
Jogurt grecki jako zamiennik ricotty
Jeśli przygotowujesz placki z owocami np. jabłkami albo bananami i zabrakło ci ricotty, z powodzeniem możesz zastąpić ją jogurtem greckim - dodaj go jednak nieco mniej (a jeśli w przepisie występuje również mleko, dodając jogurt w ogóle z niego zrezygnuj).
Mascarpone zamiast ricotty
Ricottę możesz zastąpić innym włoskim serem - mascarpone. Ma nieco delikatniejszą konsystencję, która przypomina bardziej jogurt grecki, niż twaróg.
Wyrabia się go nie z mleka, a ze śmietanki, więc jest nieco słodszy niż ricotta - przy dodawaniu go do dań wytrawnych, np. sosów do makaronu bądź ostrożna, za to jako zamiennik w deserach sprawdzi się doskonale!
Twaróg zastąpi ricottę
Ricotta swoją konsystencją przypomina drobnoziarnisty twaróg, więc ten automatycznie będzie jednym z jej najlepszych zamienników.
Do twarogu możesz dodać szczyptę soli i zioła, aby otrzymać pyszny ser na kanapki. Sprawdzi się również jako dodatek do sałatek czy przygotowywania serników i tart.
Kremowy serek zamiast ricotty
Serek śmietankowy sprawdzi się przy sosach do makaronów albo nadzieniu do ravioli. Szukaj tych, które nie mają soli w składzie - lepiej doprawić go samodzielnie w kuchni.
Więcej porad kulinarnych: