Dieta bez laktozy – konieczność czy moda?

dzoecko fot. Materiały prasowe
Produkty bezlaktozowe stają się coraz bardziej popularne. Czy my również powinniśmy podążać za tą modą? Laktoza nie cieszy się ostatnio zbyt dobrą sławą, a wiele osób postanawia całkowicie usunąć ze swojej diety produkty, które ją zawierają, nawet jeśli nie ma ku temu medycznych wskazań. Czy słuszne jest eliminowanie jej również z diety dziecka?
Małgorzata Czyż / 04.09.2017 12:17
dzoecko fot. Materiały prasowe

Czym jest laktoza?

Laktoza to cukier mleczny, który składa się z galaktozy i glukozy. Możemy znaleźć ją w mleku wszystkich ssaków (a więc również w mleku kobiecym), a także przetworach mlecznych, czyli m.in. jogurtach, kefirach, serach czy śmietanie. Warto wiedzieć, że zawartość laktozy w różnych produktach może znacznie się różnić, a niektóre przetwory mleczne takie jak np. jogurty zawierają bakterie jogurtowe które ułatwiają trawienie tego dwucukru. 

Kto  nie powinien spożywać produktów zawierających laktozę?

Laktozę ze swojej diety powinny wyeliminować wyłącznie osoby, u których lekarz stwierdził nietolerancję pokarmową tego składnika. Skąd biorą się takie nietolerancje? Otóż do strawienia laktozy potrzebny jest specjalny enzym – laktaza, który rozkłada dwucukier na cukry proste. U niektórych osób jego wydzielanie może być zaburzone lub niedostateczne, a wtedy spożycie produktu zawierającego duże ilości laktozy może  skutkować nieprzyjemnymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, jak np. wzdęcia czy mdłości. Co ciekawe, tymczasowa nietolerancja laktozy może pojawić się u dzieci urodzonych przed 34. tygodniem ciąży, ponieważ organizm wcześniaków nie produkuje jeszcze laktazy. Gdy tylko jelita dziecka zaczną wytwarzać ten enzym, problem zazwyczaj znika. Może jednak zdarzyć się tak, że niedobór laktazy jest wrodzony, a wtedy nietolerancja pokarmowa będzie utrzymywać się do końca życia i dziecko powinno zostać objęte specjalną dietą, o której zawsze powinien zadecydować lekarz.

Czy wyeliminować produkty zawierające laktozę z diety dziecka?

Absolutnie nie, jeśli Twoja pociecha nie ma stwierdzonej przez lekarza nietolerancji pokarmowej w tym zakresie. Dlaczego? O to zapytaliśmy przedstawiciela marki Danonki:

Według ekspertów z zakresu żywienia produkty zawierające laktozę, a więc przede wszystkim mleko i jego przetwory, są dla dziecka ważnym źródeł wapnia i białka. Elementem drugiego śniadania lub podwieczorku mogą być mleczne przekąski, np. w postaci serków czy jogurtów przygotowanych specjalnie z myślą o dzieciach, które będą nie tylko wartościowe, lecz także smaczne.Warto pamiętać, że ważna jest zróżnicowana i zbilansowana dieta oraz zdrowy styl życia.
– mówi Natalia Brewczyńska, starszy kierownik marki Danonki

A, co jeśli masz wątpliwości? Z pewnością nie powinnaś eliminować na własną rękę produktów zawierających laktozę z jadłospisu swojej pociechy. Jeśli masz podejrzenia, że Twoje dziecko może cierpieć na nietolerancję laktozy, zanim podejmiesz jakiekolwiek kroki, najpierw skonsultuj się z lekarzem, który dopiero po wykonaniu odpowiednich badań, będzie mógł postawić właściwą diagnozę. 
 

Redakcja poleca

REKLAMA