Kluczem do serca każdego mężczyzny (i nie tylko!) jest doskonały i aromatyczny posiłek zjedzony z drugą połówką! Nie od dziś wiadomo, że afrodyzjaki w mniejszym lub większym stopniu wpływają pozytywnie na potencję i popęd seksualny. Sprawdź, jakie składniki są powszechnie uznawane za afrodyzjaki i jakie dania możesz z nimi przygotować!
Awokado
Sałatka z awokado i kurczakiem
Oto składniki na sałatkę z awokado i kurczakiem:
· dojrzałe awokado
· 200 g piersi z kurczaka
· garść pomidorków koktajlowych
· garść rukoli
· garść roszponki
· sok pomarańczowy
· łyżka musztardy
· łyżeczka sosu sojowego
· szczypta soli
· szczypta pieprzu
Jak zrobić sałatkę z awokado i kurczakiem?
Awokado dokładnie obieramy ze skórki i wyciągamy pestkę. Pierś z kurczaka oczyszczamy i doprawiamy solą, sosem sojowym i pieprzem. Podsmażamy na patelni i dusimy przez 15 minut do miękkości. Odkładamy na deskę i kroimy w cienkie plastry. Do miski przekładamy awokado, pomidorki koktajlowe, rukolę, roszponkę i plastry kurczaka. W szklance mieszamy sok pomarańczowy z musztardą i wylewamy na gotową sałatkę. Tak przygotowaną lekkostrawną sałatkę możemy podawać z dodatkiem chlebowych grzanek.
Polecamy!
Sprawdź, jak zrobić idealną pastę z awokado na kanapki! Zobacz, co zrobić z dodatkiem awokado!
Banany
Banany
Pieczone banany z cynamonem
Oto składniki na pieczone banany z cynamonem:
· 2-3 banany
· 2 łyżki brązowego cukru lub cukru kokosowego
· łyżeczka rumu
· szczypta soli
· olej kokosowy
· szczypta cynamonu
Jak zrobić pieczone banany z cynamonem?
Banany obieramy ze skórki i przekrawamy na pół. Posypujemy cukrem kokosowym lub brązowym. Wkładamy na rozgrzana patelnię z olejem kokosowym. Smażymy przez około 2-3 minuty na średnim ogniu. Możemy przełożyć je również do piekarnika zwinięte w folię aluminiową na 5 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza na patelnię dolewamy odrobinę rumu do smaku. Na koniec oprószamy cynamonem w zależności od gustu. Tak przygotowane banany możemy podawać w towarzystwie bitej śmietany lub lodów waniliowych.
Polecamy!
4 ważne powody, dla których powinnaś jeść banany Jak zrobić pieczone banany dla najmłodszych?
Pestki dyni
Pestki dyni
Sałatka z pestkami dyni
Oto składniki na sałatkę z pestkami dyni:
· 150 g ugotowanego makaronu razowego
· 100 ml soku z pomarańczy
· garść pomidorków koktajlowych
· szczypta cynamonu
· łyżeczka octu winnego
· podprażone pestki dyni
· kawałki sera feta
· szczypta soli
· szczypta pieprzu
Jak zrobić sałatkę z pestkami dyni?
Na początku przygotowujemy dressing. Sok z pomarańczy mieszamy z octem winnym i szczypta cynamonu. Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki. Do miski wkładamy wcześniej ugotowany makaron razowy, pomidory, podprażone pestki dyni na suchej patelni oraz kawałki sera feta. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Tuż przed podaniem polewamy dressingiem. Idealnie smakuje również z dodatkiem ryżu.
Polecamy!
Jak wykorzystać pestki z dyni? Sprawdź! 10 przepisów na zupę krem z dyni. Sprawdź koniecznie!
Imbir
Imbir
Imbirowe kruche ciasteczka
Oto składniki na imbirowe kruche ciasteczka:
· łyżeczka suszonego imbiru
· pół łyżeczki startego świeżego imbiru
· łyżeczka soku z cytryny
· łyżeczka miodu
· ½ szklanki cukru
· 2,5 szklanki mąki
· kostka masła
· łyżeczka proszku do pieczenia
Jak zrobić imbirowe kruche ciasteczka?
Mąkę przesiewamy i wsypujemy do miski. Wkrawamy kostkę zimnego masła. Doprawiamy miodem, sokiem z cytryny, cukrem suszonym i świeżym imbirem. Na koniec wsypujemy proszek do pieczenia. Wszystkie składniki ugniatamy i wyrabiamy przez około 2-3 minuty. Przekładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie rozwałkowujemy płat ciasta i wykrawamy ciastka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Tak przygotowane ciasta doskonale smakują w towarzystwie gorącego kakao lub kawy.
Polecamy!
Zobacz, w jakich proporcjach stosować imbir w daniach! Sprawdź, jakie właściwości lecznicze ma korzeń imbiru!
Łosoś
Łosoś
Pieczony łosoś w sosie teriyaki
Oto składniki na pieczonego łososia w sosie teriyaki:
· płat świeżego łososia
· 4 łyżki sosu teriyaki
· 5 cm startego świeżego imbiru
· papryczka chili
· łyżka sosu sojowego
· szczypta pieprzu
Jak zrobić pieczonego łososia w sosie teriyaki?
Na początku przygotowujemy marynatę do łososia. Imbir ścieramy na tarce i siekamy papryczkę chili. Dolewamy sos sojowy oraz sos teriyaki. Mieszamy dokładnie całość i nakładamy na filet z łososia. Wkładamy do folii aluminiowej na 30 minut do zamarynowania. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 8-10 minut. Należy uważać, aby nie przesuszyć ryby, w innym przypadku będzie niesmaczna. Tak przygotowanego łososia możemy podawać z makaronem lub ryżem.
Polecamy!
3 doskonałe sposoby na to, aby pieczony łosoś był zawsze soczysty! Zobacz przepisy na doskonałą sałatkę z łososiem, którą zrobisz w 20 minut!
Czekolada
Czekolada
Gorąca czekolada z chili
Oto składniki na gorąca czekoladę z chili:
· tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady
· 2 szklanki mleka 3,2%
· ¼ łyżeczki suszonej papryczki chili
· łyżeczka cukru
Jak zrobić gorącą czekoladę z chili?
Tabliczkę czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miseczki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wlewamy czekoladę do garnka i stopniowo dolewamy mleko. Gotujemy cały czas mieszając za pomocą trzepaczki. Doprawiamy chili i cukrem. Tak przygotowaną czekoladę na gorąco możemy podawać z dodatkiem bitej śmietany i gałką lodów śmietankowych.
Polecamy!
30 przepisów na wyśmienite desery z czekoladą! Poznaj 6 zalet jedzenia czekolady!
Figi
Figi
Tarta z figami i kozim serem
Oto składniki na tartę z figami i kozim serem:
· gotowy spód do tarty lub opakowanie ciasta francuskiego
· 200 g sera pleśniowego
· 3 jajka
· 2-3 łyżki śmietanki kremówki
· 100 ml mleka
· 100 g sera żółtego
· 3-4 figi
· szczypta soli
· szczypta pieprzu
· posiekana pietruszka
Jak zrobić tartę z figami i kozim serem?
Gotowy spód ciasta układamy w formie do tarty lub okrągłej foremce na ciasto. W osobnej misce ubijamy jajka na sztywną masę , dolewamy śmietankę kremówkę i mleko. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekana pietruszką. Dorzucamy kawałki sera pleśniowego i żółtego. Wylewamy powstałą masę na podpieczony spód (pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza). Układamy pokrojone figi w ćwiartki. Zapiekamy całość przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Tak przygotowaną tartę możemy podawać z sosem czosnkowym.
Polecamy!
Sprawdź, jak prawidłowo jeść figi! Zobacz, jak przygotować tartę z kozim serem i figami!