krem z dyni fot. Adobe Stock

Krem z dyni ugotuj z pokrojonej dyni z dodatkiem bulionu i mleka

Krem z dyni to doskonała, gęsta zupa, idealna na chłodniejsze wieczory. Jeżeli chcesz ją zagęścić, wybierz mleko kokosowe.
Sylwia Kazimierczuk / 09.10.2019 15:04
krem z dyni fot. Adobe Stock

Krem z dyni przyrządzany na bazie surowej dyni hokkaido lub tej z puszki to doskonałe danie jednogarnkowe. Doprawiony przyprawami korzennymi oraz chili, zyskuje na smaku i aromacie. Może być serwowana z mleczkiem kokosowym lub kwaśną śmietaną, która zredukuje ostrość. Podprażone orzechy lub pestki dyni nadają całości ciekawej konsystencji i tekstury.

Spis treści:

  1. Z grzankami
  2. W wersji fit
  3. Na ostro z imbirem

Zupa krem z dyni z grzankami

Składniki:

Grzanki:

  • 3 łyżki masła,
  • łyżka cukru,
  • szczypta cynamonu,
  • 3 kromki białego pieczywa.

Zupa:

  • posiekana cebula,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 szklanki bulionu,
  • 200 g puree z dyni,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli,
  • szczypta mielonego imbiru.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  2. Pokrój chleb na mniejsze kawałki i wymieszaj razem z masłem, cukrem i cynamonem.
  3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Grzanki piecz przez 10 minut i dodatkowo polej odrobiną oliwy z oliwek.
  4. Podsmaż cebulę w garnku i dolej powoli bulion. Gotuj przez około 20 minut na małym ogniu.
  5. Przełóż całość do blendera i miksuj na gładką masę. Dopraw krem z dyni przyprawami według uznania.

Krem z dyni z grzankami
fot. Adobe Stock

Krem z dyni fit

Składniki:

  • łyżka oliwy z oliwek,
  • posiekana cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 300 g puree z dyni,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego,
  • szczypta przyprawy piernikowej,
  • szklanka mleka kokosowego,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż posiekaną cebulę wraz z czosnkiem przez około 10 minut.
  2. Dodaj dynię, bulion, przyprawę piernikową. Gotuj całość przez około 30 minut na wolnym ogniu.
  3. Przełóż do blendera i dolej mleko kokosowe. Miksuj na gładką masę.

Tak przyrządzony krem z dyni doskonale smakuje podany z prażonymi pestkami dyni lub słonecznika.

Krem z dyni fit
fot. Adobe Stock

Krem z dyni na ostro z imbirem

Składniki:

  • oliwa z oliwek,
  • średnia cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 ziemniaki,
  • kilogram dowolnej dyni,
  • szczypta chili,
  • szczypta imbiru,
  • 2 szklanki bulionu drobiowego,
  • pół szklanki śmietany.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej oliwę z oliwek w rondlu i podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Mieszaj przez około 5 minut.
  2. Dodaj posiekane w plastry ziemniaki. Dolej bulion i gotuj przez około 25 minut do miękkości.
  3. Całość przełóż do blendera i miksuj na gładką masę.
  4. Dopraw chili, imbirem, szczyptą soli oraz pieprzu.

Tak przyrządzony krem z dyni dekorujemy kleksem ze śmietany, podprażonymi orzechami lub chrupiącym tostem.

Zobacz też inne dania z dynią:
Przepis na spaghetti z dyni makaronowej
Dania z dyni hokkaido

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)