Krem z dyni przyrządzany na bazie surowej dyni hokkaido lub tej z puszki to doskonałe danie jednogarnkowe. Doprawiony przyprawami korzennymi oraz chili, zyskuje na smaku i aromacie. Może być serwowana z mleczkiem kokosowym lub kwaśną śmietaną, która zredukuje ostrość. Podprażone orzechy lub pestki dyni nadają całości ciekawej konsystencji i tekstury.
Spis treści:
Zupa krem z dyni z grzankami
Składniki:
Grzanki:
- 3 łyżki masła,
- łyżka cukru,
- szczypta cynamonu,
- 3 kromki białego pieczywa.
Zupa:
- posiekana cebula,
- 3 łyżki masła,
- 2 szklanki bulionu,
- 200 g puree z dyni,
- szczypta pieprzu,
- szczypta soli,
- szczypta mielonego imbiru.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
- Pokrój chleb na mniejsze kawałki i wymieszaj razem z masłem, cukrem i cynamonem.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Grzanki piecz przez 10 minut i dodatkowo polej odrobiną oliwy z oliwek.
- Podsmaż cebulę w garnku i dolej powoli bulion. Gotuj przez około 20 minut na małym ogniu.
- Przełóż całość do blendera i miksuj na gładką masę. Dopraw krem z dyni przyprawami według uznania.
fot. Adobe Stock
Krem z dyni fit
Składniki:
- łyżka oliwy z oliwek,
- posiekana cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 300 g puree z dyni,
- 2 szklanki bulionu warzywnego,
- szczypta przyprawy piernikowej,
- szklanka mleka kokosowego,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Przygotowanie:
- Rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż posiekaną cebulę wraz z czosnkiem przez około 10 minut.
- Dodaj dynię, bulion, przyprawę piernikową. Gotuj całość przez około 30 minut na wolnym ogniu.
- Przełóż do blendera i dolej mleko kokosowe. Miksuj na gładką masę.
Tak przyrządzony krem z dyni doskonale smakuje podany z prażonymi pestkami dyni lub słonecznika.
fot. Adobe Stock
Krem z dyni na ostro z imbirem
Składniki:
- oliwa z oliwek,
- średnia cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 3 ziemniaki,
- kilogram dowolnej dyni,
- szczypta chili,
- szczypta imbiru,
- 2 szklanki bulionu drobiowego,
- pół szklanki śmietany.
Przygotowanie:
- Rozgrzej oliwę z oliwek w rondlu i podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Mieszaj przez około 5 minut.
- Dodaj posiekane w plastry ziemniaki. Dolej bulion i gotuj przez około 25 minut do miękkości.
- Całość przełóż do blendera i miksuj na gładką masę.
- Dopraw chili, imbirem, szczyptą soli oraz pieprzu.
Tak przyrządzony krem z dyni dekorujemy kleksem ze śmietany, podprażonymi orzechami lub chrupiącym tostem.
Zobacz też inne dania z dynią:
Przepis na spaghetti z dyni makaronowej
Dania z dyni hokkaido