pestki dyni fot. Fotolia

PESTKI DYNI: olej z pestek dyni, pestki dyni właściwości

Pestki dyni to chrupiący zdrowy dodatek, który możesz użyć do wielu dań – zainspiruj się i sprawdź!
Sylwia Kazimierczuk / 24.09.2018 10:44
pestki dyni fot. Fotolia

Pestki dyni są znakomite zarówno w wersji na surowo, jak i podprażone z dodatkiem przypraw. Są uzupełnieniem sałatek, kremowych zup oraz deserów. Tłoczony z nich olej jest źródłem cennych minerałów i witamin. Sprawdź jak wykorzystać nasiona w codziennych daniach!

Jak suszyć i obierać pestki?

  1. Po przekrojeniu dyni na pół, wyciągnij włóknisty miąższ razem z pestkami. Dokładnie oddziel je przepłucz w sitku.
  2. Po wstępnym wysuszeniu za pomocą ręcznika papierowego, rozłóż je na pergaminie w odstępach.
  3. Pozostaw na kilka dni do całkowitego wyschnięcia.
  4. Innym sposobem jest przełożenie do nagrzanego piekarnika do 50 stopni Celsjusza na około dwie godziny.
  5. W międzyczasie przemieszaj, aby wysuszyły się równomiernie.
  6. Na koniec po wystudzeniu wystarczy lekko zrolować za pomocą wałka i rozłupać w rękach.

Sposób prażenia na patelni

  • Łuskane pestki przełóż na rozgrzaną, suchą patelnię.
  • Wystarczy przesmażyć je przez 30 sekund do uzyskania chrupiącej skórki.
  • Należy uważać, aby nie podskakiwały podczas ogrzewania.

To doskonała przekąska, którą możesz wzbogacić o przyprawy: chili, sól, sos sriracha lub sos sojowy.

Dressing z olejem z pestek dyni

Oto składniki na dressing z olejem z pestek dyni:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • pół łyżeczki musztardy
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka oleju z pestek dyni
  • szczypta soli

Jak zrobić dressing z olejem z pestek dyni?

  1. Oliwę z oliwek lekko napowietrz za pomocą trzepaczki. Dodaj ocet balsamiczny, musztardę, miód oraz olej z pestek dyni.
  2. Dopraw całość szczyptą soli. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki.

Tak przygotowany dressing serwujemy z mixem sałat lub pieczonymi warzywami.

Właściwości zdrowotne

  • Zdrowe serce - pół szklanki pestek dyni zawiera dzienną dawkę magnezu, który jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie ważnych funkcji psychologicznych. Jest odpowiedzialny za niezachwianą pracę serca, budowanie kości i zębów oraz pracę jelit.
  • Wspomagają układ odpornościowy - pestki z każdej odmiany dyni to nieocenione źródło cynku, odpowiedzialne za rozwój i wzrost komórek. Wzmacnia układ odpornościowy dodatkowo regulując insulinę. Spożycie odpowiedniej ilości cynku pozwala na spokojny i owocny sen.
  • Wysoka zawartość omega-3 - pestki dyni to doskonałe źródło kwasów omega-3 pochodzenia roślinnego ALA.
  • Wspomaga zdrowie mężczyzny - ze względu na wysoką zawartość cynku są odpowiednie w walce o zdrową prostatę, przeciwdziałając przerostom.

Jak je jeść i do czego użyć?

  • Panierka do kotletów - pokruszone i podprażone pestki dyni wymieszane z mąką pszenną lub z bułką tartą będą chrupiącym akcentem każdej panierki.
  • Chrupiący dodatek - wypieczone przez minutę na suchej, rozgrzanej patelni idealnie komponują się do sałatek z kurczakiem lub owocami morza.
  • Ciastka - owsiane z dodatkiem pestek lub batoniki musli nie mogą obyć się bez ich udziału. Dodają charakteru każdemu zestawieniu. Świetnie komponują się z suszonymi morelami i śliwkami.
  • Masło z pestek dyni - to nic innego jak zmielone pestki, które wypuszczając olej podczas blendowania, nabierają gładkiej i delikatnej konsystencji, Idealna propozycja dla wegan.
  • Granola - przygotowywana od podstaw mieszanka zbóż, prażonych ziaren oraz suszonych owoców nierzadko uzupełniana pestkami dyni jest lepszym wyborem niż te kupione w sklepie. Mamy możliwość dobrać i uzupełnić cukier w formie oraz ilości, jaka odpowiada naszym gustom.
  • Dodatek do guacamole - zmiksowane awokado z dodatkiem cebuli oraz czosnku uzupełnione możemy uzupełnić pestkami. Połączenie gładkiej i chrupiącej konsystencji harmonizuje całość.
  • Składnik pieczywa - nieodłączny składnik pełnoziarnistych bułek, chlebów i wyrobów cukierniczych. W szczególności dobrze komponują się z wypiekami na bazie mąki razowej lub graham.

Sprawdź też:
4 nietypowe zastosowania oleju rzepakowego! Dieta na bazie oleju? Poznaj dietę dr Budwig!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)