Co zrobić z ugotowanych ziemniaków fot. Adobe Stock

Co zrobić z ugotowanych ziemniaków, które zostały z wczorajszego obiadu?

Z resztkami ugotowanych ziemniaków, które zostały po rodzinym obiedzie, można zrobić całe mnóstwo pysznych i sycących dań. Jednym z nich są kotlety ruskie albo tarta z ziemniakami.
Małgorzata Machnicka / 24.03.2020 17:10
Co zrobić z ugotowanych ziemniaków fot. Adobe Stock

Nadwyżki ugotowanych do obiadu ziemniaków najczęściej lądują w koszu z jednego powodu - nie wiemy, co z nimi zrobić. A przecież można z nich przygotować całe mnóstwo pysznych dań, nie marnując przy tym ani kęsa.

Oczywiście bez większego wysiłku, możesz odgrzać je na patelni - takie podsmażone na maśle ziemniaki (obowiązkowo muszą mieć skorupkę!) są tak pyszne, że można zjeść je jako samodzielne danie. Ale z ugotowanych ziemniaków można zrobić również zupełnie nowe potrawy - wszystko zależy od tego, ile tych ziemniaków zostało.

Tarta z ziemniakami

Tarta to placek z kruchego ciasta z farszem i sosem, najczęściej beszamelowym. Ugotowane ziemniaki możesz dorzucić do każdej tarty na słono. Najlepiej komponują się z łososiem i szpinakiem, boczkiem i pieczarkami oraz tartą szparagową. 

Kotlety ruskie

Jeśli ugotowanych ziemniaków zostało całkiem sporo, możesz z nich zrobić kotlety ruskie. Przygotowuje się je z takich samych składników jak pierogi ruskie - z dodatkiem twarogu i podsmażonej cebulki. Aby z farszu dało się uformować kotlety, należy wbić do niego jajko, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Teraz już wystarczy podsmażyć na patelni na oleju roślinnym z obu stron na złoto.

Podawaj je z odświeżającą surówką z białej kapusty albo z warzywami przygotowywanymi na ciepło np. z buraczkami lub marchewką z groszkiem.

Sałatka szwabska lub jarzynowa

Jeśli nie ugniotłaś ziemniaków na puree, tylko ugotowałaś je w całości - pokrój je w kostkę i dodaj do (prawie) dowolnej sałatki.

Poza tym, że ziemniaki to jedna ze składowych klasycznej sałatki szwabskiej, która składa się także z ogórków kiszonych, śledzi i majonezu oraz tradycyjnej sałatki jarzynowej, to świetnie odnajdą się w połączeniu z łososiem, ugotowanym na twardo jajkiem i szczypiorkiem albo brokułami, serem pleśniowym i kremowym, śmietanowym sosem.

sałatka z ziemniakami
fot. Adobe Stock

Nadzienie do pierogów lub krokietów

Ziemniaki to również składowa wielu farszy do pierogów czy krokietów. Najpowszechniejsze są pierogi ruskie, czyli ziemniaki w połączeniu z twarogiem i cebulą, ale tak naprawdę możesz łączyć je z dowolnymi, ulubionymi składnikami np. grzybami i boczkiem albo kaszą gryczaną i serem wędzonym. 

Zapiekanka

Jeśli ziemniaków zostało niewiele, przygotuj na drugi dzień zapiekankę. Przeciśnij je przez praskę, dodaj śmietankę, gałkę muszkatołową i pieprz i potraktuj jako jedną z warstw (nie powinna być jednak na spodzie). Kremowa, ziemniaczana warstwa doskonale scali całość i nada daniu przyjemną teksturę

Ziemniaczana warstwa pasuje do większości warzyw - świetnie będzie smakować z innymi bulwami np. batatami czy selerem. Doskonale łączy się również ze smakiem grzybów (także pieczarek), szparagów, bakłażana czy cukinii. 

Więcej przepisów na pyszne ziemniaki:

 

Ziemniaki pieczone w glinianym garnku
Ziemniaki pieczone w glinianym garnku
Prosto z glinianego garnka!
Ziemniaki faszerowane - przepis składniki i przygotowanie
Ziemniaki faszerowane - przepis składniki i przygotowanie
Z pomidorem, szynką i serem żółtym!
Ziemniaki faszerowane - przepis, składniki i przygotowanie
Ziemniaki faszerowane - przepis, składniki i przygotowanie
Ziemniaki w mundurkach z pysznym nadzieniem.
Faszerowane ziemniaki z łososiem i serem
Faszerowane ziemniaki z łososiem i serem
Niezwykle aromatyczne danie!
Ziemniaki pieczone z czosnkiem - przepis
Ziemniaki pieczone z czosnkiem - przepis
Ziemniaki pieczone z czosnkiem smakują doskonale solo lub jako dodatek!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)