Co zrobić z ugotowanych ziemniaków fot. Adobe Stock, Ildi

Co zrobić z ugotowanych ziemniaków, które zostały z wczorajszego obiadu?

Co zrobić z ugotowanych ziemniaków, które zostały po rodzinym obiedzie? Jednym z topowych przepisów są ziemniaczane kotlety. Możesz z nich przygotować również tartę albo zapiekankę lub dodać do sałatki.
Małgorzata Machnicka / 25.10.2021 17:10
Co zrobić z ugotowanych ziemniaków fot. Adobe Stock, Ildi

Z ugotowanych ziemniaków można zrobić całe mnóstwo pysznych (i bardzo kreatywnych) dań. Nadwyżki ugotowanych do obiadu kartofli najczęściej lądują w koszu z jednego powodu - nie wiemy, co z nimi zrobić. A przecież można z nich przygotować całe mnóstwo potraw, nie marnując przy tym ani kęsa.

Oczywiście bez większego wysiłku, możesz odgrzać je na patelni - takie podsmażone na maśle ziemniaki (obowiązkowo muszą mieć skorupkę!) są tak pyszne, że można zjeść je jako samodzielne danie. Ale z ugotowanych ziemniaków można zrobić również zupełnie nowe potrawy - wszystko zależy od tego, ile tych ziemniaków zostało.

Spis treści:

  1. Tarta z ziemniakami
  2. Kotlety ziemniaczane
  3. Sałatka ziemniaczana
  4. Nadzienie do pierogów
  5. Zapiekanka ziemniaczana
  6. Jednogarnkowe danie
  7. Kluski i kopytka

Tarta z ziemniakami

Tarta to placek z kruchego ciasta z farszem i sosem, najczęściej beszamelowym. Ugotowane ziemniaki możesz dorzucić do każdej tarty na słono. Najlepiej komponują się z łososiem i szpinakiem, boczkiem i pieczarkami oraz tartą szparagową. 

Kotlety ziemniaczane

Jeśli ugotowanych ziemniaków zostało całkiem sporo, możesz z nich zrobić kotlety ziemniaczane tzw. ruskie. Przygotowuje się je z takich samych składników, jak pierogi ruskie - z dodatkiem twarogu i podsmażonej cebulki.

Aby z farszu dało się uformować kotlety, należy wbić do niego jajko. Po uformowaniu kotletów obtocz je w bułce tartej. Teraz już wystarczy podsmażyć na patelni na oleju roślinnym z obu stron na złoto.

Podawaj je z odświeżającą surówką z białej kapusty albo z warzywami przygotowywanymi na ciepło np. z buraczkami lub marchewką z groszkiem.

Sałatka szwabska lub jarzynowa

Jeśli nie ugniotłaś ziemniaków na puree, tylko ugotowałaś je w całości - pokrój je w kostkę i dodaj do (prawie) dowolnej sałatki.

Poza tym, że ziemniaki to jedna ze składowych klasycznej sałatki szwabskiej, która składa się także z ogórków kiszonych, śledzi i majonezu oraz tradycyjnej sałatki jarzynowej, to świetnie odnajdą się w połączeniu z łososiem, ugotowanym na twardo jajkiem i szczypiorkiem albo brokułami, serem pleśniowym i kremowym, śmietanowym sosem.

jak wykorzystać gotowane ziemniakifot. Co zrobić z gotowanych ziemniaków/Adobe Stock, timolina

Nadzienie do pierogów lub krokietów

Ziemniaki to również składowa wielu farszy do pierogów czy krokietów. Najpowszechniejsze są pierogi ruskie, czyli ziemniaki w połączeniu z twarogiem i cebulą, ale tak naprawdę możesz łączyć je z dowolnymi, ulubionymi składnikami np. grzybami i boczkiem albo kaszą gryczaną i serem wędzonym. 

Zapiekanka ziemniaczana

Naszym kolejnym pomysłem na wykorzystanie gotowanych ziemniaków z obiadu jest zapiekanka.

Przeciśnij ziemniaki przez praskę, dodaj śmietankę, gałkę muszkatołową i pieprz i potraktuj jako jedną z warstw (nie powinna być jednak na spodzie). Kremowa, ziemniaczana warstwa doskonale scali całość i nada daniu przyjemną teksturę

Co więcej, pasuje do większości warzyw - świetnie będzie smakować z innymi bulwami, np. batatami czy selerem. Doskonale łączy się również ze smakiem grzybów (także pieczarek), szparagów, bakłażana czy cukinii. 

Jednogarnkowe danie z ziemniakami

Ugotowane ziemniaki to świetna składowa jednogarnkowych dań - zarówno tych mięsnych, jak i wegetariańskich. Jeśli przygotowujesz warzywny kociołek, na sam koniec dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i serwuj danie.

Kluski i kopytka

Klasyka polskiej kuchni. Nieco pracochłonna, ale warta wszelkich przygotowań. Do klusek śląskich lub kopytek możesz podać dosłownie wszystko - sosy mięsne, warzywne, grzybowe, śmietanowe, pomidorowe.

Możesz też podsmażyć je na maśle i oprószyć solą - to wystarczy, by danie z gotowanych ziemniaków było zachwycające.

Więcej przepisów na pyszne ziemniaki:

Ziemniaki pieczone z czosnkiem - sprawdzony przepis na pyszny dodatek do dań
Ziemniaki pieczone z czosnkiem - sprawdzony przepis na pyszny dodatek do dań
Ziemniaki pieczone z czosnkiem przygotujesz w 45 minut. Dopraw je rozmarynem, tymiankiem albo ziołami prowansalskimi.
Ziemniaki faszerowane szpinakiem - przepis na smaczną przekąskę
Ziemniaki faszerowane szpinakiem - przepis na smaczną przekąskę
Ziemniaki faszerowane szpinakiem podawaj na gorąco - będą smaczne i aromatyczne. Można je traktować jako przekąskę lub dodatek do mięsa.
Ziemniaki pieczone w glinianym garnku
Ziemniaki pieczone w glinianym garnku
Prosto z glinianego garnka!
Ziemniaki faszerowane - przepis składniki i przygotowanie
Ziemniaki faszerowane - przepis składniki i przygotowanie
Z pomidorem, szynką i serem żółtym!
Ziemniaki faszerowane - przepis, składniki i przygotowanie
Ziemniaki faszerowane - przepis, składniki i przygotowanie
Ziemniaki w mundurkach z pysznym nadzieniem.
Faszerowane ziemniaki z łososiem i serem
Faszerowane ziemniaki z łososiem i serem
Niezwykle aromatyczne danie!