Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 40 dag mąki
- szklanka letniej niegazowanej wody
- 3 dag drożdży
- 4 łyżki oliwy
- płaska łyżka grubej soli morskiej
- łyżka wody
- 1/2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
- 1/2 brokuła
- 8 dużych plasterków szynki
- 8-10 minipomidorków
- kulka mozzarelli (15 dag)
- 2 płaskie łyżki majonezu
- posiekany ząbek czosnku
- suszony tymianek
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pizzę z brokułami!
- Mąkę przesiej na stolnicę. W wodzie rozpuść drożdże z dodatkiem cukru.
- Sól zalej łyżką wody i odstaw na 5 minut.
- Do mąki wlej drożdże, wodę z moczenia soli, a także oliwę.
- Zagnieć ciasto, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
- Brokuły gotuj 2 minuty w lekko osolonej wodzie. Osącz.
- Szynkę porwij na kawałki.
- Ser pokrój na kawałki.
- Pomidorki opłucz, przekrój na pół.
- Ciasto podziel na dwie części, rozciągnij na 2 cienkie placki.
- Ułóż na dwóch dużych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
- Posmaruj majonezem wymieszanym z czosnkiem.
- Obłóż szynką, brokułami, pomidorkami i serem.
- Posyp tymiankiem.
- Piecz 15 minut w 250°C.