Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Na ciasto:

Reklama
  • 40 dag mąki
  • szklanka letniej niegazowanej wody
  • 3 dag drożdży
  • 4 łyżki oliwy
  • płaska łyżka grubej soli morskiej
  • łyżka wody
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 1/2 brokuła
  • 8 dużych plasterków szynki
  • 8-10 minipomidorków
  • kulka mozzarelli (15 dag)
  • 2 płaskie łyżki majonezu
  • posiekany ząbek czosnku
  • suszony tymianek
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pizzę z brokułami!

  1. Mąkę przesiej na stolnicę. W wodzie rozpuść drożdże z dodatkiem cukru.
  2. Sól zalej łyżką wody i odstaw na 5 minut.
  3. Do mąki wlej drożdże, wodę z moczenia soli, a także oliwę.
  4. Zagnieć ciasto, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
  5. Brokuły gotuj 2 minuty w lekko osolonej wodzie. Osącz.
  6. Szynkę porwij na kawałki.
  7. Ser pokrój na kawałki.
  8. Pomidorki opłucz, przekrój na pół.
  9. Ciasto podziel na dwie części, rozciągnij na 2 cienkie placki.
  10. Ułóż na dwóch dużych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
  11. Posmaruj majonezem wymieszanym z czosnkiem.
  12. Obłóż szynką, brokułami, pomidorkami i serem.
  13. Posyp tymiankiem.
  14. Piecz 15 minut w 250°C.
Reklama

Zobacz inne przepisy na pizzę:

Pizza z cukinią - przepis
Pizza z kiełbasą - przepis
Pizza z makrelą - przepis
Pizza z warzywami z grilla - przepis

Reklama
Reklama
Reklama