Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- sól
- pieprz
- 200 g szynki parmeńskiej
- 250 g rukoli
- 100 g parmezanu w kawałku
- szklanka przecieru pomidorowego
- łyżeczka przyprawy do pizzy
Na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej typu 550
- szklanka mleka
- 10 g drożdży
- łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- łyżeczka oliwy
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pizzę z szynką i rukolą!
- Podgrzej lekko mleko i rozpuść w nim drożdże oraz cukier. Odstaw na 15 minut.
- Przesiej do miski mąkę, zalej mlekiem, dodaj sól oraz oliwę i zagnieć ciasto dłońmi. Powinno być elastyczne i raczej suche. W razie potrzeby dodaj mąki.
- Tak przygotowane ciasto przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
- Gdy urośnie, rozciągnij je dłońmi tak, aby miało maksymalnie 3 mm grubości i ułóż na blasze wysmarowanej olejem.
- Przecier pomidorowy dopraw solą, pieprzem i przyprawą. Posmaruj spód i podpiecz 10 minut w 225 stopniach.
- Następnie ułóż na wierzchu szynkę parmeńską i zapiekaj jeszcze 5 minut.
- Pokrój pizzę na kawałki i tuż przed podaniem posyp umytą i osuszona rukolą.
- Z wierzchu posyp wiórkami parmezanu.