Składniki:
- ciasto drożdżowe na pizzę,
- passata pomidorowa,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 małe piersi kurczaka, pokrojone w kostkę i usmażone,
- oliwa,
- 3 duże garści szpinaku,
- sól i pieprz do smaku.
Opcjonalnie:
- czarnuszka lub inne zioła do posypania wierzchu.
Przygotowanie:
Szukasz alternatywy dla klasycznej pizzy? Chociaż pizza daje nieskończenie wiele możliwości, czasem warto spróbować czegoś innego. Calzone to specjalny rodzaj pizzy, która zwinięta jest na kształt pieroga wypełnionego nadzieniem z sosu pomidorowego, mozzarelli i innych wybranych dodatków.
Nasze calzone wypełnia jest grillowany lub smażony kurczak, pyszny sos pomidorowy i rozpuszczona mozzarella. Zanim jednak zaczniesz, przygotuj klasyczne ciasto na pizzę. Możesz przygotować go więcej i pzechowywać nawet dwa dni w lodówce. Nada się również do mrożenia.
Przepis na calzone
- Na patelni zredukuj passatę pomidorową. Dopraw ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Ciasto podziel na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj na okrągły placek.
- Każdy placek posmaruj grubą warstwą sosu. Ułóż na nim szpinak, kurczaka i pokruszoną na spore kawałki mozzarellę.
- Małą ilością wody posmaruj brzeg ciasta. Złóż na kształt pieroga i porządnie zawiń brzegi.
- Górę calzone posmaruj oliwą i oprósz czarnuszką i ziołami prowansalskimi
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 20 stopni. Piecz przez 15-20 minut na rumianu kolor. Smacznego!
Przeczytaj więcej przepisów na pyszny obiad:
Proste skrzydełka z piekarnika
Polędwiczki w sosie grzybowym