Klasyczne calzone. Zobacz przepis na włoski pieróg

Calzone to rodzaj pizzy zawiniętej na kształt pieroga. Jego podstawą jest drożdżowe ciasto, mozzarella i sos pomidorowy.
Urszula Wilczkowska / 04.12.2019 11:47
DRUKUJ PRZEPIS
Klasyczne calzone. Zobacz przepis na włoski pieróg fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • ciasto drożdżowe na pizzę,
  • passata pomidorowa,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 małe piersi kurczaka, pokrojone w kostkę i usmażone,
  • oliwa,
  • 3 duże garści szpinaku,
  • sól i pieprz do smaku.

Opcjonalnie:

  • czarnuszka lub inne zioła do posypania wierzchu.
Przygotowanie:

Szukasz alternatywy dla klasycznej pizzy? Chociaż pizza daje nieskończenie wiele możliwości, czasem warto spróbować czegoś innego. Calzone to specjalny rodzaj pizzy, która zwinięta jest na kształt pieroga wypełnionego nadzieniem z sosu pomidorowego, mozzarelli i innych wybranych dodatków.

Nasze calzone wypełnia jest grillowany lub smażony kurczak, pyszny sos pomidorowy i rozpuszczona mozzarella. Zanim jednak zaczniesz, przygotuj klasyczne ciasto na pizzę. Możesz przygotować go więcej i pzechowywać nawet dwa dni w lodówce. Nada się również do mrożenia.

Przepis na calzone

  1. Na patelni zredukuj passatę pomidorową. Dopraw ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  2. Ciasto podziel na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj na okrągły placek.
  3. Każdy placek posmaruj grubą warstwą sosu. Ułóż na nim szpinak, kurczaka i pokruszoną na spore kawałki mozzarellę.
  4. Małą ilością wody posmaruj brzeg ciasta. Złóż na kształt pieroga i porządnie zawiń brzegi.
  5. Górę calzone posmaruj oliwą i oprósz czarnuszką i ziołami prowansalskimi
  6. Włóż do piekarnika nagrzanego do 20 stopni. Piecz przez 15-20 minut na rumianu kolor. Smacznego!

Przeczytaj więcej przepisów na pyszny obiad:
Proste skrzydełka z piekarnika

Polędwiczki w sosie grzybowym

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)