Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 40 dag mąki
- szklanka letniej niegazowanej wody
- płaska łyżka grubej soli morskiej
- 4 łyżki oliwy
- łyżka wody
- 1/2 łyżeczki cukru pudru
- 3 dag drożdży
Obłożenie:
- podwójna pierś kurczaka
- 8 średnich świeżych pieczarek
- 15 dag oscypka
- 6 łyżek sosu pomidorowego
- 2 średnie białe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pizzę z oscypkiem i kurczakiem!
- Mąkę przesiej na stolnicę.
- W wodzie rozpuść drożdże z małym dodatkiem cukru.
- Sól zalej łyżką wody i odstaw na kilka minut.
- Do mąki wlej drożdże, wodę z moczenia soli, a także oliwę.
- Zagnieć ciasto, odstaw na 60 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
- Mięso pokrój w kostkę, wymieszaj z posiekanym czosnkiem, dopraw solą, pieprzem.
- Usmaż na oleju.
- Cebulę obierz, pokrój w cienkie plasterki.
- Ser zetrzyj na grubej tarce.
- Pieczarki pokrój w plasterki.
- Ciasto podziel na dwie części, uformuj 2 cienkie placki, ułóż na osobnych dużych blaszkach, wyłożonych papierem do pieczenia.
- Posmaruj sosem pomidorowym.
- Posyp połową sera, obłóż kurczakiem, cebulą, pieczarkami i posyp resztą sera.
- Piecz przez 20 minut w temperaturze 250°C.