Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Na ciasto:

Reklama
  • 40 dag mąki
  • szklanka letniej niegazowanej wody
  • płaska łyżka grubej soli morskiej
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżka wody
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
  • 3 dag drożdży

Obłożenie:

  • podwójna pierś kurczaka
  • 8 średnich świeżych pieczarek
  • 15 dag oscypka
  • 6 łyżek sosu pomidorowego
  • 2 średnie białe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pizzę z oscypkiem i kurczakiem!

  1. Mąkę przesiej na stolnicę.
  2. W wodzie rozpuść drożdże z małym dodatkiem cukru.
  3. Sól zalej łyżką wody i odstaw na kilka minut.
  4. Do mąki wlej drożdże, wodę z moczenia soli, a także oliwę.
  5. Zagnieć ciasto, odstaw na 60 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
  6. Mięso pokrój w kostkę, wymieszaj z posiekanym czosnkiem, dopraw solą, pieprzem.
  7. Usmaż na oleju.
  8. Cebulę obierz, pokrój w cienkie plasterki.
  9. Ser zetrzyj na grubej tarce.
  10. Pieczarki pokrój w plasterki.
  11. Ciasto podziel na dwie części, uformuj 2 cienkie placki, ułóż na osobnych dużych blaszkach, wyłożonych papierem do pieczenia.
  12. Posmaruj sosem pomidorowym.
  13. Posyp połową sera, obłóż kurczakiem, cebulą, pieczarkami i posyp resztą sera.
  14. Piecz przez 20 minut w temperaturze 250°C.
Reklama

Zobacz inne przepisy na pizzę:

Pizza z cukinią - przepis
Pizza z kiełbasą - przepis
Pizza z makrelą - przepis
Pizza z warzywami z grilla - przepis

Reklama
Reklama
Reklama