Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 40 dag mąki
- szklanka letniej niegazowanej wody
- 3 dag drożdży
- 4 łyżki oliwy
- płaska łyżka grubej soli morskiej
- łyżka wody
- 1/2 łyżeczki cukru pudru
Sos:
- puszka pomidorów
- 3 łyżki oliwy
- 3 posiekane ząbki czosnku
- oregano
- bazylia
- sól
- pieprz
- cukier
Dodatki:
- czerwona, słodka papryka (np. odmiany Ramiro)
- papryczka chili
- 10 plasterków salami z pieprzem
- kulka mozzarelli (ok. 15 dag)
- 10 czarnych oliwek
- oregano
- bazylia
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pizzę z salami!
- Mąkę przesiej na stolnicę. W wodzie rozpuść drożdże z cukrem.
- Sól zalej łyżką wody i odstaw na 5 minuty.
- Do mąki wlej drożdże, wodę z moczenia soli, oliwę.
- Zagnieć ciasto, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
- Ciasto rozciągnij na placek, ułóż na blasze.
- Składniki sosu przełóż do garnuszka i duś, aż sos mocno zgęstnieje, dopraw ziołami i przyprawami.
- Ciasto posmaruj sosem, posyp połową sera, obłóż plasterkami salami, oliwkami, papryką i resztą sera.
- Posyp ziołami.
- Piecz 25 minut w temperaturze 250°C, aż ser się roztopi, a ciasto zrumieni.