Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 50 dag grzybów leśnych lub pieczarek
  • 250 g makaronu
  • 2 cebule
  • szklanka śmietany 18%
  • 2 jajka
  • masło
  • 3 łyżki żółtego sera (startego)
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
Reklama
Przygotowanie:

Zobacz przepis na grzyby zapiekane z makaronem!

  1. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź.
  2. Pieczarki pokrój na plasterki i podsmaż na maśle (inne grzyby duś, aż będą miękkie).
  3. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i również podsmaż.
  4. Ugotowany makaron wymieszaj z cebulą i pieczarkami.
  5. Śmietanę roztrzep z jajkami, solą i pieprzem.
  6. Dodaj posiekanego tymianku.
  7. Makaron przełóż do kokilek. Zalej masą śmietanowo-jajeczną i posyp odrobiną żółtego sera.
  8. Zapiekaj w piekarniku o temperaturze 180 stopni C około 20 minut.
  9. Przed podaniem posyp świeżym tymiankiem.
Reklama

Dowiedz się więcej o grzybach:

Grzyby marynowane - jak zrobić grzyby w occie?
Najczęściej spotykane grzyby jadalne
Jak suszyć grzyby - poradnik Zupa grzybowa - przepis Magdy Gessler Zrazy w sosie grzybowym - przepis Grzybowa zabielana - przepis Ani Starmach Co zrobić z kurek - 16 przepisów Przepis na sos grzybowy - jak go zrobić krok po kroku

Reklama
Reklama
Reklama