Składniki:
- 2 szklanki ryżu
- 1 cebula
- 4 pomidory malinowe
- 10 dag startego żółtego sera
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2–3 ząbki czosnku
- 2–3 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzej oliwę, wrzuć obrany i przekrojonym na pół ząbek czosnku. Gdy usmaży się na brązowo, wyjmij go i wyrzuć. Wsyp ryż i wymieszaj. Smaż, mieszając, aż ziarenka staną się szkliste (około 5 minut).
- Dodaj pokrojoną drobno cebulę. Wymieszaj i smaż kolejne 3 minuty. Dodaj obrane ze skórki i zmiksowane pomidory. Zalej gorącym bulionem warzywnym wymieszanym z koncentratem pomidorowym (ryż powinien być przykryty 2–3 cm warstwą płynu). Dopraw ziołami, solą oraz pieprzem. Zamieszaj i doprowadź do wrzenia. Przykryj i gotuj na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn (około 20 minut).
- Zdejmj z ognia, odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 minut, aby ryż doszedł. Dodaj masło, starty żółty ser, dokładnie wymieszaj i podawaj.