Składniki:
- 500 g ryżu arborio,
- 1 l dowolnego bulionu,
- 2 kieliszki białego wytrawnego wina - opcjonalnie,
- 2 piersi z kurczaka,
- 1 cebula,
- 1 czerwona papryka,
- 0,5 szklanki zielonego groszku (może być mrożony),
- curry według uznania,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżki oliwy.
Przygotowanie:
Risotto z kurczakiem to włoskie danie, które możesz wzbogacić dodatkami według własnych upodobań - idealnie będą pasować również pomidory, cukinia albo fasolka szparagowa.
W naszym risotto z kurczakiem dodatkami będą papryka oraz groszek. Pamiętaj, żeby nie przesadzić z ich ilością - to ryż ma grać w pierwsze skrzypce. Jak je przyrządzić?
- W głębokiej patelni lub woku podgrzej oliwę z pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Wsyp ryż i podgrzewaj tak długo, aż zacznie się szklić.
- Stopniowo dolewaj bulion łyżką wazową. Gdy wchłonie całą wodę, dolewaj kolejne łyżki. Wlej białe wino i poczekaj, aż się zredukuje.
- Piersi kurczaka osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę.
- Pierś usmaż (na drugiej patelni). Dopraw solą i pieprzem.
- Warzywa pokrój w kostkę i dodaj do ryżu,
- Gdy warzywa lekko zmiękną, dodaj usmażonego kurczaka.
- Duś wszystko razem przez kilka minut.
- Dopraw risotto z kurczakiem solą, pieprzem i curry. Smacznego!
Wskazówki, jak zrobić idealne risotto
Podczas przygotowań risotto, warto znać kolejność wykonywanych kroków oraz ich uzasadnienie. Cierpliwość i konsekwencja jest wymagana, aby uzyskać najlepsze efekty.
- Wybieraj ryż krótkoziarnisty lub ten przeznaczony specjalnie do risotto, czyli odmianę arborio. Najlepiej wchłania płyny i nie rozmięka zbyt szybko pod wpływem temperatury.
- Nie gotuj wcześniej ryżu do risotto - wybierz rondel lub patelnię, na której wstępnie przesmażysz go na oliwie lub maśle do momentu, aż będzie szklisty.
- Wybierz bulion drobiowy lub warzywny, który nada smak całej bazie. W trakcie gotowania mieszaj całość, aby nie przypalił się do dna naczynia.
- Najpierw dolewaj wodę lub bulion, następnie możesz użyć białego wina - schładza całe danie i jest elementem wykończeniowym. Nie obawiaj się, że nie będzie wtedy nadawać się dla dzieci. Cały alkohol wyparuje podczas redukowania, a w risotto zostanie jedynie smak.
- Jeżeli zależy Ci na kremowej konsystencji wybierz ser: Grana Padano, Parmigiano Reggiano lub Goudę. Dodaj ser w niewielkich ilościach dopiero po ugotowaniu tak, aby wmieszał się w ryż.
Więcej pomysłów na dania z ryżem:
Ryż z jabłkami i cynamonem
Domowe sushi z łososiem i awokado
Cukinia w sosie pomidorowym zapiekana z ryżem
Risotto z leśnymi grzybami
Sałatka z ryżem i warzywami
Risotto pomidorowe