Udka z kurczaka pieczone - najlepsze przepisy na obiad dla całej rodziny

Udka pieczone z kurczaka w piekarniku fot. Adobe Stock
Udka z kurczaka pieczone w piekarniku to pyszny i pożywny obiad, który właściwie robi się sam. Dodaj do nich dużo rozmarynu lub polej miodową glazurą.
Małgorzata Machnicka / 16.06.2020 09:52
Udka pieczone z kurczaka w piekarniku fot. Adobe Stock

Udka z kurczaka pieczone w piekarniku to proste i szybkie danie. Wystarczy odpowiednio zamarynować mięso, włożyć do żaroodpornego naczynia i piec przez około 60 minut. Gdy udka będą się rumienić, przygotuj ulubione dodatki - udka z kurczaka dobrze komponują się zarówno z ziemniakami jak i kaszą czy ryżem.

Spis treści:

  1. Przepis na udka pieczone z miodem w piekarniku 
  2. Przepis na udka pieczone w rękawie 
  3. Jak upiec udka, aby były soczyste?

Udka z kurczaka pieczone z miodem w piekarniku

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Udka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj olejem, oprósz solą, pieprzem i słodką papryką.
  2. Odstaw do lodówki na 2 godziny.
  3. Włóż do naczynia żaroodpornego, dodaj nieobrane ząbki czosnku i piecz w 190 stopniach przez około godzinę.
  4. Kwadrans przed wyjęciem z piekarnika za pomocą silikonowego pędzelka, posmaruj udka pieczone miodem.

Udka pieczone w piekarniku w słodkiej, miodowej glazurze doskonale pasują do dzikiego ryżu i świeżej sałaty z sosem winegret. Idealnie komponują się również z pieczonymi ziemniakami (możesz je zrobić na drugiej blaszce, równolegle z pieczeniem mięsa).

Udka z kurczaka pieczone w rękawie

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Udka umyj, osusz, oprósz solą, pieprzem i papryką.
  2. Odstaw do lodówki na 2 godziny.
  3. Po tym czasie włóż mięso do rękawa do pieczenia, dorzuć czosnek, gałązki rozmarynu i masło. Całość mocno wymieszaj, aby wszystkie składniki dotarły do każdego kawałka.
  4. Udka z kurczaka włóż do nagrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnika.
  5. Piecz około 60 minut.  

Do udek z kurczaka pieczonych w rękawie doskonale będzie pasować świeża surówka z pora i warzyw. Podawaj je z pieczonym batatem i domowym sosem czosnkowym.

udka z kurczaka przepis
fot. Adobe Stock

Jak upiec udka z kurczaka, żeby były soczyste?

Istnieje kilka trików, które zapewnią, że pieczone udka z kurczaka za każdym razem będą idealnie soczyste i pyszne.

Po pierwsze, zamarynuj wcześniej drób w maślance. Enzymy zawarte w niej zmiękczają mięso i przygotowują do dalszej obróbki. 

Po drugie, do folii do pieczenia, do której wkładasz kurczaka, włóż również warzywa i/lub owoce - tłuszcz z mięsa i woda z dodatków sprawią, że mięso nie wyschnie zbyt szybko.

Jeżeli udka z kurczaka podczas pieczenia mocno się wysuszyły, zamocz je w lekkim rosole i wstaw jeszcze raz na chwilę do piekarnika. To powinno im w dużej mierze przywrócić smak i soczystość.

Więcej przepisów na dania z drobiu:
Pulpety z indyka w lekkim sosie
Pieczone pałki z kurczaka
Skrzydełka z kurczaka z piekarnika

Redakcja poleca

REKLAMA