udka pieczone fot. Adobe Stock

Udka pieczone. Najlepsze przepisy na obiad dla całej rodziny

Udka pieczone w piekarniku to bardzo smaczny obiad, który właściwie robi się sam. Dodaj do nich dużo rozmarynu lub polej miodową glazurą.
Sylwia Kazimierczuk / 17.01.2020 09:52
udka pieczone fot. Adobe Stock

Udka pieczone w piekarniku to bardzo mało wymagający obiad. Wystarczy odpowiednio je zamarynować, włożyć do piekarnika, przygotować dodatki i... gotowe! Jeśli nie przepadasz za kurczakiem, możesz przygotować pieczone udka z indyka

Doskonale będą smakować z kaszą i świeżą surówką, ale jeśli zostanie ci trochę miejsca w piekarniku, możesz przygotować też pieczone ziemniaczki.

Spis treści:

  1. Udka pieczone w miodowej glazurze
  2. Udka w marynacie rozmarynowej
  3. Jak upiec udka, aby były soczyste?

Udka pieczone w miodowej glazurze

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka płynnego miodu,
  • 2 łyżki ostrego ketchupu,
  • 1 łyżka oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Udka osusz ręcznikiem papierowym i natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Oprósz solą, pieprzem i papryką.
  2. Odstaw do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie włóż do naczynia żaroodpornego i piecz w 190 stopniach przez około godzinę.
  3. Co jakiś czas udka podlewaj niewielką ilością wody.
  4. Kwadrans przed wyjęciem z piekarnika posmaruj udka pieczone miodowym sosem. Smacznego!

W podobnej glazurze możesz też przyrządzić pieczone żeberka. Zobacz przepis na żeberka w miodzie i chili.

Udka w marynacie rozmarynowej

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka,
  • 1 łyżka masła,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Udka natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprósz solą, pieprzem i papryką.
  2. Odstaw do lodówki na 2 godziny.
  3. Po tym czasie udka ułóż w żaroodpornej formie, na każde udko położyć gałązkę rozmarynu i kawałek masła, a następnie włóż do nagrzanego (190 stopni Celsjusza) piekarnika i piecz około 1 godzinę.

Do rozmarynowych udek doskonale będzie pasować świeża surówka z pora i warzyw. Podaj też do nich udka z batata i domowy sos czosnkowy.

Jak upiec udka, żeby były soczyste?

Jeżeli przygotowujesz je w piekarniku, istnieje kilka możliwości, które zapewnią, ze za każdym razem będą idealne po wyjęciu i zaserwowaniu:

  1. Zamarynuj wcześniej drób w maślance. Enzymy zawarte w niej zmiękczają mięso i przygotowują do dalszej obróbki. Po wyciągnięciu z niej obsmaż, aby zamknąć szczelnie pory.
  2. Włóż do folii do pieczenia razem z warzywami lub owocami, które duś do momentu, aż będą miękkie i rumiane. Tłuszcz z mięsa i woda z dodatków pozostaną w środku i mięso nie wyschnie zbyt szybko.
  3. Jeżeli mięso podczas pieczenia wysuszyło się, włóż je ponownie zamoczone w lekkim rosole i podłóż naczynie żaroodporne z wodą, aby zmiękczyć całość przy ponownym pieczeniu.

Więcej przepisów na dania z drobiu:
Pulpety z indyka w lekkim sosie
Pieczone pałki z kurczaka
Skrzydełka z kurczaka z piekarnika

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)