Udka z kurczaka pieczone w piekarniku to proste i szybkie danie. Wystarczy odpowiednio zamarynować mięso, włożyć do żaroodpornego naczynia i piec przez około 60 minut. Gdy udka będą się rumienić, przygotuj ulubione dodatki - udka z kurczaka dobrze komponują się zarówno z ziemniakami jak i kaszą czy ryżem.
Spis treści:
- Przepis na udka pieczone z miodem w piekarniku
- Przepis na udka pieczone w rękawie
- Jak upiec udka, aby były soczyste?
Udka z kurczaka pieczone z miodem w piekarniku
Składniki:
- 6 udek z kurczaka,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 2 łyżki płynnego miodu,
- 1 łyżka oleju roślinnego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Udka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj olejem, oprósz solą, pieprzem i słodką papryką.
- Odstaw do lodówki na 2 godziny.
- Włóż do naczynia żaroodpornego, dodaj nieobrane ząbki czosnku i piecz w 190 stopniach przez około godzinę.
- Kwadrans przed wyjęciem z piekarnika za pomocą silikonowego pędzelka, posmaruj udka pieczone miodem.
Udka pieczone w piekarniku w słodkiej, miodowej glazurze doskonale pasują do dzikiego ryżu i świeżej sałaty z sosem winegret. Idealnie komponują się również z pieczonymi ziemniakami (możesz je zrobić na drugiej blaszce, równolegle z pieczeniem mięsa).
Udka z kurczaka pieczone w rękawie
Składniki:
- 6 udek z kurczaka,
- 1 łyżka masła,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 gałązki świeżego rozmarynu,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Udka umyj, osusz, oprósz solą, pieprzem i papryką.
- Odstaw do lodówki na 2 godziny.
- Po tym czasie włóż mięso do rękawa do pieczenia, dorzuć czosnek, gałązki rozmarynu i masło. Całość mocno wymieszaj, aby wszystkie składniki dotarły do każdego kawałka.
- Udka z kurczaka włóż do nagrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnika.
- Piecz około 60 minut.
Do udek z kurczaka pieczonych w rękawie doskonale będzie pasować świeża surówka z pora i warzyw. Podawaj je z pieczonym batatem i domowym sosem czosnkowym.
fot. Adobe Stock
Jak upiec udka z kurczaka, żeby były soczyste?
Istnieje kilka trików, które zapewnią, że pieczone udka z kurczaka za każdym razem będą idealnie soczyste i pyszne.
Po pierwsze, zamarynuj wcześniej drób w maślance. Enzymy zawarte w niej zmiękczają mięso i przygotowują do dalszej obróbki.
Po drugie, do folii do pieczenia, do której wkładasz kurczaka, włóż również warzywa i/lub owoce - tłuszcz z mięsa i woda z dodatków sprawią, że mięso nie wyschnie zbyt szybko.
Jeżeli udka z kurczaka podczas pieczenia mocno się wysuszyły, zamocz je w lekkim rosole i wstaw jeszcze raz na chwilę do piekarnika. To powinno im w dużej mierze przywrócić smak i soczystość.
Więcej przepisów na dania z drobiu:
Pulpety z indyka w lekkim sosie
Pieczone pałki z kurczaka
Skrzydełka z kurczaka z piekarnika