Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 30 dag mielonego z indyka
- 1/2 papryki
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 2 łyżki sosu sojowego
- trzycentymetrowy kawałek pora
- łyżeczka czerwonej pasty curry
- pieprz
- mąka ziemniaczana
- olej
Sos:
- cebula
- dwucentymetrowy kawałek imbiru
- 1/2 ostrej papryczki
- 3 ząbki czosnku
- szklanka jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego
- 4 łyżki pulpy pomidorowej z kartonu
- 3 czubate łyżeczki curry
- płaska łyżeczka kurkumy
- łyżeczka mielonego kuminu
- łyżeczka mielonej kolendry
- sos sojowy
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pulpety curry!
- Przygotuj sos. Cebulę, czosnek, czuszkę pokrój w drobną kostkę. Przesmaż na oleju, wsyp kolendrę, kumin, kurkumę i pastę curry.
- Szybko przesmaż. Dodaj pulpę pomidorową, mleko kokosowe. Zagotuj. Duś 5 minut.
- Wlej jogurt. Dopraw sosem sojowym i pieprzem.
- Por i papryczkę posiekaj.
- Mięso połącz z porem, czuszką, kolendrą, sosem sojowym, pastą curry i pieprzem.
- Odstaw na 30 minut.
- Uformuj z masy 16 pulpecików, obtocz w mące ziemniaczanej i usmaż na rumiano.
- Włóż do sosu, podgrzej. Podawaj z makaronem sojowym.