Pasztet z ciecierzycy - pyszny i prosty przepis

Pasztet z ciecierzycy zachwyci nie tylko wegetarian. Jest niezwykle kremowy i aromatyczny, a do tego niezwykle łatwy do zrobienia.
Weronika Kwaśniak / 18.11.2019 10:34

Pasztet z ciecierzycy to jedno z najpopularniejszych dań kuchni wegetariańskiej, ale przepis powinni przetestować wszyscy, aby przekonać się, jak pyszny i sycący może być pasztet bez mięsa. Ta potrawa świetnie nadaje się nie tylko na co dzień, ale również na świąteczny stół, a do tego jest niezwykle łatwy w przygotowaniu.

Składniki na pasztet z ciecierzycy:

  • 1 i 1/2 szklanki suchej ciecierzycy,
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego,
  • 3 listki laurowe,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 5 czubatych łyżek kaszy manny,
  • 2 jajka,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 kawałek selera korzeniowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka ostrej papryki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1/2 łyżeczki kuminu.

Jak zrobić pasztet z ciecierzycy? 

  1. Ciecierzycę zalej wodą i mocz przez całą noc. Rano wodę wylej, ciecierzycę przerzuć do garnka i zalej świeżą wodą. Dopraw solą, zielem angielskim i pokruszonymi listkami laurowymi. Gotuj przez 2-3 godziny. To najżmudniejszy etap przygotowań pasztetu z ciecierzycy.
  2. Cieciorkę wyłów z garnka i przerzuć do sporej miski. Cebulę i czosnek posiekaj, na tarce o grubych oczkach zetrzyj marchewkę, pietruszkę i selera. Przygotowane warzywa przesmaż, aby pozbyć się nadmiaru wody. 
  3. Na patelnię wlej całą oliwę. Wrzuć najpierw cebulę, aż lekko się zrumieni. Teraz dodaj czosnek i pozostałe warzywa. Wszystko razem przesmaż, aż jarzyny puszczą wodę i nabiorą delikatnego koloru. Teraz dopraw je kuminem oraz słodką i ostrą papryką. Smaż jeszcze przez chwilę, dodaj koncentrat pomidorowy. Wymieszaj, smaż przez 30 sekund.
  4. Posiekaj pęczek natki pietruszki. Pietruszkę i wszystkie warzywa wraz z oliwą dodaj do ciecierzycy. Całość wymieszaj i zblenduj na gładką masę. Na końcu przypraw pasztet z ciecierzycy solą i pieprzem, dodaj kaszę manną i jajka. Danie piecz przez 50-60 minut w 190 stopniach.

Więcej przepisów na pyszne pasztety:
Przepis na pasztet z cukinii
3 przepisy na pasztet z soczewicy

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)