Pasztet z ciecierzycy to bardzo popularne danie wegetariańskie, ale przepis powinni przetestować wszyscy, aby przekonać się, jak pyszny i sycący może być pasztet bez mięsa. Ta potrawa świetnie nadaje się nie tylko na co dzień, ale również na świąteczny stół, a do tego jest niezwykle łatwy w przygotowaniu.
Składniki na pasztet z ciecierzycy:
- 1 i 1/2 szklanki suchej ciecierzycy,
- 1 łyżeczka ziela angielskiego,
- 3 listki laurowe,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 5 czubatych łyżek kaszy manny,
- 2 jajka,
- 2 cebule,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 kawałek selera korzeniowego,
- 3 ząbki czosnku,
- pęczek natki pietruszki,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżeczka ostrej papryki,
- sól,
- pieprz,
- 1/2 łyżeczki kuminu.
Jak zrobić pasztet z ciecierzycy?
- Ciecierzycę zalej wodą i mocz przez całą noc. Rano wodę wylej, ciecierzycę przerzuć do garnka i zalej świeżą wodą. Dopraw solą, zielem angielskim i pokruszonymi listkami laurowymi. Gotuj przez 2-3 godziny. To najżmudniejszy etap przygotowań pasztetu z ciecierzycy.
- Cieciorkę wyłów z garnka i przerzuć do sporej miski. Cebulę i czosnek posiekaj, na tarce o grubych oczkach zetrzyj marchewkę, pietruszkę i selera. Przygotowane warzywa przesmaż, aby pozbyć się nadmiaru wody.
- Na patelnię wlej całą oliwę. Wrzuć najpierw cebulę, aż lekko się zrumieni. Teraz dodaj czosnek i pozostałe warzywa. Wszystko razem przesmaż, aż jarzyny puszczą wodę i nabiorą delikatnego koloru. Teraz dopraw je kuminem oraz słodką i ostrą papryką. Smaż jeszcze przez chwilę, dodaj koncentrat pomidorowy. Wymieszaj, smaż przez 30 sekund.
- Posiekaj pęczek natki pietruszki. Pietruszkę i wszystkie warzywa wraz z oliwą dodaj do ciecierzycy. Całość wymieszaj i zblenduj na gładką masę. Na końcu przypraw pasztet z ciecierzycy solą i pieprzem, dodaj kaszę manną i jajka. Danie piecz przez 50-60 minut w 190 stopniach.
Więcej przepisów na pyszne pasztety:
Przepis na pasztet z cukinii
3 przepisy na pasztet z soczewicy