Zobaczcie 5 świetnych przepisów na dania bezmięsne! Posmakują nie tylko wegetarianom!
Fot. Fotolia
Dieta bezmięsna wcale nie jest nudna i monotonna. Wegetarianie często eksperymentują w kuchni i wymyślają różne dania – wariacje na temat popularnych potraw. Jak zrobić wegetariańskie kotlety, spaghetti lub zapiekanki? Zobaczcie!
5 przepisów na pyszne dania wegetariańskie:
Kotleciki z kaszy pszennej z jogurtowym dipem
Składniki:
• Kasza Pszenna Lubella (2 woreczki)
• Marchew (2 szt.)
• Czosnek (3 ząbki)
• Cebula (2 szt.)
• Jajka (2 szt.)
• Mąka Ziemniaczana Lubella (1 łyżka)
• Curry w proszku (2 łyżeczki)
• Sezam (3 łyżki)
• Sól , pieprz
• Zioła: mięta , kolendra
• Jogurt naturalny (3oog)
• Papryka w proszku
• Olej do smażenia
Przygotowanie:
- Kaszę gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu, a następnie studzimy. Marchewkę i cebule ścieramy na tarce z dużymi oczkami, czosnek przeciskamy przez praskę. Jajka rozkłucamy, skrobie mieszamy z 2 łyżkami wody. Mieszamy wszystko razem.
- Kaszę mieszamy z warzywami, curry, szczyptą papryki w proszku, częścią siekanej kolendry i mięty oraz masą jajeczną. Doprawiamy masę solą oraz pieprzem i formujemy małe kotleciki. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju.
- Jogurt dzielimy na dwie części. Jedną mieszamy z solą i papryką w proszku oraz siekaną miętą a drugą miksujemy z pozostałą kolendrą i odrobiną soli.
- Kotleciki podajemy z jogurtowymi dipami.
Omletowe babeczki z płatkami kukurydzianymi
Składniki:
• Płatki Lubella Corn Flakes pełnoziarniste (1,5 szklanki)
• Jajka (6 szt.)
• Żółty ser tarty na grubych oczkach (100 g)
• Kukurydzy z puszki (100 g)
• Szczypiorek
• Czerwona papryka (1 szt.)
• Mały kawałek pora
• Sól, pieprz
• Masło
Przygotowanie:
- Jajka wybijamy i rozkłucamy. Dodajemy do nich żółty ser, kukurydzę oraz posiekaną paprykę, pora oraz szczypiorek. Dodajemy szklankę płatków pełnoziarnistych i mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
- Metalowe foremki do babeczek smarujemy masłem i wlewamy masę jajeczną. Każdą babeczkę posypujemy pozostałymi płatkami. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 12-15 minut.
Makaron z kurkami i zielonym groszkiem
Składniki:
• Makaron Lubella Pełne Ziarno Pióra (1 op.)
• Kurki (200 g)
• Zielony groszek świeży lub mrożony (100 g)
• Czosnek (2 ząbki)
• Cebula (1 szt.)
• Masło (100 g)
• Parmezan (50 g)
• Sól, pieprz
• Szczypiorek i natka pietruszki
Przygotowanie:
- Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Kurki dokładnie myjemy, następnie kroimy na mniejsze kawałki i wraz z groszkiem blanszujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy i hartujemy zimną wodą by nie straciły koloru.
- Czosnek i cebulę siekamy drobno, a następnie dusimy na maśle tak, żeby się zeszkliły. Dodajemy kurki oraz groszek i chwilę podsmażamy. Następnie dokładamy ugotowany makaron i posiekane zioła. Doprawiamy całość solą i pieprzem.
- Układamy na talerzach i podajemy obficie posypane tartym serem.
Rurki z paprykowym sosem i oliwkami
Składniki:
• 400 g Makaronu Lubella pióra
• 5 papryk czerwonych
• 1 małe chilli
• 50 g czarnych oliwek
• Pęczek natki pietruszki
• Oliwa z oliwek
• Pieprz, sól
• 50 g orzechów laskowych
• 1 mała cebula
• 3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Papryki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i pieczemy do momentu aż zrobią się lekko poprzepalane. Wyjmujemy, przekładamy do dużej miski i dokładnie foliujemy folią spożywczą. Gdy papryki się zaparują dokładnie usuwamy gniazda nasienne i skórki. Miksujemy papryki na puree.
- Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy posiekany czosnek i cebulę. Smażymy chwilę i dodajemy puree z papryki. Mieszamy całość z makaronem i dodajemy posiekane oliwki , posypujemy natką pietruszki oraz posiekanymi orzechami laskowymi.
Świderki w sosie serowym
Składniki:
• Makaron Lubella Świderki (1 op.)
• Ser z niebieską pleśnią (30g)
• Parmezan (30g)
• Serek topiony (50g)
• Śmietanka 30% (200ml)
• Sól, pieprz
• Gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy wg zaleceń producenta na opakowaniu. W rondelku zagotowujemy śmietankę i wrzucamy do niej 3 rodzaje sera i mieszamy aż całość się roztopi. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Ugotowany wcześniej makaron mieszamy z sosem i podajemy. Możemy go również przełożyć do wysmarowanego naczynia do zapiekania i posypać parmezanem i zapiec w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Zdjęcia i przepisy: w oparciu o materiał prasowy Lubella