Pasztet z soczewicy przygotowywany na bazie zielonej lub czerwonej odmiany smakuje doskonale ze startą cukinią lub ziemniakami zapiekanymi w keksówce. Możemy doprawić w zależności od upodobań, na ostro lub łagodnie. Tak przygotowane danie jarskie ciekawie sprawdza się jako przekąska lub obiad do pracy.
Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej
Oto składniki na pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej:
- opakowanie suchej soczewicy
- szklanka bulionu warzywnego
- szklanka kaszy jaglanej
- 200 ml passaty pomidorowej
- 3 średnie ziemniaki
- 2 łyżki mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej?
Soczewicę gotujemy w bulionie warzywnym przez 20 minut. W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną na sypko. Dodajemy passatę pomidorową. Ścieramy obrane ziemniaki na tarce i dosypujemy mąkę. Dodajemy rozkłócone jajka i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie wszystkie składniki mieszamy i blendujemy na gładko. Przekładamy do formy keksowej i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Tak przygotowany pasztet z soczewicy jest doskonałym daniem lub przystawką na co dzień lub od święta.
Pasztet z soczewicy i pieczarek
Oto składniki na pasztet z soczewicy i pieczarek:
- opakowanie suchej soczewicy
- opakowanie cieciorki konserwowej
- 200 g pieczarek
- szklanka bulionu warzywnego
- 2 średnie cukinie
- 2 jajka
- pół szklanki bułki tartej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta oregano
Jak zrobić pasztet z soczewicy i pieczarek?
Soczewicę gotujemy w szklance bulionu. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczarki obieramy i smażymy na patelni. Mieszamy z cieciorką i rozbijamy widelcem. Doprawiamy bułką tartą, solą, pieprzem oraz oregano. Dodajemy rozkłócone jajka. Całość mieszamy i blendujemy na gładko. Przekładamy do keksówki i pieczemy przez 40-45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Tak przygotowany pasztet możemy podawać z sosem chrzanowym lub ćwikłą.
Pasztet z soczewicy ze śliwką
Oto składniki na pasztet z soczewicy ze śliwką:
- opakowanie soczewicy zielonej
- 5-6 śliwek suszonych
- opakowanie cieciorki konserwowej
- 3 jajka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szklanka bulionu warzywnego
Jak zrobić pasztet z soczewicy ze śliwką?
Soczewicę gotujemy w bulionie i dodajemy cieciorkę konserwową. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z rozkłóconym jajkiem. Śliwki kroimy na drobniejsze kawałki. Wszystko dokładnie ugniatamy za pomocą widelca. Gotową masę przekładamy do keksówki i pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.