PASZTET Z SOCZEWICY: pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej

Pasztet z soi 4/4 Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Pasztet z soczewicy to doskonała alternatywa dla klasycznego wykonanego z aromatycznego mięsa – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 23.11.2017 15:30
Pasztet z soi 4/4 Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Pasztet z soczewicy przygotowywany na bazie zielonej lub czerwonej odmiany smakuje doskonale ze startą cukinią lub ziemniakami zapiekanymi w keksówce. Możemy doprawić w zależności od upodobań, na ostro lub łagodnie. Tak przygotowane danie jarskie ciekawie sprawdza się jako przekąska lub obiad do pracy.

Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej

Oto składniki na pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej:

  • opakowanie suchej soczewicy
  • szklanka bulionu warzywnego
  • szklanka kaszy jaglanej
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej?

Soczewicę gotujemy w bulionie warzywnym przez 20 minut. W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną na sypko. Dodajemy passatę pomidorową. Ścieramy obrane ziemniaki na tarce i dosypujemy mąkę. Dodajemy rozkłócone jajka i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie wszystkie składniki mieszamy i blendujemy na gładko. Przekładamy do formy keksowej i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Tak przygotowany pasztet z soczewicy jest doskonałym daniem lub przystawką na co dzień lub od święta.

Pasztet z soczewicy i pieczarek

Oto składniki na pasztet z soczewicy i pieczarek:

  • opakowanie suchej soczewicy
  • opakowanie cieciorki konserwowej
  • 200 g pieczarek
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 2 średnie cukinie
  • 2 jajka
  • pół szklanki bułki tartej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta oregano

Jak zrobić pasztet z soczewicy i pieczarek?

Soczewicę gotujemy w szklance bulionu. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczarki obieramy i smażymy na patelni. Mieszamy z cieciorką i rozbijamy widelcem. Doprawiamy bułką tartą, solą, pieprzem oraz oregano. Dodajemy rozkłócone jajka. Całość mieszamy i blendujemy na gładko. Przekładamy do keksówki i pieczemy przez 40-45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Tak przygotowany pasztet możemy podawać z sosem chrzanowym lub ćwikłą.

Pasztet z soczewicy ze śliwką

Oto składniki na pasztet z soczewicy ze śliwką:

  • opakowanie soczewicy zielonej
  • 5-6 śliwek suszonych
  • opakowanie cieciorki konserwowej
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szklanka bulionu warzywnego

Jak zrobić pasztet z soczewicy ze śliwką?

Soczewicę gotujemy w bulionie i dodajemy cieciorkę konserwową. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z rozkłóconym jajkiem. Śliwki kroimy na drobniejsze kawałki. Wszystko dokładnie ugniatamy za pomocą widelca. Gotową masę przekładamy do keksówki i pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Zobacz inne porady kulinarne

Redakcja poleca

REKLAMA