Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 20 dag kaszy manny
- 10 dag mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżeczka masła
- olej do smażenia
- 150 ml mleka
Na nadzienie:
- 20 dag ciecierzycy z puszki
- 5 dag masła
- szczypta zmielonych goździków
- 9 dag łyżek cukru
- 6 łyżek zmielonych migdałów
- 50 g rodzynek
- cukier puder do oprószenia
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Zobacz przepis na słodkie pierogi z ciecierzycą! To orientalne połączenie smaków jest dość nietypowe, ale z pewnością skradnie twoje serce!
Szpinak z ciecierzycą i jajkiem sadzonym
- Kaszę mannę, mąkę i sól wymieszaj, dodaj masło i połącz je z innymi składnikami.
- Wlej mleko i zagnieć gładkie ciasto. Ugniataj ciasto na pierożki przez 5 minut, przykryj i pozostaw na 3 godziny. Po upływie wyznaczonego czasu ponownie zagnieć.
- Ciasto przełóż na stolnicę, rozwałkuj i wycinaj kółka.
- Ciecierzycę zblenduj.
- W innym rondlu rozgrzej masło, dodaj goździki.
Ciecierzyca w pomidorach - przepis
- Zmniejsz ogień, dodaj pastę z ciecierzycy, cukier i migdały, smaż przez chwilę, ciągle mieszając, aby masa nie przywarła.
- Zdejmij z ognia, dodaj rodzynki i wymieszaj.
- Nadzienie nakładaj na placuszki i sklejaj jak sakiewki.
- Smaż na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią.
- Osącz na papierowym ręczniku i podawaj.
- Przed podaniem oprósz cukrem.