Słodkie pierożki z ciecierzycą

Nietypowe połączenie smaków, które na pewno się sprawdzi: wypróbuj słodkie pierożki z ciecierzycą!
Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Słodkie pierożki z ciecierzycą fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:

  • 20 dag kaszy manny
  • 10 dag mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka masła
  • olej do smażenia
  • 150 ml mleka

Na nadzienie:

  • 20 dag ciecierzycy z puszki
  • 5 dag masła
  • szczypta zmielonych goździków
  • 9 dag łyżek cukru
  • 6 łyżek zmielonych migdałów
  • 50 g rodzynek
  • cukier puder do oprószenia
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

Zobacz przepis na słodkie pierogi z ciecierzycą! To orientalne połączenie smaków jest dość nietypowe, ale z pewnością skradnie twoje serce!

Szpinak z ciecierzycą i jajkiem sadzonym

  1. Kaszę mannę, mąkę i sól wymieszaj, dodaj masło i połącz je z innymi składnikami.
  2. Wlej mleko i zagnieć gładkie ciasto. Ugniataj ciasto na pierożki przez 5 minut, przykryj i pozostaw na 3 godziny. Po upływie wyznaczonego czasu ponownie zagnieć.
  3. Ciasto przełóż na stolnicę, rozwałkuj i wycinaj kółka.
  4. Ciecierzycę zblenduj.
  5. W innym rondlu rozgrzej masło, dodaj goździki.

Ciecierzyca w pomidorach - przepis

  1. Zmniejsz ogień, dodaj pastę z ciecierzycy, cukier i migdały, smaż przez chwilę, ciągle mieszając, aby masa nie przywarła.
  2. Zdejmij z ognia, dodaj rodzynki i wymieszaj.
  3. Nadzienie nakładaj na placuszki i sklejaj jak sakiewki.
  4. Smaż na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią.
  5. Osącz na papierowym ręczniku i podawaj.
  6. Przed podaniem oprósz cukrem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)