Kurczak z pieczarkami to idealna opcja, gdy chcesz przygotować szybki, prosty i smaczny obiad. Możesz go serwować z ryżem, makaronem lub kaszą, ale świetnie będzie smakował również podawany ze zwykłym pieczywem. Do przyrządzenia potrawy potrzebujesz tylko piersi z kurczaka, czosnku, bulionu drobiowego, białego wina, oliwy z oliwek, masła, mąki ziemniaczanej, pieczarek, natki pietruszki, szczypiorku oraz soli i pieprzu.
Oto składniki na kurczaka z pieczarkami według Kasi Bukowskiej:
- podwójna pierś z kurczaka,
- 4 ząbki czosnku,
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego,
- 1/2 szklanki białego wina,
- 2 łyżeczki oliwy,
- 2 łyżeczki roztopionego masła,
- 1/2 kg pieczarek,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- natka pietruszki,
- szczypiorek,
- pieprz,
- sól.
Zobacz też 29 przepisów na sałatkę z kurczakiem
Jak zrobić kurczaka z pieczarkami? Oliwę wymieszaj z roztopionym masłem. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Pokrój też pieczarki i czosnek, a natkę pietruszki i szczypior posiekaj. Na rozgrzaną patelnię wlej połowę tłuszczu. Kurczaka dopraw solą i pieprzem, wrzuć na patelnię. Podsmażaj go 2-3 minuty i obróć na drugą stronę, smaż jeszcze chwilkę, a potem zdejmij z patelni. Na patelnię wlej resztę tłuszczu i przesmaż na nim czosnek oraz pieczarki. Dopraw odrobiną soli oraz pieprzu.
Do podsmażonych pieczarek dodaj kurczaka, wlej bulion i białe wino. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 2 łyżkami zimnej wody. Wlej na patelnię, aby zagęścić sos. Do kurczaka z pieczarkami dodaj teraz posiekaną natkę i szczypiorek. Wymieszaj i serwuj!
Zobacz więcej przepisów w formie video