Ogórki krokodylki fot. Adobe Stock

Jak zrobić ogórki krokodylki? Przepisy na ogórki z chili i na słodko

Ogórki krokodylki zawsze przygotowywane są z chili i dużą ilością czosnku. Możesz zrobić je również na słodko - z dodatkiem dowolnego miodu.
Małgorzata Machnicka / 21.07.2020 13:25
Ogórki krokodylki fot. Adobe Stock

Ogórki krokodylki to pokrojone w ćwiartki ogórki gruntowe, które kształtem i strukturą skórki przypominają... krokodyle. Najczęściej przygotowywane są w ostrej zalewie na bazie chili - mielonego lub w płatkach i dużą ilością czosnku. Istnieją również przepisy na ogórki krokodylki na słodko - z dodatkiem dużej ilości cukru i ulubionego miodu. 

Spis treści:

  1. Przepis na ogórki krokodylki z chili
  2. Przepis na ogórki krokodylki na słodko
  3. Przepis na ogórki krokodylki bez pasteryzowania

Przepis na ogórki krokodylki z chili

Ogórki krokodylki powinny być mocno pikantne, chociaż sporo zależy od twoich preferencji. Jeśli wolisz przetwory o „większej mocy" możesz podwoić albo nawet potroić ilość chili w przepisie.

Składniki:

  • 3 kg ogórków gruntowych,
  • 3 łyżki soli,
  • 2 łyżeczki chili,
  • 2 główki czosnku,
  • 2 szklanki octu,
  • 1 szklanka cukru,
  • 6 łyżek oleju roślinnego.

Sposób przygoto​wania:

  1. Ogórki dokładnie umyj, przełóż do miski i zalej zimną wodą. Mocz przez mniej więcej 2 godziny.
  2. Ogórki pokrój w ćwiartki, zasyp solą i wymieszaj. Odstaw na 5 godzin, a następnie odlej całą wodę jaką puszczą.
  3. Zagotuj ocet z cukrem i olejem. Zalewę odstaw do ostygnięcia.
  4. Do odcedzonych ogórków dodaj chili, drobno posiekany czosnek oraz zimną zalewę. Zamieszaj i odstaw na noc.
  5. Ogórki ułóż ciasno w słoikach i uzupełnij zalewą tak, aby całe były zakryte.
  6. Słoiki zakręć i wstaw do piekarnika nagrzanego do 130 stopni. Pasteryzuj przez około 30 minut. 
  7. Ogórki krokodylki z chili są gotowe do spożycia po 4-5 tygodniach.

Przepis na ogórki krokodylki na słodko

Ogórki krokodylki możesz również przygotować z dodatkiem dużej ilości cukru i dowolnego miodu. Tak przyrządzone przetwory z ogórków będą świetnym dodatkiem do mięs i pasztetów.

Składniki:

  • 3 kg ogórków gruntowych,
  • 3 łyżki soli,
  • 3 łyżki miodu akacjowego lub spadziowego,
  • 2 szklanki cukru,
  • 2 szklanki octu,
  • 1 łyżeczka chili,
  • kilka liści laurowych (po jednym do każdego słoika),
  • kilkanaście ziarenek ziela angielskiego (po 2-3 do każdego słoika),
  • 6 łyżek oleju roślinnego.

Sposób przygoto​wania:

  1. Ogórki dokładnie umyj, pokrój w ćwiartki, zasyp solą i wymieszaj.  
  2. Po kilku godzinach, gdy ogórki puszczą wodę, przygotuj zalewę.
  3. Ocet zagotuj razem z cukrem, miodem i olejem. Zalewę odstaw do ostygnięcia.
  4. Do odcedzonych ogórków dodaj chili i zalej je zimną zalewą. 
  5. Ogórki ułóż ciasto w słoikach, do każdego dodając liść laurowy i ziele angielskie. Zalej zalewą tak, by całe były przykryte.
  6. Słoiki zakręć i pasteryzuj w garnku przez około 15 minut.
  7. Ogórki krokodylki na słodko podawaj z pieczonym mięsem i wegetariańskimi pasztetami.

ogórki krokodylki przepisy
fot. Adobe Stock

Przepis na ogórki krokodylki bez pasteryzowania

Ogórki krokodylki można również przygotować bez pasteryzowania. Do słoików dodaj, poza chili i czosnkiem, liście laurowe i ziele angielskie - świetnie podkreślą smak ogórków.

Składniki:

  • 3 kg ogórków gruntowych,
  • 3 łyżki soli,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 szklanki octu,
  • 2 łyżeczki chili,
  • 1 główka czosnku,
  • kilka liści laurowych (po jednym do każdego słoika),
  • kilkanaście ziarenek ziela angielskiego (po 2-3 do każdego słoika),
  • 6 łyżek oleju roślinnego.

Sposób przygoto​wania:

  1. Ogórki dokładnie umyj i pokrój w ćwiartki.
  2. Czosnek pokrój w cienkie plasterki i dodaj do ogórków. Całość zasyp solą i odstaw na kilka godzin, aż ogórki puszczą wodę. 
  3. Zagotuj ocet z olejem, chili i cukrem. 
  4. Ogórki zalej ciepłą zalewą i odstaw na 24 godziny. Następnie ułóż je ciasno we wcześniej wyparzonych słoikach - do każdego dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
  5. Zakręć słoiki i odstaw do góry dnem. 
  6. Ogórki krokodylki bez pasteryzowania gotowe!

Więcej przepisów na ogórki:
Jak zrobić doskonałe korniszony?  Faszerowane ogórki - ciekawy pomysł na szybką przystawkę dla gości
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/17.08.2018 14:17
Wszystko ładnie pięknie, tylko ile wody? Szklankę czy litr?
/07.08.2018 08:16
uwielbiam... najlepsze do obiadu!
/19.07.2018 10:12
Wyglądają naprawdę apetycznie :)