Ciasto na pizzę bez drożdży fot. Adobe Stock

Ciasto na pizzę bez drożdży - najlepszy, sprawdzony przepis

Ciasto na pizzę bez drożdży nie musi wyrastać, dlatego da się je przygotować błyskawicznie. Wystarczy mąka, woda oraz oliwa z oliwek.
Małgorzata Machnicka / 30.03.2020 14:37
Ciasto na pizzę bez drożdży fot. Adobe Stock

Ciasto na pizzę bez drożdży może być równie pyszne jak to tradycyjne. Ma nad nim tę przewagę, że jest błyskawiczne w przygotowaniu - nie trzeba czekać aż wyrośnie.

Do jego przygotowania potrzebujesz mąki, oliwy z oliwek i ciepłej wody. Możesz zrobić wersję z proszkiem do pieczenia lub bez. 

Ciasto na pizzę bez drożdży

Składniki:

  • 3 szklanki mąki typu 0 lub 00,
  • 1 szklanka ciepłej wody, 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę dokładnie przesiej i przesyp do miski lub na stolnicę do wałkowania.
  2. Połącz z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem.
  3. Dodaj ciepłą, ale nie wrzącą wodą i oliwę z oliwek. 
  4. Ugniataj ciasto przez kilka do kilkunastu minut, aż będzie odchodzić od miski czy blatu.
  5. Po wyrobieniu odłóż na 10 minut na leżakowanie.
  6. Następnie rozwałkuj, podsypując mąką.
  7. Tak przygotowany spód możesz zapełnić ulubionymi dodatkami.
  8. Piecz ciasto na pizzę bez drożdży przez 8-10 minut w jak najwyższej temperaturze.

Ciasto na pizzę bez drożdży i proszku do pieczenia

Składniki:

  • 3 szklanki mąki typu 0 lub 00,
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę dokładnie przesiej i przesyp do miski lub na stolnicę do wałkowania. 
  2. Dodaj sól i połącz z ciepłą, ale nie wrzącą wodą oraz oliwą z oliwek.
  3. Ugniataj przez kilka do kilkunastu minut, aby ciasto było bardziej elastyczne.
  4. Następnie rozwałkuj podsypując mąką. Podawaj z pomidorowym sosem do pizzy i ulubionymi dodatkami.
  5. Piecz przez 10 minut w temperaturze 250 stopni Celsjusza.

Przepis na pizzę bez drożdzy
fot. Adobe Stock

Mąka do pizzy bez drożdży

Najlepszym wyborem będzie mąka pszenna zawierająca gluten, tak jak do tradycyjnego ciasta na pizzę. Zapewnia naturalną elastyczność podczas wyrabiania ciasta. 

Jeżeli zależy nam, aby przygotować wersję bezglutenową, która jest zdrową pizzą dietetyczną, warto wykorzystać mieszankę kilku mąk np. gryczanej, kukurydzianej, kokosowej i jaglanej, aby nadać wypiekowi chrupkość i puszystość.

Bezglutenowa pizza bez drożdży

Składniki:

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej,
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej,
  • 1 szklanka mąki ryżowej,
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli.

Przygotowanie

  1. Przesiej dokładnie mąki: ryżową, jaglaną i kukurydzianą.
  2. Dodaj proszek do pieczenia i sól i wyrób razem z ciepłą wodą i oliwą z oliwek.
  3. Ciasto powinno być delikatnie elastyczne.
  4. Przełóż bezglutenową pizzę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozwałkuj i ułóż ulubione składniki.
  5. Piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 25 minut.

Więcej przepisów na pyszną pizzę:

Pizza z patelni. Błyskawiczny przepis, który zawsze się udaje
Pizza z patelni. Błyskawiczny przepis, który zawsze się udaje
Pizza z patelni to doskonała alternatywa dla klasycznej pizzy z piekarnika. Jest równie smaczna, a nie wymaga pieczenia.
Pizza z salami - przepis składniki i przygotowanie
Pizza z salami - przepis składniki i przygotowanie
Dodatki możesz zmodyfikować według upodobań!
Pizza z szynką i rukolą - przepis składniki i przygotowanie
Pizza z szynką i rukolą - przepis składniki i przygotowanie
Idealna dla osób z anemią - zawiera dużo żelaza!
Pizza z tuńczykiem i oliwkami - przepis składniki i przygotowanie
Pizza z tuńczykiem i oliwkami - przepis składniki i przygotowanie
Jej składniki wzmocnią twój układ krążenia!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/23.04.2020 09:38
Czy konieczna jest ta wysoka temperatura? Mój piekarnik wybija korki przy temperaturze wyższej niż 160 stopni :D
/01.04.2020 12:16
Koniecznie muszę wypróbować przepis. Do tej pory zawsze robiłam ciasto na pizzę z dodatkiem drożdży :)
/01.03.2019 16:54
Ja ostatnio zrobiłam pizzkę na spodzie z komosy ryżowej, to dopiero hit!