Ciasto na pizzę bez drożdży może być równie pyszne jak to tradycyjne. Ma nad nim tę przewagę, że jest błyskawiczne w przygotowaniu - nie trzeba czekać aż wyrośnie.
Do jego przygotowania potrzebujesz mąki, oliwy z oliwek i ciepłej wody. Możesz zrobić wersję z proszkiem do pieczenia lub bez.
Ciasto na pizzę bez drożdży
Składniki:
- 3 szklanki mąki typu 0 lub 00,
- 1 szklanka ciepłej wody,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Mąkę dokładnie przesiej i przesyp do miski lub na stolnicę do wałkowania.
- Połącz z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem.
- Dodaj ciepłą, ale nie wrzącą wodą i oliwę z oliwek.
- Ugniataj ciasto przez kilka do kilkunastu minut, aż będzie odchodzić od miski czy blatu.
- Po wyrobieniu odłóż na 10 minut na leżakowanie.
- Następnie rozwałkuj, podsypując mąką.
- Tak przygotowany spód możesz zapełnić ulubionymi dodatkami.
- Piecz ciasto na pizzę bez drożdży przez 8-10 minut w jak najwyższej temperaturze.
Ciasto na pizzę bez drożdży i proszku do pieczenia
Składniki:
- 3 szklanki mąki typu 0 lub 00,
- 1 szklanka ciepłej wody,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Mąkę dokładnie przesiej i przesyp do miski lub na stolnicę do wałkowania.
- Dodaj sól i połącz z ciepłą, ale nie wrzącą wodą oraz oliwą z oliwek.
- Ugniataj przez kilka do kilkunastu minut, aby ciasto było bardziej elastyczne.
- Następnie rozwałkuj podsypując mąką. Podawaj z pomidorowym sosem do pizzy i ulubionymi dodatkami.
- Piecz przez 10 minut w temperaturze 250 stopni Celsjusza.
fot. Adobe Stock
Mąka do pizzy bez drożdży
Najlepszym wyborem będzie mąka pszenna zawierająca gluten, tak jak do tradycyjnego ciasta na pizzę. Zapewnia naturalną elastyczność podczas wyrabiania ciasta.
Jeżeli zależy nam, aby przygotować wersję bezglutenową, która jest zdrową pizzą dietetyczną, warto wykorzystać mieszankę kilku mąk np. gryczanej, kukurydzianej, kokosowej i jaglanej, aby nadać wypiekowi chrupkość i puszystość.
Bezglutenowa pizza bez drożdży
Składniki:
- 1 szklanka mąki kukurydzianej,
- 1/2 szklanki mąki jaglanej,
- 1 szklanka mąki ryżowej,
- 1 szklanka ciepłej wody,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- szczypta soli.
Przygotowanie
- Przesiej dokładnie mąki: ryżową, jaglaną i kukurydzianą.
- Dodaj proszek do pieczenia i sól i wyrób razem z ciepłą wodą i oliwą z oliwek.
- Ciasto powinno być delikatnie elastyczne.
- Przełóż bezglutenową pizzę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozwałkuj i ułóż ulubione składniki.
- Piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 25 minut.
Więcej przepisów na pyszną pizzę: