Chrupiące i niezwykle proste w przygotowaniu! Zobacz, jak zrobić ciasto na pizzę bez drożdży!

Sylwia Kazimierczuk / miesiąc temu
ciasto na pizzę fot. Adobe Stock

Ciasto na pizzę bez drożdży

Składniki:

  • 3 szklanki mąki typu 0 lub 00
  • Szklanka ciepłej wody
  • Szczypta soli
  • Szczypta oregano
  • Łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie

  1. Mąkę dokładnie przesiej i przesyp do miski lub na stolnicę do wałkowania.
  2. Połącz z ciepłą, ale nie wrzącą wodą. Dokładnie wymieszaj, dodaj szczyptę soli i oregano.
  3. Ugniataj przez kilka do kilkunastu minut, aby wytworzył się gluten.
  4. Podlej oliwa z oliwek, aby ciasto stało się elastyczniejsze.
  5. Po wyrobieniu przełóż na 10 minut na leżakowanie.
  6. Następnie rozwałkuj podsypując mąką.
  7. Tak przygotowany spód możesz podawać z ulubionym serem, warzywami i mięsem.

Bez drożdży i proszku do pieczenia

Składniki:

  • 3 szklanki mąki typu 0 lub 00 (też orkiszowej)
  • Szklanka ciepłej wody
  • Szczypta soli
  • Szczypta bazylii
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • Łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. Mąkę dokładnie przesiej i przesyp  do miski lub na stolnicę do wałkowania. Połącz z ciepłą, ale nie wrzącą wodą.
  2. Dokładnie wymieszaj, dodaj szczyptę soli i suszonej bazylii.
  3. Ugniataj przez kilka do kilkunastu minut, aby wytworzył się gluten. Podlej oliwa z oliwek, aby ciasto stało się elastyczniejsze.
  4. Po wyrobieniu przełóż na 10 minut na leżakowanie.
  5. Następnie rozwałkuj podsypując mąką. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
  6. Piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Jaki rodzaj mąki najlepiej nadaje się do przygotowania pizzy bez drożdży?

Najlepszym wyborem będzie mąka pszenna zawierająca gluten. Zapewnia naturalną elastyczność ciastu podczas wyrabiania. Wytwarza się ciepło, które ułatwia formowanie pizzy.

Jeżeli zależy nam, aby przygotować wersję bezglutenową, warto wykorzystać mieszankę kilku mąk – gryczanej, kukurydzianej, kokosowej i jaglanej, aby nadać wypiekowi chrupkość, puszystość i elastyczność.

Bezglutenowa pizza bez drożdży

Składniki:

  • Szklanka mąki gryczanej
  • Pół szklanki mąki jaglanej
  • Pół szklanki mąki kokosowej
  • Szklanka mąki ryżowej
  • Szklanka ciepłej wody
  • 2 jajka
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • Szczypta soli

Przygotowanie

  1. Przesiej dokładnie mąki: gryczaną, ryżową, jaglana i kokosową.
  2. Jeżeli ta ostatnia jest dla ciebie zbyt słodka, wystarczy zamienić na kukurydzianą.
  3. Dodaj proszek do pieczenia i wyrób razem z ciepłą wodą. Połącz z jajkami, solą i oliwa z oliwek.
  4. Wyrób do połączenia się składników.
  5. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozwałkuj i ułóż ulubione składniki.
  6. Piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 25 minut.

Czytaj też:
28 przepisów na pyszną pizzę! Sprawdź koniecznie!
Zobacz, jak zrobić pizzę na cieście z otrębów! Idealna alternatywa!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)