Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 500 g mąki
- 20 g drożdży
- 1/4 litra wody
- sól
- 1/4 szklanki oliwy
Na wierzch:
- papryka
- 2 cebulki dymki
- 10 dag salami w plastrach
- 10 dag sera mozzarella
- 10 dag sera gouda
- sos lub koncentrat pomidorowy
- zioła: oregano,tymianek, bazylia
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pizzę z salami!
- Drożdże rozpuść w wodzie, wlej do posolonej mąki, dodaj oliwę i wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
- Wyrób przez chwilę, aby powstało gładkie elastyczne ciasto.
- Odstaw do wyrośnięcia.
- W tym czasie paprykę pokrój w cienkie paski, cebulę w krążki.
- Gdy ciasto podwoi objętość, uformuj z niego placki i ułóż na płaskiej blasze.
- Odstaw w cieple miejsce do wyrośnięcia (około 15 minut).
- Posmaruj sosem, posyp startą mozzarellą i ułóż składniki: salami, cebulę, paprykę.
- Na koniec posyp startym żółtym serem.
- Piecz w temperaturze 220 stopni C mniej więcej 20 minut.
Zobacz więcej przepisów na pyszną pizzę:
Pizza na cieście z otrębów
Pizza z tuńczykiem i oliwkami
Pizza z szynką i rukolą
Pizza z mięsem