Pizza z salami - przepis składniki i przygotowanie

Dodatki możesz zmodyfikować według upodobań!
Weronika Kwaśniak / 16.02.2016 07:00
DRUKUJ PRZEPIS
Pizza z salami - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 20 g drożdży
  • 1/4 litra wody
  • sól
  • 1/4 szklanki oliwy

Na wierzch:

  • papryka
  • 2 cebulki dymki
  • 10 dag salami w plastrach
  • 10 dag sera mozzarella
  • 10 dag sera gouda
  • sos lub koncentrat pomidorowy
  • zioła: oregano,tymianek, bazylia
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pizzę z salami!

  1. Drożdże rozpuść w wodzie, wlej do posolonej mąki, dodaj oliwę i wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
  2. Wyrób przez chwilę, aby powstało gładkie elastyczne ciasto.
  3. Odstaw do wyrośnięcia.
  4. W tym czasie paprykę pokrój w cienkie paski, cebulę w krążki.
  5. Gdy ciasto podwoi objętość, uformuj z niego placki i ułóż na płaskiej blasze.
  6. Odstaw w cieple miejsce do wyrośnięcia (około 15 minut).
  7. Posmaruj sosem, posyp startą mozzarellą i ułóż składniki: salami, cebulę, paprykę.
  8. Na koniec posyp startym żółtym serem.
  9. Piecz w temperaturze 220 stopni C mniej więcej 20 minut.

Zobacz więcej przepisów na pyszną pizzę:

Pizza na cieście z otrębów
Pizza z tuńczykiem i oliwkami
Pizza z szynką i rukolą
Pizza z mięsem

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA