Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- sól
- pieprz
- 100 g chudej szynki
- 100 g oscypka lub parmezanu
- szklanka przecieru pomidorowego
- mała czerwona cebula
- papryka żółta i czerwona
- pół puszki kukurydzy
- 3 małe ogórki kiszone
- łyżka oliwy
Na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej typu 550
- szklanka mleka
- 10 g drożdży
- łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- łyżeczka oliwy
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pizzę z błonnikiem!
- Podgrzej lekko mleko i rozpuść w nim drożdże oraz cukier. Odstaw na 15 minut.
- Przesiej do miski mąkę, zalej mlekiem, dodaj sól oraz oliwę i zagnieć ciasto dłońmi. Powinno być elastyczne i raczej suche. W razie potrzeby dodaj mąki.
- Tak przygotowane ciasto przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
- Gdy urośnie, rozciągnij je dłońmi tak, aby miało maksymalnie 3 mm grubości i ułóż na blasze wysmarowanej olejem.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju.
- Wymieszaj z przecierem i posmaruj ciasto.
- Posyp serem startym na drobnej tarce.
- Ułóż na wierzchu plasterki szynki i posyp pokrojoną w paski papryką, ogórkiem pociętym w plasterki i osączoną z zalewy kukurydzą.
- Piecz 20 minut w temperaturze 225 stopni.