Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej typu 550
- szklanka mleka
- 10 g drożdży
- łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- łyżeczka oliwy
Dodatkowo:
- pieprz
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 250 g pomidorów koktajlowych
- 150 g zielonych i czarnych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- 2 łyżki posiekanej natki
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pizzę z tuńczykiem i oliwkami!
Przepis na ciasto do pizzy:
- Podgrzej lekko mleko i rozpuść w nim drożdże oraz cukier.
- Odstaw na 15 minut.
- Przesiej do miski mąkę, zalej mlekiem, dodaj sól oraz oliwę i zagnieć ciasto dłońmi.
- Ciasto powinno być elastyczne i raczej suche. W razie potrzeby dodaj mąki.
- Tak przygotowane ciasto przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
- Gdy urośnie, rozciągnij je dłońmi tak, aby miało maksymalnie 3 mm grubości i ułóż na blasze wysmarowanej olejem.
Przepis na pizzę z tuńczykiem i oliwkami:
- Czosnek obierz, posiekaj i odłóż na 15 min.
- Podgrzej lekko oliwę, wymieszaj z czosnkiem i posmaruj ciasto.
- Tuńczyka osącz, rozdrobnij widelcem i ułóż na wierzchu razem z pokrojonymi pomidorami.
- Posyp oliwkami i natką.
- Piecz 15 minut w temperaturze 225 stopni.