Pizza z patelni: ten przepis zawsze się udaje!

Pizza z patelni to doskonała alternatywa dla klasycznej pizzy z piekarnika. Jest równie smaczna, a nie wymaga pieczenia. Dodatkowo wyrobienie ciasta także zajmuje mniej czasu. Taką pizzę przygotujesz w kilka chwil i możesz na niej umieścić dowolne dodatki. Spokojnie, pizzy z patelni nie trzeba obracać.
Urszula Wilczkowska / 30.01.2023 15:20
DRUKUJ PRZEPIS
Pizza z patelni: ten przepis zawsze się udaje! fot. Adobe Stock, ehaurylik
Liczba porcji: 2
Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 0,5 szklanki ciepłej wody,
  • 2 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek,
  • duża szczypta soli,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • bazylia i oregano,
  • sól i pieprz,
  • ulubione dodatki.
Przygotowanie:

Pizza z patelni to idealna opcja dla zabieganych. Jest szybka w przygotowaniu, a dzięki rozmiarom patelni możesz zrobić idealną porcję dla dwóch osób, na nawet dla dzieci. Pyszne ciasto na pizzę możesz przygotować zarówno ze świeżych, jak i suszonych drożdży.

Ułóż na nim ulubione dodatki, sos i ser, a następnie wrzuć na patelnię i gotowe!

Sposób przygotowania:

  1. W misce wyrób wszystkie składniki na ciasto, jeśli używasz suszonych drożdży. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.
  2. Jeśli używasz świeżych drożdży, najpierw przygotuj rozczyn. Wkrusz drożdże do wysokiego naczynia, dodaj ciepłą wodę (lub mleko) i cukier. Następnie zasyp mąką, przykryj i odstaw na 20 minut.
  3. Po tym czasie dodaj rozczyn do pozostałych składników i zagnieć ciasto.
  4. Na patelni zrób sos pomidorowy z passaty, czosnku i ziół. Odstaw na później.
  5. Na większej patelni rozgrzej oliwę. Z ciasta uformuj okrągły placek i połóż na patelni. Smaż na małym ogniu przez 6 minut, po czym przełóż na drugą stronę.
  6. Wierzch ciasta posmaruj sosem, ułóż na nim startą mozzarellę i wybrane dodatki. Zmniejsz gaz, przykryj pokrywką i smaż przez kolejnych 6 minut.
  7. Podawaj ze świeżą bazylią. Możesz też zrobić domowy sos czosnkowy. Smacznego!

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 04.12.2019.

Czytaj także:
Pomysły na sos do pizzy
Przepis na calzone
Dietetyczna pizza

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA