Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant,
- 1 łyżeczka cukru,
- 0,5 szklanki ciepłej wody,
- 2 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek,
- duża szczypta soli,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- bazylia i oregano,
- sól i pieprz,
- ulubione dodatki.
Przygotowanie:
Pizza z patelni to idealna opcja dla zabieganych. Jest szybka w przygotowaniu, a dzięki rozmiarom patelni możesz zrobić idealną porcję dla dwóch osób, na nawet dla dzieci. Pyszne ciasto na pizzę możesz przygotować zarówno ze świeżych, jak i suszonych drożdży.
Ułóż na nim ulubione dodatki, sos i ser, a następnie wrzuć na patelnię i gotowe!
Sposób przygotowania:
- W misce wyrób wszystkie składniki na ciasto, jeśli używasz suszonych drożdży. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.
- Jeśli używasz świeżych drożdży, najpierw przygotuj rozczyn. Wkrusz drożdże do wysokiego naczynia, dodaj ciepłą wodę (lub mleko) i cukier. Następnie zasyp mąką, przykryj i odstaw na 20 minut.
- Po tym czasie dodaj rozczyn do pozostałych składników i zagnieć ciasto.
- Na patelni zrób sos pomidorowy z passaty, czosnku i ziół. Odstaw na później.
- Na większej patelni rozgrzej oliwę. Z ciasta uformuj okrągły placek i połóż na patelni. Smaż na małym ogniu przez 6 minut, po czym przełóż na drugą stronę.
- Wierzch ciasta posmaruj sosem, ułóż na nim startą mozzarellę i wybrane dodatki. Zmniejsz gaz, przykryj pokrywką i smaż przez kolejnych 6 minut.
- Podawaj ze świeżą bazylią. Możesz też zrobić domowy sos czosnkowy. Smacznego!
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 04.12.2019.
Czytaj także:
Pomysły na sos do pizzy
Przepis na calzone
Dietetyczna pizza