Pizza z patelni. Błyskawiczny przepis, który zawsze się udaje

Pizza z patelni to doskonała alternatywa dla klasycznej pizzy z piekarnika. Jest równie smaczna, a nie wymaga pieczenia.
Urszula Wilczkowska / 04.12.2019 15:41
DRUKUJ PRZEPIS
Pizza z patelni. Błyskawiczny przepis, który zawsze się udaje fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 2
Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 0,5 szklanki ciepłej wody,
  • 2 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek,
  • duża szczypta soli.

Na górę:

  • sos pomidorowy z przecieru,
  • mozzarella,
  • ulubione dodatki.
Przygotowanie:

Nie musisz rezygnować z robienia pizzy nawet, gdy nie masz piekarnika. Pizza z patelni to idealna opcja dla zabieganych, którzy lubią zdrową wersję tego dania, która nie wymaga pieczenia ani dużego nakładu czasu. Jak ją przygotować?

  1. W misce wyrób wszystkie składniki na ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.
  2. Na patelni zrób sos pomidorowy z passaty, czosnku i ziół. Odstaw na później.
  3. Na większej patelni rozgrzej oliwę. Z ciasta uformuj okrągły placek i połóż na patelni. Smaż na małym ogniu przez 6 minut, po czym przełóż na drugą stronę.
  4. Wierzch ciasta posmaruj sosem, ułóż na nim pokruszoną mozzarellę i wybrane dodatki. Zmniejsz gaz, przykryj pokrywką i smaż przez kolejnych 6 minut.
  5. Podawaj ze świeżą bazylią. Możesz też zrobić domowy sos czosnkowy. Smacznego!

Więcej inspiracji na proste obiady:
Lekki gulasz z indyka
Zapiekanka z brokułami

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)