gulasz z żołądków fot. Adobe Stock

Gulasz z żołądków. Pyszny i zdrowy obiad z podrobami drobiowymi

Gulasz z żołądków to danie, które zasmakuje całej rodzinie. Jest prosty i szybki w przygotowaniu, a smakuje naprawdę wybornie.
Urszula Wilczkowska / 03.03.2020 15:28
gulasz z żołądków fot. Adobe Stock

Podroby to wyjątkowo niedoceniona część mięsa. A szkoda! Gulasz z żołądków smakuje równie dobrze, co tradycyjny gulasz wieprzowy, a do tego jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu. Koniecznie pamiętaj jednak, by przed jego przygotowaniem wypłukać je dokładnie pod wodą.

Żołądki możesz zastąpić również mięsem z piersi kurczaka. Aby danie było jeszcze zdrowsze, możesz też przygotować pyszny gulasz z indyka.

Jak przygotować gulasz z żołądków drobiowych? Nasza wersja jest bogata w pieczarki i ma dodatek ziemniaków, dzięki czemu jest jeszcze bardziej sycący.

Składniki:

  • 60 dag żołądków drobiowych,
  • 30 dag pieczarek,
  • cebula,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • sól i pieprz,
  • chili,
  • 2 łyżki oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Żołądki dokładnie opłucz, zalej gorącą wodą i ugotuj do miękkości. Następnie odcedź je i pokrój w plasterki.
  2. Cebulę oraz pieczarki pokrój i podsmaż na oleju.
  3. Wszystko razem przełóż do garnka. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  4. Do garnka wlej tyle gorącej wody, by całkowicie przykryła umieszczone w nim składniki.
  5. Gulasz z żołądków duś przez około 20 minut na małym ogniu. Dodaj przecier pomidorowy oraz przyprawy, wymieszaj i jeszcze chwilę podgrzewaj. Jeśli jest taka potrzeba, gulasz możesz zagęścić mąką.

Gulasz doskonale będzie smakował z kleksem kwaśnej śmietany oraz dużą ilością świeżej natki pietruszki. Możesz dodać do niego też inne ulubione warzywa, na przykład marchewkę czy pietruszkę pokrojone w talarki.

Dobrym pomysłem będzie także pominięcie ziemniaków, ale w zamian za to podanie go z kluskami śląskimi lub plackami ziemniaczanymi. Takiemu obiadowi nikt nie byłby w stanie się oprzeć!

Sprawdź też więcej przepisów na dania z drobiu:

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą. Doskonale nie tylko na Wielkanoc!
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą. Doskonale nie tylko na Wielkanoc!
Roladki z kurczaka bardzo często goszczą na świątecznym stole. W tej wersji jednak doskonale sprawdzą się również jako danie obiadowe.
Kotlety mielone z indyka. Pyszna alternatywa dla klasycznych mielonych
Kotlety mielone z indyka. Pyszna alternatywa dla klasycznych mielonych
Kotlety mielone z indyka są równie pyszne, co te wołowe lub wieprzowe. Podaj je z ziemniakami i tradycyjną surówką z marchewki.
Pałki z kurczaka z piekarnika. Pyszny przepis na obiad
Pałki z kurczaka z piekarnika. Pyszny przepis na obiad
Pałki z kurczaka pieczone w piekarniku to doskonały pomysł na szybki i zdrowy obiad. Dodaj do nich mnóstwo przypraw oraz cytrynę.
Smażone polędwiczki z kurczaka. Przepis, który zawsze się udaje
Smażone polędwiczki z kurczaka. Przepis, który zawsze się udaje
Panierowane polędwiczki z kurczaka to doskonały pomysł na obiad nie tylko dla dzieci. Podaj je z ketchupem i sosem czosnkowym.
Penne z kurczakiem, pomidorami i parmezanem. Zobacz prosty przepis
Penne z kurczakiem, pomidorami i parmezanem. Zobacz prosty przepis
Penne z kurczakiem to sposób na bardzo szybki i smaczny obiad. Nie ma szans, by to danie się nie udało! Dodaj to niego pomidory, bazylię oraz dużo parmezanu.
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i beszamelem. Zobacz przepis
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i beszamelem. Zobacz przepis
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem to nieco lżejsza wersja zapiekanki z mięsem mielonym. Użyj mielonej piersi kurczaka i polej ją beszamelem.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)