Podroby to wyjątkowo niedoceniona część mięsa. A szkoda! Gulasz z żołądków smakuje równie dobrze, co tradycyjny gulasz wieprzowy, a do tego jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu. Koniecznie pamiętaj jednak, by przed jego przygotowaniem wypłukać je dokładnie pod wodą.
Żołądki możesz zastąpić również mięsem z piersi kurczaka. Aby danie było jeszcze zdrowsze, możesz też przygotować pyszny gulasz z indyka.
Jak przygotować gulasz z żołądków drobiowych? Nasza wersja jest bogata w pieczarki i ma dodatek ziemniaków, dzięki czemu jest jeszcze bardziej sycący.
Składniki:
- 60 dag żołądków drobiowych,
- 30 dag pieczarek,
- cebula,
- 4 ziemniaki,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- sól i pieprz,
- chili,
- 2 łyżki oleju.
Sposób przygotowania:
- Żołądki dokładnie opłucz, zalej gorącą wodą i ugotuj do miękkości. Następnie odcedź je i pokrój w plasterki.
- Cebulę oraz pieczarki pokrój i podsmaż na oleju.
- Wszystko razem przełóż do garnka. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Do garnka wlej tyle gorącej wody, by całkowicie przykryła umieszczone w nim składniki.
- Gulasz z żołądków duś przez około 20 minut na małym ogniu. Dodaj przecier pomidorowy oraz przyprawy, wymieszaj i jeszcze chwilę podgrzewaj. Jeśli jest taka potrzeba, gulasz możesz zagęścić mąką.
Gulasz doskonale będzie smakował z kleksem kwaśnej śmietany oraz dużą ilością świeżej natki pietruszki. Możesz dodać do niego też inne ulubione warzywa, na przykład marchewkę czy pietruszkę pokrojone w talarki.
Dobrym pomysłem będzie także pominięcie ziemniaków, ale w zamian za to podanie go z kluskami śląskimi lub plackami ziemniaczanymi. Takiemu obiadowi nikt nie byłby w stanie się oprzeć!
Sprawdź też więcej przepisów na dania z drobiu: