Składniki:
- 200 g makaronu penne,
- 200 g pokrojonej piersi z kurczaka,
- 1 puszka krojonych pomidorów pelati,
- 100 ml białego wina,
- 1 mała cebulka,
- 1 ząbek czosnku,
- garść liści bazylii,
- 25 g parmezanu,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Penne z kurczakiem to idealny obiad dla wielbicieli prostej kuchni – szczególnie tej we włoskim wydaniu. Nasze penne przygotowane jest z mocno pomidorowym sosem i dużą ilością świeżej bazylii. Mamma mia, jest naprawdę pyszne!
Jeśli nie przepadasz za pomidorowym sosem, przygotuj pyszny makaron ze szpinakiem. Z pewnością przypadnie ci do gustu! Jak jednak przygotować penne z kurczakiem?
- Wstaw wodę na makaron. Penne (pióra) ugotuj al dente – spędzą jeszcze chwilę w sosie, a nie chcemy, by się rozgotowały.
- Kurczaka pokrój i usmaż z dodatkiem soli i pieprzu na oleju. Dodaj pokrojoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę duś razem.
- Dodaj pomidory z puszki, świeżą pokrojoną bazylię oraz kieliszek wina. Lekko zredukuj i dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj ugotowany makaron, dokładnie wymieszaj.
- Penne z kurczakiem wyłóż na talerze i posyp parmezanem. Możesz też dodać więcej świeżej bazylii. Smacznego!
Więcej przepisów na dania z drobiu:
Duszone sznycle z indyka
Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem
Skrzydełka z piekarnika
Kurczak w sosie śmietanowym
Gulasz z indyka z warzywami