Grillowana pierś z kurczaka fot. Adobe Stock

Grillowana pierś z kurczaka - jak ją przygotować, żeby była jędrna i soczysta?

Grillowana pierś z kurczaka to szybki i prosty przepis na zdrowy obiad. Możesz ją podać z ziemniakami i surówką lub wkroić do sałatki.
Małgorzata Machnicka / 20.04.2020 16:39
Grillowana pierś z kurczaka fot. Adobe Stock

Grillowana pierś z kurczaka to jedno z najpopularniejszych dań na wiosenno-letnich imprezach. Ale koniec sezonu wielkiego grillowania wcale nie oznacza, że musimy rezygnować z tej formy przyrządzania kurczaka. Jeśli posiadasz piekarnik z funkcją grillowania, grill elektryczny albo grillową patelnię, możesz przygotowywać ją przez cały rok.

Jak podawać grillowaną pierś z kurczaka?

O wyższości mięsa grillowanego nad mięsem smażonym nie trzeba chyba nikogo przekonywać, zwłaszcza tych, którzy cenią zdrowe i dietetyczne potrawy. A piersi z kurczaka są idealne na grilla - są bardzo delikatne i przyrządza się je dość szybko - należy je jedynie odpowiednio zamarynować, aby były soczyste i pełne smaku.

Grillowana pierś z kurczaka może być podawana samodzielnie, jako główne danie w towarzystwie ziemniaków, ryżu lub kaszy i surówki albo potraktowana jako dodatek do sałatki na bazie mieszanki sałat, świeżych warzyw i sosu winegret - wtedy należy pokroić ją na ukośne plastry lub w kostkę.

Przepis na grillowaną pierś z kurczaka

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z cytryny,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka bazylia, 
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, zioła i cytrynę pokrojoną na cienkie plasterki.
  2. Do marynaty włóż mięso (jeśli piersi są bardzo grube, można je przekroić poziomo na 2 części) i odstaw do lodówki na godzinę.
  3. Piersi wyłóż na gorący ruszt i piecz po 5-6 minut z każdej strony.
  4. Podawaj grillowaną pierś z kurczaka z ulubionymi warzywami i sosem, np. tzatziki

Więcej przepisów na pysznego kurczaka:

Kasza bulgur z papryką, pomidorami i kurczakiem - przepis na jednogarnkowy obiad
Kasza bulgur z papryką, pomidorami i kurczakiem - przepis na jednogarnkowy obiad
Kasza bulgur z papryką, pomidorami i kurczakiem doprawiona tymiankiem posmakuje każdemu. Jej przygotowanie zajmie ci tylko 40 minut.
Tikka masala - przepis na danie z kurczakiem w indyjskim stylu
Tikka masala - przepis na danie z kurczakiem w indyjskim stylu
Tikka masala to jednogarnkowe danie z kurczaka, sosu pomidorowego i orientalnych przypraw. Pochodzi z kuchni angielskiej, opartej na tradycyjnej kuchni indyjskiej i pakistańskiej.
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą. Doskonale nie tylko na Wielkanoc!
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą. Doskonale nie tylko na Wielkanoc!
Roladki z kurczaka bardzo często goszczą na świątecznym stole. W tej wersji jednak doskonale sprawdzą się również jako danie obiadowe.
Kurczak w sosie curry - przepis na obiad w 20 minut
Kurczak w sosie curry - przepis na obiad w 20 minut
Kurczak w sosie curry to chyba najszybsze danie obiadowe na świecie. Gdy ryż lub makaron będzie się gotować, podsmaż kurczaka z dużą ilością curry i zalej śmietanką.
Pałki z kurczaka z piekarnika. Pyszny przepis na obiad
Pałki z kurczaka z piekarnika. Pyszny przepis na obiad
Pałki z kurczaka pieczone w piekarniku to doskonały pomysł na szybki i zdrowy obiad. Dodaj do nich mnóstwo przypraw oraz cytrynę.
Smażone polędwiczki z kurczaka. Przepis, który zawsze się udaje
Smażone polędwiczki z kurczaka. Przepis, który zawsze się udaje
Panierowane polędwiczki z kurczaka to doskonały pomysł na obiad nie tylko dla dzieci. Podaj je z ketchupem i sosem czosnkowym.
Krokiety z pieczarkami, serem i kurczakiem - sprawdzony przepis
Krokiety z pieczarkami, serem i kurczakiem - sprawdzony przepis
Krokiety z pieczarkami, serem i kurczakiem przygotujesz z mięsa z udek. Możesz użyć również piersi z kurczaka, ale farsz będzie wtedy bardziej suchy.
Kurczak w sosie śmietanowym - obiad w 20 minut
Kurczak w sosie śmietanowym - obiad w 20 minut
Kurczak w sosie śmietanowym doskonale smakuje z makaronem, ryżem lub kaszą. Jeśli chcesz, do dania możesz dorzucić również pieczarki lub cukinię.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/14.05.2020 20:34
Wygląda super! Jedyny problem to znalezienie dobrego jakościowego kurczaka... Ja mam zaufanie tylko do sklepu Kiszeczka w Warszawie. Mój znajomy u nich pracował i potwierdził, że bardziej domowa produkcja niż przemysłowa. :-)
/11.05.2012 11:41
Ja cytrynę wyciskam zamiast ją kroić i też jest super! Ostatnio zapomniałam posolić kurczaczka, ale było tyle innych przypraw, że nawet nie czuć było że nie słony :)
/27.09.2010 10:49
Mniam!