Cukinia faszerowana - przepis na nadziewaną cukinię

Cukinia faszerowana mięsem mielonym to pomysł na pyszny, letni obiad. Jeśli pokroisz ją na kawałki, stanie się też efektowną przekąską!
Weronika Kwaśniak / 21.08.2017 13:03

Cukinia faszerowana to jeden z najpopularniejszych pomysłów na wykorzystanie tego warzywa. Jeśli pokroisz ją na mniejsze kawałki, stanie się apetyczną i efektowną przekąską. Serwowana w całości to pyszne i sycące danie obiadowe. Farsz oczywiście możesz modyfikować według własnego uznania, dokładając do niego składniki, które aktualnie masz w lodówce.

Przepis na cukinię faszerowaną

Oto składniki na cukinię faszerowaną według Kasi Bukowskiej:

  • 3 średniej wielkości cukinie,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 1/2 kg drobiowego mięsa mielonego,
  • 1 i 1/2 szklanki ugotowanej szklanki kasy kuskus,
  • 6 suszonych pomidorów z oleju,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1/2 łyżeczka kuminu,
  • 100 g sera feta,
  • sól (niewiele),
  • pieprz,
  • 3 łyżki tartego parmezanu,
  • słoik dobrego sosu pomidorowego.

Jak zrobić cukinię faszerowaną mięsem mielonym? Zacznij od przygotowania farszu. Do mięsa mielonego dodaj gotowy kuskus, a także wszystkie przyprawy. Wymieszaj, dodaj pokruszony kostkę ser feta, posiekaną natkę, a także suszone pomidory. Gdy farsz jest gotowy, piekarnik nastaw na 200 stopni. Umytą cukinię przekrój na pół, a potem wydrąż środek. Zobacz, jak należy to zrobić - wszystko demonstruje Kasia Bukowska!

Zobacz 34 przepisy na potrawy z cukinii

Dużą blachę wypełnij sosem pomidorowym, dodaj też nieco wody. Na tym spodzie ułóż cukinie. Napełnij je mięsnym farszem. Piecz faszerowaną cukinię przez 45-50 minut, a na 10 minut przed wyjęciem ich z piekarnika posyp je tartym parmezanem.

Zobacz więcej przepisów video

Redakcja poleca

REKLAMA