Cukinia faszerowana to jeden z najpopularniejszych pomysłów na wykorzystanie tego warzywa. Jeśli pokroisz ją na mniejsze kawałki, stanie się apetyczną i efektowną przekąską. Serwowana w całości to pyszne i sycące danie obiadowe. Farsz oczywiście możesz modyfikować według własnego uznania, dokładając do niego składniki, które aktualnie masz w lodówce.
Przepis na cukinię faszerowaną
Oto składniki na cukinię faszerowaną według Kasi Bukowskiej:
- 3 średniej wielkości cukinie,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 1/2 kg drobiowego mięsa mielonego,
- 1 i 1/2 szklanki ugotowanej szklanki kasy kuskus,
- 6 suszonych pomidorów z oleju,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 1/2 łyżeczka kuminu,
- 100 g sera feta,
- sól (niewiele),
- pieprz,
- 3 łyżki tartego parmezanu,
- słoik dobrego sosu pomidorowego.
Jak zrobić cukinię faszerowaną mięsem mielonym? Zacznij od przygotowania farszu. Do mięsa mielonego dodaj gotowy kuskus, a także wszystkie przyprawy. Wymieszaj, dodaj pokruszony kostkę ser feta, posiekaną natkę, a także suszone pomidory. Gdy farsz jest gotowy, piekarnik nastaw na 200 stopni. Umytą cukinię przekrój na pół, a potem wydrąż środek. Zobacz, jak należy to zrobić - wszystko demonstruje Kasia Bukowska!
Zobacz 34 przepisy na potrawy z cukinii
Dużą blachę wypełnij sosem pomidorowym, dodaj też nieco wody. Na tym spodzie ułóż cukinie. Napełnij je mięsnym farszem. Piecz faszerowaną cukinię przez 45-50 minut, a na 10 minut przed wyjęciem ich z piekarnika posyp je tartym parmezanem.