Kuskus to produkt pozyskiwany z mąki pszennej, który po zalaniu wrzątkiem pęcznieje i smakuje jak połączenie makaronu i ryżu. Duszony z pieczonymi warzywami lub soczystym kurczakiem, idealnie nadaje się na obiad dla całej rodziny. Sprawdź nasze przepisy na puszysty kuskus!
Jak gotować kuskus?
Wodę w garnku zagotowujemy i dodajemy szczyptę soli. Rozpuszczamy łyżkę masła i dokładamy do wody. Ściągamy garnek z palnika i odstawiamy na kratkę. Wsypujemy kuskus i dodajemy kolejną szczyptę soli. Odczekujemy 10 minut, do momentu aż kuskus wchłonie całą wodę. Jeżeli pozostanie część wody, należy poczekać kolejne 5 minut. Tak przygotowany kuskus przesiewamy delikatnie widelcem tak, aby stał się sypki. W tej formie jest idealny do przyrządzenia sałatek, gulaszy lub wegańskiego puddingu.
Kuskus z warzywami: przepis
Oto składniki na kuskus z warzywami:
- średnia cukinia
- 2 średnie papryki
- bakłażan
- oliwa z oliwek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szklanka kuskusu
- szczypta kminu
- 5 łyżek soku z pomarańczy
- posiekana pietruszka
- posiekana kolendra
- skórka z cytryny
Jak zrobić kuskus z warzywami?
Cukinię, paprykę oraz bakłażana kroimy na plasterki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza i pieczemy warzywa przez 15 minut do zbrązowienia. Kuskus umieszczamy w misce i zalewamy wodą wymieszaną z sokiem z pomarańczy. Doprawiamy kolejno kminem, solą oraz szczypta świeżo zmielonego pieprzu. Zostawiamy do nasiąknięcia przez 15 minut. Przesiewamy widelcem tak, aby był sypki. Ostudzone warzywa mieszamy z kuskusem. Posypujemy na koniec posiekaną pietruszką i kolendrą. Tak przyrządzony kuskus z warzywami idealnie komponuje się z dodatkiem mięsa kurczaka lub wieprzowiną.
Kuskus z kurczakiem: przepis
Oto składniki na kuskus z kurczakiem:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 4 piersi z kurczaka
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 300 g dyni
- średnia cukinia
- marchewka
- 100 g seler naciowego
- puszka cieciorki
- posiekana pietruszka
- pół opakowania kuskusu
Jak zrobić kuskus z kurczakiem?
Cebulę siekamy i przeciskamy czosnek przez praskę. Przesmażamy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Podsmażamy kawałki piersi z kurczaka. Smażymy przez 3 minuty z każdej strony do zbrązowienia. Odkładamy na talerz do przestygnięcia. Kroimy w międzyczasie marchewkę, cukinię i seler naciowy na mniejsze kawałki. Dynię i cieciorkę gotujemy razem z warzywami i dokładamy do kurczaka. Kuskus namaczamy w bulionie do całkowitego wchłonięcia. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie i całość posypujemy posiekaną pietruszką. Tak przyrządzony kuskus z kurczakiem ciekawie komponuje się z otarta skórką z limonki. Doskonałe danie na letni obiad lub lunch do pracy.
Zobacz inne przepisy Kuchni świata