Spis treści
Faszerowana mięsem
Składniki:
- 2 duże cukinie
- 500 gram mielonego mięsa wołowego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów
- 50 ml czerwonego wina
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- szczypta cukru
- sos Worcestershire
- garść świeżej bazylii
- oliwa z oliwek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- garść startego sera
- bułka tarta
Przygotowanie:
- Przekrawamy cukinię na pół. Wydrążamy za pomocą łyżki środek z nasionami.
- W międzyczasie rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy cebulę, czosnek.
- Dodajemy mielone mięso i smażymy razem z wydrążonym środkiem z cukinii.
- Dusimy przez 8 minut do momentu, aż wyparuje woda. Dokładamy pomidory, koncentrat pomidorowy, cukier sos Worcestershire i czerwone wino.
- Dusimy na wolnym ogniu przez 3 minuty. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza.
- Doprawiamy sos i układamy liście bazylii. Układamy wydrążone cukinie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Faszerujemy je mięsem i sosem. Dekorujemy startym serem i bułką tartą. Zapiekamy przez 30 minut.
Wegetariańska
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka
- 3 pieczarki
- szczypta suszonego oregano
- szczypta suszonej bazylii
- garść posiekanej pietruszki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki bułki tartej
- garść tartego parmezanu
Przygotowanie
- Rozgrzej patelnię do 190 stopni Celsjusza. Przekrawamy cukinię na pół i wydrążamy środek wraz z nasionami.
- Rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy cebulę przez około 2 minuty.
- Dodajemy czosnek, paprykę i pieczarki. Mieszamy warzywa z oregano, bazylią, pietruszką, solą, bułką tartą i serem.
- Nakładamy farsz do wydrążonych cukinii i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy przez 40 minut, aż wierzch zbrązowieje. Tak przygotowaną możemy podawać z pikantną salsą.
Z kaszą
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- średnia cebula
- średnia papryka
- 2 średnie pomidory
- 5 małych cukinii
- suszony tymianek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- garść liści szpinaku
- szklanka ugotowanej komosy ryżowej
- 150 g mięsa mielonego
- 5 liści bazylii
- garść startego żółtego sera
- garść startej mozzarelli
Przygotowanie
- Rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy cebulę i paprykę przez 5 minut.
- Przekrawamy cukinię na pół i wydrążamy środek wraz z nasionami. Dodajemy pomidory, tymianek, sól oraz pieprz. Dusimy kolejne 5 minut.
- Do warzyw dorzucamy ugotowaną komosę ryżową i mieszamy razem z serem. Łączymy z mięsem.
- Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
- Wydrążoną cukinię napełniamy nadzieniem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy przez 30 minut do miękkości. Możemy podawać ze startą mozzarellą.
fot. Adobe Stock
W wersji z ryżem
Składniki:
- 4 średnie cukinie
- Opakowanie ryżu jaśminowego
- Puszka pomidorów
- 200 g wędzonego boczku
- 3 łyżki bulionu warzywnego
- Starty ser Gouda lub Cheddar
Przygotowanie
- Cukinię dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą i przedziel każdą na pół. Wydrąż środek i odłóż na bok.
- Ryż zagotuj tak, aby pozostał al. dente. Połącz z puree z pomidorów i wędzonym boczkiem.
- Wypełnij cukinię i podlej wywarem warzywnym. Posyp tartym serem żółtym.
- Zawiń dokładnie w folię aluminiowa i porób niewielkie otwory, aby ulatywała para wodna. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Możesz podawać ją z sosem czosnkowym lub chili.
Nadziewana jak gołąbki
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe
- 2 pomidory
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
Przygotowanie
- Cukinię wyszoruj dokładnie pod bieżącą wodą i za pomocą obieraczki potnij ją w cienkie długie plasterki.
- Wykonaj je na całą szerokość warzywa. Mięso dopraw solą i pieprzem i połącz z pomidorem pokrojonym w kosteczkę.
- Farsz zawiń w plastry i dokładnie ściśnij. Jeżeli chcesz mieć pewność, że całość utrzyma się podczas pieczenia, wystarczy że wbijesz namoczoną w wodzie wykałaczkę.
- Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza w naczyniu żaroodpornym.
Jak ją piec?
Poznaj najlepsze sposoby:
Na grillu – jeżeli posiadasz urządzenie z pokrywą, to doskonały sposób na obróbkę cieplna tego warzywa. Faszerowaną cukinię delikatnie ułóż na rozgrzanych kratkach grilla i lekko skrop wodą. Piecz pod przykryciem przez około 15 minut. Uważaj, gdyż skórka przypieka się bardzo szybko
W folii aluminiowej – piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza. Gotowe warzywo zawiń w folię i dokładnie ściśnij robi. Nakłuj widelcem lub porób niewielkie otwory tak, aby ulatywała para wodna. Jeżeli chcesz, aby była bardziej soczysta, pozostaw folię w całości
W worku do pieczenia – podobnie jak mięso możesz włożyć całość i zapiec. Podlej wywarem warzywnym lub mięsnym i dla uzyskania lepszych efektów. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut
Zobacz też:
Najlepsza lasagne z cukinii. prosty i sprawdzony przepis. Aromatyczna papryka faszerowana w kilku wersjach.