Cukinia z suszonymi pomidorami fot. Adobe Stock

Jak zrobić cukinię faszerowaną? W wersji z mięsem lub z kaszą.

Masz zapas cukinii i nie wiesz co z niej zrobić prócz lecza i gulaszu? Wykorzystaj nasze pomysły.
Sylwia Kazimierczuk / 17.06.2019 14:24
Cukinia z suszonymi pomidorami fot. Adobe Stock

Spis treści

  1. Przepis podstawowy
  2. Wegetariańska
  3. Z kaszą
  4. W wersji z ryżem
  5. Nadziewana jak gołąbki
  6. Jak ją piec?

Faszerowana mięsem

Składniki:

  • 2 duże cukinie
  • 500 gram mielonego mięsa wołowego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów
  • 50 ml czerwonego wina
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • szczypta cukru
  • sos Worcestershire
  • garść świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • garść startego sera
  • bułka tarta

Przygotowanie:

  1. Przekrawamy cukinię na pół. Wydrążamy za pomocą łyżki środek z nasionami.
  2. W międzyczasie rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy cebulę, czosnek.
  3. Dodajemy mielone mięso i smażymy razem z wydrążonym środkiem z cukinii.
  4. Dusimy przez 8 minut do momentu, aż wyparuje woda. Dokładamy pomidory, koncentrat pomidorowy, cukier sos Worcestershire i czerwone wino.
  5. Dusimy na wolnym ogniu przez 3 minuty. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza.
  6. Doprawiamy sos i układamy liście bazylii. Układamy wydrążone cukinie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Faszerujemy je mięsem i sosem. Dekorujemy startym serem i bułką tartą. Zapiekamy przez 30 minut.

Wegetariańska

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka
  • 3 pieczarki
  • szczypta suszonego oregano
  • szczypta suszonej bazylii
  • garść posiekanej pietruszki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • garść tartego parmezanu

Przygotowanie

  1. Rozgrzej patelnię do 190 stopni Celsjusza. Przekrawamy cukinię na pół i wydrążamy środek wraz z nasionami. 
  2. Rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy cebulę przez około 2 minuty.
  3. Dodajemy czosnek, paprykę i pieczarki. Mieszamy warzywa z oregano, bazylią, pietruszką, solą, bułką tartą i serem.
  4. Nakładamy farsz do wydrążonych cukinii i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy przez 40 minut, aż wierzch zbrązowieje. Tak przygotowaną możemy podawać z pikantną salsą.

Z kaszą

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • średnia cebula
  • średnia papryka
  • 2 średnie pomidory
  • 5 małych cukinii
  • suszony tymianek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • garść liści szpinaku
  • szklanka ugotowanej komosy ryżowej
  • 150 g mięsa mielonego
  • 5 liści bazylii
  • garść startego żółtego sera
  • garść startej mozzarelli

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy cebulę i paprykę przez 5 minut.
  2. Przekrawamy cukinię na pół i wydrążamy środek wraz z nasionami. Dodajemy pomidory, tymianek, sól oraz pieprz. Dusimy kolejne 5 minut.
  3. Do warzyw dorzucamy ugotowaną komosę ryżową i mieszamy razem z serem. Łączymy z mięsem.
  4. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
  5. Wydrążoną cukinię napełniamy nadzieniem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Pieczemy przez 30 minut do miękkości. Możemy podawać ze startą mozzarellą.

Cukinia faszerowana
fot. Adobe Stock

W wersji z ryżem

Składniki:

  • 4 średnie cukinie
  • Opakowanie ryżu jaśminowego
  • Puszka pomidorów
  • 200 g wędzonego boczku
  • 3 łyżki bulionu warzywnego
  • Starty ser Gouda lub Cheddar

Przygotowanie

  1. Cukinię dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą i przedziel każdą na pół. Wydrąż środek i odłóż na bok.
  2. Ryż zagotuj tak, aby pozostał al. dente. Połącz z puree z pomidorów i wędzonym boczkiem.
  3. Wypełnij cukinię i podlej wywarem warzywnym. Posyp tartym serem żółtym.
  4. Zawiń dokładnie w folię aluminiowa i porób niewielkie otwory, aby ulatywała para wodna. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  5. Możesz podawać ją z sosem czosnkowym lub chili.

Nadziewana jak gołąbki

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe
  • 2 pomidory
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu

Przygotowanie

  1. Cukinię wyszoruj dokładnie pod bieżącą wodą i za pomocą obieraczki potnij ją w cienkie długie plasterki.
  2. Wykonaj je na całą szerokość warzywa. Mięso dopraw solą i pieprzem i połącz z pomidorem pokrojonym w kosteczkę.
  3. Farsz zawiń w plastry i dokładnie ściśnij. Jeżeli chcesz mieć pewność, że całość utrzyma się podczas pieczenia, wystarczy że wbijesz namoczoną w wodzie wykałaczkę.
  4. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza w naczyniu żaroodpornym.

Jak ją piec?

Poznaj najlepsze sposoby:

Na grillu – jeżeli posiadasz urządzenie z pokrywą, to doskonały sposób na obróbkę cieplna tego warzywa. Faszerowaną cukinię delikatnie ułóż na rozgrzanych kratkach grilla i lekko skrop wodą. Piecz pod przykryciem przez około 15 minut. Uważaj, gdyż skórka przypieka się bardzo szybko

W folii aluminiowej – piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza. Gotowe warzywo zawiń w folię i dokładnie ściśnij robi. Nakłuj widelcem lub porób niewielkie otwory tak, aby ulatywała para wodna. Jeżeli chcesz, aby była bardziej soczysta, pozostaw folię w całości

W worku do pieczenia – podobnie jak mięso możesz włożyć całość i zapiec. Podlej wywarem warzywnym lub mięsnym i dla uzyskania lepszych efektów. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut

Zobacz też:
Najlepsza lasagne z cukinii. prosty i sprawdzony przepis. Aromatyczna papryka faszerowana w kilku wersjach.