Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 250 g cukru,
  • 1 kg borówek.
Reklama
Przygotowanie:

Sok z borówek to jeden z najpopularniejszych pomysłów na przetwory z borówki amerykańskiej. Koniecznie zapasteryzuj go w słoikach na zimowe miesiące.

  1. Borówki umyj, pozbaw szypułek, osusz.
  2. Zasyp owoce cukrem i wstaw na noc do lodówki, aby puściły sok.
  3. Rano napełnij powstała masą suche, wyparzone wcześniej słoiczki.
  4. Mocno pozakręcaj słoiczki.
  5. Słoiki z sokiem z borówek ustaw na dnie szerokiego garnka. Zalej do 3/4 wysokości wodą, gotuj przez ok. 10 minut.
  6. Po pasteryzacji, słoiki z sokiem z borówek poustawiaj do góry dnem.
  7. Gdy wystygną, ustaw je w suchym i chłodnym miejscu.
Reklama

Zobacz więcej przepisów z borówkami:
Desery z borówkami - zbiór przepisów
Ciasto z borówkami bez pieczenia
Jak mrozić borówki?

Reklama
Reklama
Reklama