Nalewka wiśniowa – przepis

nalewka wiśniowa fot. Fotolia
Nalewka wiśniowa jest polecana przy przeziębieniach, niestrawności i gorączce. Sprawdź, jak ją zrobić!
/ 02.07.2018 15:57
nalewka wiśniowa fot. Fotolia

Jakie właściwości ma nalewka wiśniowa?

Nalewka wiśniowa jest skuteczna przede wszystkim w leczeniu przeziębień, niestrawności, przy stanach gorączkowych, w infekcjach wirusowych, dobra też jako środek przeczyszczający. Niektórzy stosują ją także jako środek do nacierania skóry, co powinno przynosić ulgę dla różnego rodzaju bólu, na przykład w bólach reumatycznych, bólach mięśni.

Zobacz też: Poznaj przepisy na lecznicze nalewki!

Nalewka wiśniowa – przepis

Przygotowanie: dwa kilogramy dojrzałych wiśni, pozbawionych ogonków i pestek umieszczamy w gąsiorku. Następnie wlewamy do niego litr czystej wódki i odstawiamy gąsiorek na okres jednego miesiąca, w międzyczasie raz dziennie zawartość mieszając. Pod koniec tego leżakowania osobno przygotowujemy roztwór wody, miodu i cukru w proporcjach takich, jakie nam smakowo odpowiadają.

Dla uzyskania klarowności tego roztworu składniki najpierw dokładnie mieszamy, a następnie podgrzewamy aż do wrzenia, po czym zbieramy i odrzucamy pianę i szum gromadzące się na wierzchu.

Następnie, po okresie miesiąca, wiśnie oddzielamy od alkoholu i łączymy z oddzielnie przygotowanym roztworem wody, cukru i miodu, całość mieszając.

Po spróbowaniu naszej nalewki, możemy, zależnie od własnego uznania, ewentualnie dodać trochę alkoholu czy cukru.

Tak przygotowaną nalewkę możemy rozlać do butelek lub w gąsiorku i odstawiamy na kolejny miesiąc w przyciemnionym miejscu.

Zobacz też: Nalewka z czereśni na dwa sposoby

Źródło: wydawnictwo PRINTEX.