Zalety nalewki z owoców dzikiej róży
Nalewka z owoców dzikiej róży działa wzmacniająco na cały organizm i jest polecana zwłaszcza w okresach obniżonej odporności organizmu, przy przeziębieniach, działa oczyszczająco na układ pokarmowy.
Zobacz też:
Po pierwsze: przygotuj owoce
Aby nalewka mogła w pełni zachować swoje lecznicze właściwości, owoce dzikiej róży powinny być najpierw odpowiednio przetworzone. Najlepiej, aby wykorzystać owoce późnojesienne, zdrowe i w pełni dojrzałe.
Owoce należy najpierw oczyścić z charakterystycznych szorstkich włosków, z ogonków i szypułek i starannie umyć. Następnie, już bez pestek, owoce rozdrabniamy – można skorzystać w tym celu na przykład z praski do owoców.
Przygotowując nalewkę, warto zwrócić uwagę na to, aby naczynie było szklane, ponieważ szkło nie ma wpływu na smak nalewki, a poza tym można obserwować co się dzieje wewnątrz naczynia.
Nalewka z owoców dzikiej róży – przepis
Składniki: 50 dag owoców dzikiej róży, jeden litr czystej wódki, półtorej szklanki cukru, cytryna, cynamon, goździki. Cukier powinien być rafinowany.
Na początek rozdrobnione owoce zasypuje się cukrem i odstawia na dwa dni w ciepłe, zaciemnione miejsce. Następnie zalewa się je wódką i przyprawia dodatkami smakowymi według własnego upodobania smakowego, po czym naczynie odstawia się na cztery tygodnie.
Później płyn trzeba przefiltrować przez specjalny filtr lub korzystając z bawełnianej ściereczki i rozlać go do butelek, dokładnie zakręcić i umieścić w ciepłym, zaciemnionym miejscu na pół roku. Nalewka gotowa jest do skonsumowania.
Zobacz też: Poznaj przepisy na lecznicze nalewki!
Źródło: wydawnictwo PRINTEX.