Jak co roku przed Wielkanocą zapewne zastanawiasz się, co w tym roku przygotować, żeby wszystkim smakowało? Mamy dla Ciebie trzy niezawodne przepisy na wielkanocne potrawy!
Prosty przepis na wielkanocne jaja:
Składniki:
- po 10 kurzych i przepiórczych jajek na twardo
- 4 koktajlowe pomidorki
- 1 szklanka bulionu
- łyżka żelatyny
- cienkie plasterki wędzonego boczku
- 1 pomidor
- 2 łyżki majonezu
- pół czerwonej papryki
- sól
- rzodkiewki
- sałata
- natka
- rzeżucha
Sposób przygotowania:
4 jajka kurze włożyć do miseczek, zalać galaretką z żelatyny rozpuszczonej w bulionie, zastudzić. W innych kurzych jajkach rozbić skorupkę na czubku, kilka ozdobić pokrojoną papryką, z reszty wyjąć zawartość, posiekać, wymieszać z majonezem, posolić, włożyć do skorupek. Część przepiórczych jajek owinąć plasterkami boczku, część pokroić w plasterki i razem z plasterkami pomidorków złożyć na przemian w zebrę. włożyć jajka na półmisku, udekorować warzywami.
Przepis na wielkanocny żurek w chlebie:
- 0,5 litra żuru (zakwasu)
- 25 dag białej surowej kiełbasy
- 20 dag wędzonego boczku
- 2 cebule
- sól i pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 3 suszone grzyby
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
Sposób przygotowania:
Suszone grzyby opłukać, namoczyć, gotować z tej samej wodzie pól godziny. Dodać oczyszczone warzywa i przyprawy, włożyć kiełbasę i boczek, gotować 30 minut. Wyjąć mięsa i warzywa, wywar przecedzić, wlać zakwas, dodać pokrojoną kiełbasę, posiekany boczek i grzyby, zagotować, zestawić. Przyprawić do smaku czosnkiem roztartym z solą i pieprzem, można dodać suszony majeranek. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić na pół. Z jednego większego lub dwóch mniejszych chlebków ściąć wierzch, wyjąć ze środka miękisz, zostawiając 0,5 cm warstwę przy skórce. Wlać podgrzany żurek, włożyć jajka.
Przepis na wielkanocnego mazurka:
- 15 dag migdałów
- 15 dag rodzynek
- 5 dag suszonych moreli
- 5 jajek
- 25 dag cukru pudru
- 15 dag mąki
- 5 dag smażonej skórki pomarańczowej
- 1 suchy wafel
- lukier i bakalie do dekoracji
Sposób przygotowania:
Migdały sparzyć, obrać ze skórki, drobno posiekać. Rodzynki i morele opłukać. Rodzynki namoczyć, osączyć. Morele pokroić na kawałki. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Połączyć z bakaliami i przesianą mąką. Delikatnie wymieszać z pianą z białek. Prostokątną formę wyłożyć waflem. Wylać na niego ciasto, wyrównać powierzchnię. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190ľC i piec ok. 40 minut. Mazurek wyjąć, ostudzić. Ozdobić lukrem i bakaliami.