Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 25 dag mąki
- 1/4 szklanki cukru
- -łyżka kwaśnej śmietany 18-proc.
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1/2 kostki (125 g) masła
- kilka łyżek kwaskowatego dżemu malinowego lub domowej galaretki z czarnej porzeczki
- 10 dag masy marcepanowej
- puszka gotowej masy kajmakowej (krówkowej)
- cukier puder
- płatki migdałowe
Przygotowanie:
- Do przesianej mąki dodaj proszek do pieczenia i cukier. Obłóż płatkami mocno schłodzonego masła. Składniki zarabiaj, siekając nożem, aż powstaną grudki. Wtedy dodaj jajko i śmietanę. Energicznie wyrób gładkie ciasto. Zawiń w folię i schładzaj 30 min w lodówce.
- Ciasto podziel na 2 porcje. Każdą rozwałkuj na wielkość kwadratowej blaszki. Umieść w dwóch blaszkach przykrytych pergaminem. Każdy prostokąt rozetnij po przekątnej na 2 trójkąty. Ponakłuwaj je widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. i piecz na złoto około 15 minut. Ostudź.
- Dżem lekko podgrzej, przetrzyj przez sitko, przełóż nim po dwa trójkąty, lekko dociśnij. Cieniutką warstewką dżemu posmaruj wierzch przekładańców.
- Masę marcepanową zagnieć z cukrem pudrem. Rozwałkuj, wytnij z niej 2 trójkąty rozmiarów takich jak ciasta. Po marcepanowym trójkącie ułóż na każdym z ciast. Masę kajmakową umieść w szprycy i wyciśnij kajmak na ciasta, robiąc dekoracyjny brzeg. Wierzch dodatkowo ozdób dżemem, posyp płatkami migdałowymi.